Damen Shipyards Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Damen Shipyards Group
Oprichting 1927
Oprichter(s) Jan en Marinus Damen
Sleutelfiguren Kommer Damen
Hoofdkantoor Gorinchem, Nederland
Werknemers 8000
Producten Sleepboten, werkboten, patrouilleboten, vrachtschepen, baggervaartuigen, snelle veerboten, marineschepen en megajachten
Sector Scheepsbouw en reparatie
Omzet gemiddeld €1,3 miljard (2008-2012)
Website damen.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Verschillende soorten sleepboten in de haven van Damen te Gorinchem
De Hathor, een schip voor Hunzelloyd, van het type Damen Combi Freighter 3850

Damen Shipyards Group is een Nederlands scheepsbouwconcern met meer dan dertig werkmaatschappijen in binnen- en buitenland en hoofdkantoor in Gorinchem. Het bedrijf is groot geworden door de vergaande standaardisatie, modulaire bouw en het werken 'op voorraad' bij kleinere schepen als sleepboten, werkschepen en patrouillevaartuigen. Tegenwoordig bouwt het concern wereldwijd zeer diverse schepen van allerlei omvang.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd op 14 november 1927 in Hardinxveld-Giessendam opgericht door de broers Jan en Marinus Damen onder de naam Scheepswerf Gebr. J. & M. Damen. Zij bouwden het bedrijf uit tot een scheepswerf met vier locaties: de oude werf waar het bedrijf was begonnen, twee nieuwe werven en een timmerwerf.

Met ingang van 1 januari 1969 werd het bedrijf gesplitst en gingen beide broers zelfstandig verder, ieder samen met een zoon met de voornaam Kommer. Jan Damen en zoon Kommer Damen Jzn namen de oude werf en timmerwerf in Neder-Hardinxveld over onder de naam Scheepswerf Damen NV. Marinus Damen en zijn zoon Kommer Damen Mzn namen de twee nieuwe werven in Boven-Hardinxveld over onder de naam Scheepswerf K. Damen.

Op Scheepswerf Damen NV in Neder-Hardinxveld ontwikkelde Kommer Damen zijn concept voor de bouw van sleepboten, werkschepen en andere vaartuigen op basis van een gestandaardiseerd ontwerp en modulaire bouwwijze. In 1975 verplaatste hij de werf naar een perceel aan de Boven-Merwede op industrieterrein Avelingen-West bij Gorinchem, waar ook het hoofdkantoor werd gevestigd. Van daaruit werd het bedrijf uitgebouwd tot het huidige conglomeraat aan werven en toeleveringsbedrijven onder de naam Damen Shipyards en moedermaatschappij Damen Shipyards Group.

Activiteiten[bewerken]

Producten[bewerken]

Damen bouwt veel verschillende schepen zoals coasters, veerboten, sleepboten, patrouillevaartuigen en crewtenders voor zowel de civiele als de militaire markt. Sleepboten en werkschepen werden van oudsher gestandaardiseerd en ondergebracht in klassen met namen als Stan Tug, Pushy Cat, Mini Cat, Multi Cat, Stan Tender en Shoalbuster. De afkorting 'Cat' daarin verwijst naar het motorenmerk Caterpillar, waarmee men al vroeg samenwerkte. Damen bouwt circa 40% van alle sleepboten ter wereld.

De werf geeft de voorkeur aan gestandaardiseerde scheepsrompen die snel, gebaseerd op de uiteenlopende wensen van de klanten, kunnen worden afgebouwd. De rompen worden geleverd door de buitenlandse vestigingen en op de Nederlandse werven worden de schepen afgebouwd.

