Kustwacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Arca in Scheveningen

De kustwacht zorgt voor de veiligheid op zee. Men beschikt over schepen en vliegtuigen, die schepen en visserij kunnen controleren, en biedt hulp bij calamiteiten op zee, bijvoorbeeld bij slecht weer.

Wereldwijd gezien zijn de kleine reddingsboten voor direct bij de kust meestal geen onderdeel van de kustwacht, maar horen bij de strandwacht. De kustwacht werkt meestal nauw samen met de marine. Zogenaamde "search and rescue"-eenheden zijn vaak een onderdeel van de kustwacht. "Search and rescue" (SAR) betekent letterlijk "zoeken en redden". Deze dienst werkt vaak met reddingboten of helikopters, om bijvoorbeeld drenkelingen op te sporen of iemand van een boorplatform of schip te kunnen halen. In Nederland zijn reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en van de Reddingsbrigade (KNBRD) aangemerkt als specifieke SAR-eenheden.

De schepen en vliegtuigen zijn vaak beschilderd met een dunne schuine blauwe streep, gevolgd door een brede rood/oranje schuine streep op een witte achtergrond. Maar ieder land heeft daar zijn eigen variatie op.

Belgische kustwacht[bewerken]

In Oostende is het "Vlaamse Maritime Rescue and Coordination Center" MRCC Oostende. Verder zijn er speciale SAR-helikopters gestationeerd in Koksijde. Er wordt een kustwacht opgericht, die vergelijkbaar is met de kustwacht van andere landen.

Nederlandse kustwacht[bewerken]

Ievoli Amaranth in Den Helder
Patrouillevaartuig m.s. Visarend
Dornier Do 228 van de Nederlandse kustwacht op Luchthaven Berlin-Schönefeld

De Nederlandse Kustwacht is een zelfstandige civiele organisatie die taken uitvoert voor zes ministeries. Infrastructuur en Milieu, Defensie, Veiligheid en Justitie, Financiën, Economische zaken, Landbouw en Innovatie en Binnenlandse zaken. Na de oprichting van de kustwacht in 1987, werd het Kustwachtcentrum gevestigd in het gebouw van Scheveningen Radio te IJmuiden. In 1995 kwam de Kustwacht onder de operationele leiding van de Koninklijke Marine en om deze reden verhuisde het Kustwachtcentrum in 2001 naar Den Helder.

Het kustwachtcentrum ligt op het terrein van de Koninklijke Marine. Het fungeert als coördinatie-, meld- en informatiecentrum en heeft een 24 uurs bezetting. Een wachtploeg bestaat uit 5 personen, t.w. een Duty-officer, drie Watch-officers en een handhavings officier.

Het Kustwachtcentrum is aangewezen als Nationaal Maritiem en Aëronautisch Redding Coördinatie Centrum (JointRCC).

Omwille van de herkenbaarheid zijn vlieg- en vaartuigen van de diverse organisaties, uitgezonderd die van de marine, in hetzelfde kleurenschema geschilderd. Organisaties die samenwerken in de kustwacht zijn: de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht, Rijkswaterstaat, Koninklijke Marechaussee, Douane, Korps Landelijke Politiediensten, het Openbaar Ministerie en de (Nieuwe)Voedsel en Waren Autoriteit.

De middelen die de kustwacht ter beschikking staan zijn onder meer:

 • het Emergency Towing Vessel (ETV) Ievoli Black (2010), van Svitzer Salvage IJmuiden gecharterd door de Rijksrederij, in 2013 vervangen door de Ievoli Amaranth
 • de patrouillevaartuigen Visarend, Zeearend en Barend Biesheuvel (Rijksrederij)
 • 3 Zeegaande betonningsvaartuigen (Rijkswaterstaat Noordzee, Ministerie van Infrastructuur en Milieu)

MS Terschelling, MS Rotterdam en MS Frans Naerebout.

 • 4 betonningsvaartuigen voor de ruime binnenwateren, de Nieuwe Diep, Schuitegat, Vliestroom en Waddenzee.
 • het oliebestrijdingsvaartuig Arca en de Zirfaea(Rijkswaterstaat Noordzee, Ministerie van Infrastructuur en Milieu)
 • 1 mijnenjager van de Alkmaar-klasse (Koninklijke Marine)
 • diverse kleinere patrouillevaartuigen van het Korps Landelijke Politie Diensten (Ministerie van Binnenlandse Zaken)
 • reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en van particuliere maatschappijen
 • de Kustwachtvliegtuigen Dorniers-228 PH-CGN en PH-CGC; (Ministerie van Defensie/Koninklijke Luchtmacht)
 • helikopters van het Defensie Helikopter Commando
 • helikopters van het Korps Landelijke Politie Diensten, Politie Luchtvaart Dienst
 • de offshore reddinghelikopter Seaking S61N van de firma Bristow, gehuurd door de NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie)

Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB)[bewerken]

In het Caribisch gebied zorgt de Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) voor de veiligheid op zee. De Kustwacht werkt in de wateren rond Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland.

Externe links[bewerken]