Ambulancier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De werkplek van een ambulancier

Een ambulancier of ambulancier-hulpverlener is in België een bemanningslid van een ambulance.

Functie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ambulanceverpleegkundige voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Opleiding[bewerken]

Om ambulancier te kunnen worden dient men de opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening, ook wel DGH genoemd, te volgen in een provinciale school voor brandweer- en ambulancieropleiding. De opleiding duurt 130 uur, aangevuld met een stage op een spoedgevallendienst in een ziekenhuis. Een ambulancier heeft geen verpleegkundige achtergrond maar wel een opleiding in spoedeisende hulp. Elke ambulancier is in het bezit van een onderscheidingsteken DGH (100/112). Deze kaart wordt badge 112 genoemd. De kaart is er in twee kleuren: blauw en groen. De blauwe is voor een ambulancier en de groene kaart geeft aan dat men urgentie-verpleegkundige is. De badge 112 dient vijfjaarlijks verlengd te worden door middel van een examen, en men dient iedere vijf jaar ten minste 96 uur bijscholing gevolgd te hebben.[1]

De opleiding van een ambulancier in België is als het ware een zeer uitgebreide EHBO-cursus. De ambulancier heeft geen bevoegdheid om medische handelingen te stellen zoals een verpleegkundige (zoals toedienen van medicatie en pijnstilling, plaatsen van intraveneuze toegang en plaatsen van een beademingstube).

Ambulanciers zijn goed getraind op het gebied van reanimatie met AED en beademingsballon. Ze moeten ook goed andere levensbedreigende situaties kunnen inschatten (zoals een nakend hartinfarct of een traumapatiënt die in shock dreigt te gaan) en hen de nodige zorgen kunnen bieden in afwachting van een Mobiele Urgentie Groep (MUG), die uit een dokter en een verpleegkundige bestaat.

Verder zijn ambulanciers goed opgeleid in het helpen van slachtoffers van een ongeval of ander trauma, het herkennen van ziektebeelden en brandwonden.

Ook zijn er ambulanciers die de cursus DGH niet gevolgd hebben. Deze beschikken dan niet over een badge 112 maar worden ingezet in het secundair vervoer. Wel dient een grote EHBO-cursus gevolgd te worden en ook slagen voor het examen is een must. De ambulanciers secundair vervoer hebben niet de bevoegdheid om in het straatbeeld bij een ongeluk hulp te bieden en vallen niet onder het systeem 112. Wel kunnen deze patiënten van thuis naar het ziekenhuis vervoeren en eventueel thuis lichte verwondingen oplossen.