Naar inhoud springen

Ameland Airport Ballum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Havang(nl) (overleg | bijdragen) op 9 dec 2009 om 23:55. (interwiki fr)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Ameland Airport Ballum is een klein vliegveld gelegen bij Ballum op Ameland. Het vliegveld ligt in het westelijk gedeelte van het eiland Ameland. Het luchtverkeer kan gebruik maken van een grasbaan van 998 x 30 meter en bij sterke noordenwind kan in de toekomst gebruik worden gemaakt van de dwarsbaan van 632 x 25 meter. Deze dient nog ingericht te worden. Op het vliegvelden wordt een aantal zakelijke en bedrijfsvluchten afgehandeld, maar er vinden voornamelijk recreatieve vluchten plaats zoals rondvluchten, zweefvluchten en parachutevluchten. Het vliegveld is in de zomermaanden overdag geopend.

Gedurende de zomermaanden maakt ook de Zweefvliegclub Ameland gebruik van het vliegveld.

Naast het normale gebruik dient het vliegveld ook als landingsplaats voor de helikopters van het Leeuwardense SAR-squadron. Dit verzorgt zoek- en reddingsacties, en tevens het ambulance-vervoer naar de waddeneilanden behalve Texel. Eenmalig waren de opnamen in 1974 voor delen van de speelfilm Dakota.

Geschiedenis

In 1929 schrijft de KLM een brief aan de gemeente Ameland. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van Ameland als badplaats en het zou Ameland uit zijn isolement kunnen verlossen als er een vliegveld werd aangelegd. Tussen 1929 en 1938 onderzoekt de gemeente met medewerking van Rijkswaterstaat de mogelijkheden en tracht de gronden te verwerven. Door de oorlog liggen de activiteiten stil. In augustus 1945 dringt ook Defensie aan op een vliegveld. In december 1945 starten 51 vrijwilligers uit Ballum onder leiding van de gemeente met de aanleg van het vliegveld te Ballum. Met medewerking van de Heidemaatschappij komt het vliegveld tot stand. Op 13 mei 1957 wijst de minister van Verkeer en Waterstaat het terrein aan als luchtvaartterrein.

Gebruik van de luchthaven

Het luchtvaartterrein Ameland wordt geëxploiteerd door de gemeente Ameland. Het rijk is noch bestuurlijk, noch financieel bij het luchtvaartterrein betrokken.

Voor luchthavens met (geluids-)zones moet volgens artikel 28 van de Luchtvaartwet een commissie milieuhygiëne worden ingesteld. Deze commissie wordt ook wel de commissie 28 genoemd naar het betreffende artikel in de Luchtvaartwet. De commissie heeft als belangrijkste taak de Minister gevraagd en ongevraagd te adviseren over de desbetreffende luchthaven.

Aanwijzingsbesluit

Op grond van de Luchtvaartwet is het luchtvaartterrein door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen bij beschikking op 26 april 1996. Naar aanleiding van uitspraak van de Raad van State van 12 december 2001 moest er een nieuw besluit op bezwaar genomen worden voor de geluidszone. De aanwijzing is daarna onherroepelijk geworden.

Voorzieningen

Openingstijden

Sinds 2007 gelden de volgende openingstijden:

  • Zomerperiode: volgens openingstijdenschema[1] is het vliegveld van april tot en met september zeven dagen per week open van 9:30 uur tot 19:00 uur. Elders op de site worden nog de oude tijden vermeld: 9:00 tot 18:00.
  • Winterperiode: Van oktober tot en met maart heeft faxen of het indienen van vluchtplannen geen zin: die komen aan in een lege verkeerstoren. Na toestemming kan men gewoonlijk starten of landen tussen 9:30 uur en 12:00 uur; en tussen 14:00 uur en 17:00 uur. Daarvoor moet twee uur tevoren telefonisch toestemming gevraagd worden, zie openingstijdenschema.[1]

Banen

De vuurtoren: zichtmerk ten westen van het vliegveld

Vliegveld Ameland beschikt over de volgende start- en landingsbaan:

  • Baan 09-27: lengte ongeveer 800 meter (grasbaan)
  • Baan 13-31: in ontwerp

Communicatie

Bijzonderheden

Ameland airport is door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen als openbaar nationaal luchtvaartterrein in de ICAO categorie 2B. Dit wil zeggen dat er vliegtuigen mogen worden afgehandeld die een spanwijdte tot maximaal 24 meter hebben en/of een wielbasis tot maximaal 6 meter hebben. Tegenwoordig vinden er 5500 vliegbewegingen (start of landing) plaats per jaar. Het vliegveld mag rechtstreeks worden aangevlogen vanuit landen die het Schengen verdrag hebben ondertekend. Het aanvliegen dient bij voorkeur te gebeuren via twee corridors over de Waddenzee, een via Harlingen en een in de richting van Dokkum.[2]

Menselijk drama: kort gevlogen

Opstijgende Cessna172-Catalina

Politiebericht: Op 14 augustus 2000, om vijf voor zes in de ochtend werd op Ameland een Cessna 172 M met registratienummer PH-TOC van Aero Service in Lelystad gestolen. De door de luchthavenmeester gewaarschuwde kustwacht kondigde onmiddellijk de alarmfase af voor het vlieggebied, zodat vliegtuigen en schepen gealarmeerd werden. Ook werden omliggende vliegvelden verwittigd.

Bij het vliegveld van Ballum werd vervolgens de gestolen auto van een 34-jarige dorpsbewoner aangetroffen. De dader is waarschijnlijk in beide gevallen dezelfde, en de politie kent de personalia van de verdachte.[3] Hij en het vliegtuig bleven echter spoorloos.

De ontknoping: Op woensdag 24 augustus 2000 werd het op het Noordzeestrand van Ameland het lichaam gevonden van de 45-jarige psychiatrisch patiënt die door de politie gezocht werd in verband met de Cessna-diefstal. Omdat enkele dagen na de diefstal het neuswiel van het toestel was gevonden vermoedde men al dat de Dokkumer omgekomen moest zijn. Gerlof Sijtsma, die in het verleden vlieglessen volgde, had de avond voor zijn daad aan de havenmeester verteld dat hij dringend naar een vriendin in Kopenhagen moest. Na zijn verdwijning waren zee en kust van Nederland tot Denemarken afgezocht, maar vermoedelijk is het toestel al kort na het opstijgen frontaal in zee gestort.[4][5][6][7][8]

Externe links

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

  1. a b (nl) (en) openingstijden (bezocht 1 juli 2008)
  2. (nl) (en) Aanvliegcorridors Ameland (bezocht 1 juli 2008)
  3. Politiebericht Friesland 14-08-2000: Vliegtuig gestolen op Ballum (bezocht 1 juli 2008)
  4. Trouw, 24-8-2000: lichaam gevonden (bezocht 1 juli 2008)
  5. De Volkskrant, 24-8-2000: lichaam gevonden (bezocht 1 juli 2008)
  6. Het Parool, 24-8-2000: lichaam gevonden (bezocht 1 juli 2008)
  7. De Volkskrant, 18-8-2000: neuswiel gevonden (bezocht 1 juli 2008)
  8. Trouw, 18-8-2000: neuswiel gevonden (bezocht 1 juli 2008)

">[bron?]