Alvin Toffler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alvin Toffler

Alvin Toffler (New York, 3 oktober 1928Los Angeles, 27 juni 2016) was een Amerikaanse publicist en futoroloog. Hij is onder meer bekend als trendwatcher in technologische en sociale ontwikkelingen. Zijn bekendste boek is Future Shock. Belgisch oud-premier Jean-Luc Dehaene noemde hem een van zijn persoonlijke inspiratiebronnen.[1]

Toffler was getrouwd met collega Heidi en ze hadden 1 dochter, maar die overleed op 46-jarige leeftijd aan Syndroom van Guillain-Barré. Toffler werd 87 jaar oud en stierf in zijn huis in Bel Air.

De derde golf[bewerken]

In De Derde Golf analyseert Alvin Toffler de verwarring en onvrede die het gevolg zijn van de razendsnelle veranderingen in de sociale structuren en technologie.[2] Het citaat is anno 2011 verrassend actueel, maar dateert uit het einde van de jaren zeventig, begin jaren tachtig. Toffler toont in het boek hoe het doen en laten beïnvloed worden door technologie en sociale structuren. De Eerste Golf of de agrarische revolutie drukte haar stempel op de wereldgeschiedenis. De Tweede Golf is de Industriële revolutie, die had een nog groter effect. In het tijdvak waarin Toffler zijn boek schrijft ziet hij een derde, nieuwe maatschappijvorm ontstaan: die van De Derde Golf. In het boek schildert hij het toekomstig wereldbeeld: veranderingen in het leefpatroon, werk, gedrag, gezin, liefde, economie en politiek.

Boeken[bewerken]

Wikiquote Op Wikiquote staan citaten van Alvin Toffler.