Alpilles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alpilles
Hoogste punt 496 m (Les Opies)
Lengte 25 km
Breedte 10 km
Locatie Frankrijk
Coördinaten 43° 45′ NB, 4° 50′ OL
Alpilles (Frankrijk)
Alpilles
Detailkaart
Kaart van Alpilles
Foto's
Landschap in de Alpilles nabij Le Destet. De drie landschapsvormen kunnen hierin duidelijk worden onderscheiden: gecultiveerd land op de lagere hellingen, bomen op de uitlopers en kale rotsen aan de toppen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Alpilles (of lage Alpen) in het departement Bouches-du-Rhône in Frankrijk, is een keten van kalkheuvels, geologisch gezien een verlengstuk van het Luberon-gebergte. De toppen zijn 300 tot 500 meter hoog.[1] Ze vormen een regionaal natuurpark.

Aan de noordelijke voet van de Alpilles in de vruchtbare vallei was de Romeinse nederzetting Glanum gebouwd, waarvan de opgravingen en de triomfboog te bezichtigen zijn. Aan de oostkant was er de site van Eyguières. Vanuit het gebergte werd in de Romeinse tijd water aangevoerd naar Arles over het Aquaduct van Barbegal en het aquaduct van Pont-de-Crau.

Vincent van Gogh is hier geruime tijd psychiatrisch behandeld in het ziekenhuis bij het nog steeds bestaande klooster Saint-Paul-de-Mausole, waar ook Albert Schweitzer tijdens de Eerste Wereldoorlog geruime tijd is geïnterneerd geweest. Van Gogh heeft veel van zijn pijnbomen en cipressen in de omgeving van de Alpilles geschilderd. Op een wandelroute vanuit Saint-Rémy-de-Provence, ten noorden van het gebied, staan langs de weg borden met afbeeldingen van zijn schilderijen, die hij in deze omgeving heeft gemaakt. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij het plaatselijke bureau voor toerisme.

Een deel van de Alpilles hoort bij het grondgebied van de stad Arles. De voornaamste bezienswaardigheid is het plaatsje Les Baux-de-Provence. De plaatsjes Maussane-les-Alpilles en Mas-Blanc-des-Alpilles verwijzen naar het gebied.

Zie de categorie Alpilles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.