Bedrijfsdata[bewerken]

In 2013 behaalde het bedrijf een omzet van circa € 1,7 miljard.
Werknemers:

 • Nederland - 3000
 • Buitenland - 5000

Afgeleverd in 2013:

 • Sleepboten: 170
 • Offshore schepen: 15
 • Hoge snelheids boten en veerboten: 55
 • Pontons: 9
 • Baggerschepen: 5
 • Vrachtschepen voor rivier- en kustvaart: 12
 • Marine en jachten: 4

Vestigingen:

 • Nederland - 15
 • Buitenland - 27

Nederlandse vestigingen[bewerken]

Vanaf de jaren tachtig nam Damen Shipyards verschillende Nederlandse scheepswerven over die in problemen kwamen en waarmee men de capaciteit en diversiteit aan schepen weet uit te breiden. In 1981 werd de werf Bodewes in Bergum overgenomen, in 1983 de werf Bijlholt in Foxhol, in 1984 de werf Maaskant, met vestigingen voor de bouw van vissersvaartuigen in Stellendam en Bruinisse.

Na deze nieuwbouwwerven werden ook steeds vaker reparatiewerven overgenomen. In 1985 begon dit kleinschalig met de overname van reparatiewerf Van de Sande in Breskens, in 1987 volgde Niehuis & Van den Berg in Rotterdam, in 1988 Reparatiebedrijf Vlaardingen-Oost in Vlaardingen en tot slot in 1989 de Oranjewerf in Amsterdam.

In 1991 begaf Damen zich in de bouw van luxe jachten met de overname van de werf Amels in Makkum, welke in 2001 werd overgeplaatst naar Vlissingen, in een deel van de vestiging van de Koninklijke Schelde Groep aldaar. Deze laatste werf - in 2008 herdoopt in Damen Schelde Naval Shipbuilding - werd in eveneens in 2001 overgenomen waardoor Damen verder kon groeien in de bouw van grotere en bewapende oorlogsschepen. In 2003 werd ook een restant van de eens grote scheepswerf Wilton-Fijenoord in Schiedam overgenomen en als reparatiewerf Damen Shiprepair Rotterdam voortgezet. Tot dit onderdeel behoort ook reparatiewerf Van Brink Rotterdam in Pernis.

Eind 2013 werd bekend dat de scheepswerf Bodewes uit Millingen aan de Rijn gaat sluiten.[1] Het scheepsbouw- en reparatiebedrijf heeft te weinig werk om de 30 werknemers aan het werk te houden. Bodewes werd in 1837 opgericht en op het hoogtepunt in de 70'er jaren werkten er meer dan 400 mensen.

Buitenlandse vestigingen[bewerken]

De bouw van gestandaardiseerde vaartuigen die volgens specifieke wensen van de klant tot gespecialiseerde schepen konden worden afgebouwd, trok vooral aftrek bij aannemings- en baggerbedrijven en overheidsorganen, met name in landen in Afrika en Azië. De daaruit ontstane behoefte om de schepen ook ter plekke te kunnen onderhouden, repareren en ombouwen leidde tot de opening van buitenlandse vestigingen, aanvankelijk in de vorm van verkoopkantoren, later door de overname van plaatselijke bedrijven. Zo ontstonden in de jaren zeventig de eerste buitenlandse vestigingen in Bahrein en Nigeria, later volgden vele andere.

Vanaf de jaren tachtig werden ook scheepswerven in het buitenland overgenomen, uit kostenoverwegingen vooral in lagelonenlanden. Deels besteedt men hier de bouw van casco's uit, die daarna op andere vestigingen worden afgebouwd, steeds vaker worden hier complete schepen gebouwd. De belangrijkste zijn thans gevestigd in Gdynia (Polen), Galați (Roemenië), Singapore, Göteborg (Zweden) en Changde en Yichang (Volksrepubliek China). Ook reparatiewerven werden overgenomen in Brest en Duinkerken.

Via Damen Marine Services BV verzorgt het bedrijf de wereldwijde verhuur van schepen en via Damen Dredging Equipment levert men diensten voor de internationale baggerwereld.

Externe link[bewerken]