Kustwacht Caribisch Gebied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied
Embleem Kustwacht Caribisch gebied.svg
Kustwachtcutter Jaguar met twee OPV's
Kustwachtcutter Jaguar met twee OPV's
Type Kustwacht
Jurisdictie Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden
Hoofdkantoor Willemstad
Verantwoordelijke minister Ank Bijleveld
Functie minister Minister van Defensie
Valt onder Commandement der Zeemacht in het Caribisch Gebied
Directeur Peter Jan de Vin
Website http://www.kustwacht.org/

De Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) (Engels: Dutch Caribbean Coastguard) is de kustwacht voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland.

In 1996 werd een zelfstandige kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba opgericht (NA&A CG). De huidige formele naam is "Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied". Sinds de staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden in 2010 opereert de dienst onder de huidige naam. Het personeel is voor een deel afkomstig van de Koninklijke Marine, maar wordt ook in eigen beheer opgeleid. De organisatie bestaat uit circa 210 lokale personeelsleden en 30 marinemensen. De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) is de hoogstverantwoordelijke Nederlandse militair in de Caribische regio en tevens Directeur Kustwacht Caribisch Gebied.

Materieel[bewerken]

Klasse Type Aantal Details
Patrouillevaartuigen Damen Stan 4100 patrol vessel 3 Jaguar, Panter en Poema
Lichte vaartuigen Super-RHIB 12
Lichte vaartuigen Boston Whaler Justice 20 5 1 op St. Maarten, 1 op Aruba, 2 op Curaçao en 1 op Bonaire
Maritieme patrouillevliegtuigen Bombardier Dash 8 2 Gestationeerd op Hato Airport
Helikopters Agusta Westland AW139 2 Gestationeerd op Hato Airport

De KWCARIB beschikt over een tweetal vliegtuigen van het type Bombardier Dash 8 die geleast zijn van het Canadese bedrijf Provincial Aerospace Ltd., een tweetal helikopters van het type Agusta Westland AW139 die geleast zijn van het Britse bedrijf Cobham, een drietal cutters (Jaguar, Panter en Poema) van het type Damen Stan Patrol 4120 en een aantal kleine eenheden, waaronder 12 superrhibs van fabrikant Delta (UK). Naast deze organieke eenheden zijn er eenheden van de Koninklijke Marine, waaronder het stationsschip (met helikopter), die worden ingezet voor Kustwachttaken.[1]

Locaties[bewerken]

De staf van de Kustwacht bevindt zich in het stafgebouw op Marinebasis Parera. Behalve het stafgebouw zijn er vier kustwachtsteunpunten. Dit zijn het aeronautisch steunpunt Hato en de nautische steunpunten Curaçao (Marinebasis Parera), Aruba (Marinierskazerne Savaneta) en Sint Maarten. Kustwachtoperaties bij de Benedenwindse Eilanden alsook bij de Bovenwindse Eilanden worden gecoördineerd vanuit het Redding- en Coördinatie Centrum van de Kustwacht, dat zich bevindt in het stafgebouw op Marinebasis Parera.

Externe link[bewerken]