Amélie van Leuchtenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amélie van Leuchtenberg
1812-1873
Portret van Amélie de Beauharnais
(ca.1830), door Friedrich Dürck, Museu Nacional
Keizerin van Brazilië
Periode 1829 - 1831
Voorganger Leopoldina van Oostenrijk
Opvolger Theresia van Bourbon-Sicilië
Vader Eugène de Beauharnais
Moeder Augusta van Beieren

Amélie van Leuchtenberg (Portugees: Amélia Augusta Eugênia de Leuchtenberg; Frans: Amélie Auguste Eugénie de Leuchtenberg), (Milaan (Italië), 31 juli 1812Lissabon (Portugal), 26 januari 1873) Gravin van Leuchtenberg, was de kleindochter van Joséphine de Beauharnais, keizerin der Fransen. Haar vader, Eugène de Beauharnais, was het enige mannelijke kind van keizerin Joséphine en haar eerste man Alexandre de Beauharnais en stiefzoon van Napoleon Bonaparte, wie zijn militaire ambities bewonderde. De moeder van keizerin Amélie was prinses Augusta Amalia, dochter van Maximiliaan I Jozef, koning van Beieren.

Keizerin Amélia trouwde met keizer Peter I van Brazilië (koning Peter IV van Portugal) in 1829. Toen ze in Brazilië arriveerde, aan het eind van datzelfde jaar, samen met haar broer August ontving ze de huwelijkse inzegening in de keizerlijke kapel. De keizer was verrast door Amélie’s schoonheid. Om dit huwelijk te herdenken stichtte Peter de Orde van de Roos.

Toen keizer Peter I abdiceerde als keizer van Brazilië op 7 april 1831, volgde Dona Amélie haar man terug naar Portugal, waar hij de oorlog verklaarde aan zijn broer koning Michaël I voor de Portugese kroon als graaf van Bragança en regent in de naam van zijn dochter Maria II.

Na de dood van Peter, aan het eind van 1834 ging Amélie zich inzetten voor liefdadigheid werk en ging zorgen voor haar enige kind, Maria Amélia van Bragança, infante van Brazilië. Prinses Maria Amélia stierf aan de ziekte tuberculose op Madeira.

Amélie zelf stierf in 1871 te Lissabon op 59-jarige leeftijd. Ze is begraven in de crypte van het monument voor de onafhankelijkheid van Brazilië in São Paulo, naast haar man, keizer Peter I van Brazilië.

Culturele representatie[bewerken | brontekst bewerken]

Amélie van Leuchtenberg was ooit de hoofdpersoon in de roman van Ivanir Calado, Imperatriz no Fim do Mundo: Memórias Dúbias de Amélia de Leuchtenberg (1997), en werd geïnterpreteerd als een personage in film en televisie door:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Amélie de Beauharnais van Leuchtenberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.