Ameenah Gurib-Fakim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prithvirajsing Roopun
Ameenah Gurib-Fakim
Geboren 17 oktober 1959
Land Vlag van Mauritius Mauritius
Politieke partij Onafhankelijken
Partner Anwar Fakim
Religie Islam
Vicepresident(en) Monique Ohsan Bellepeau
Barlen Vyapoory
Premier Anerood Jugnauth
Pravind Jugnauth
Voorganger Monique Ohsan Bellepeau (interim)
Kailash Purryag (interim)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ameenah Gurib-Fakim, geboren als Bibi Ameenah Firdaus Gurib (Surinam, 17 oktober 1959), was van 5 juni 2015 tot 23 maart 2018 de zesde president van Mauritius. Gurib-Fakim is de eerste vrouw die tot president van het land is gekozen en ook de derde vrouw die als staatshoofd heeft gediend, na koningin Elizabeth II en Monique Ohsan Bellepeau, die in 2012 als president optrad na het aftreden van president Anerood Jugnauth, en opnieuw in 2015 na het aftreden van president Kailash Purryag.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bibi Ameenah Firdaus Gurib werd geboren in het dorpje Surinam in het district Savanne. Ze voltooide haar studies aan de universiteiten van Surrey en Exeter in het Verenigd Koninkrijk; ze promoveerde in 1987 in de organische chemie.[2] Sinds 2001 is ze de voorzitter van de organische chemie aan de Universiteit van Mauritius. Ze was van 2004 tot 2010 decaan van de faculteit Wetenschappen en werkt als consultant voor internationale instellingen, waaronder de Wereldbank.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 juni 2015 werd Ameenah Gurib-Fakim unaniem gekozen als president van Mauritius door de Nationale Vergadering. Ze was de eerste fulltime vrouwelijke president van het land. De voormalige president Monique Ohsan Bellepeau oefende deze functie alleen op interim-basis uit.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Ameenah Gurib is sinds 1988 gehuwd met Anwar Fakim. Ze heeft twee kinderen en is een moslima.[3]