Blohm + Voss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blohm + Voss
Blohm + Voss
Oprichting 5 april 1877
Eigenaar ThyssenKrupp Marine Systems
Hoofdkantoor Hamburg, Duitsland
Website blohmvoss.de
Portaal  Portaalicoon   Economie
Werf Blohm + Voss Shipyards
Drijvende dokken L [m] B [m] D [m]
5 160 28 8,0
12 143 25 8,0
Werf Blohm + Voss Repair
Droogdok Elbe 17
Droogdok Elbe 17
Droogdokken L [m] B [m] D [m]
Elbe 17 351 59,2 9,5
Drijvende dokken L [m] B [m] D [m]
6 163 24,5 8,0
10 288 44,2 10,2
11 321 52,0 10,8
16 200 32,0 9,5
De werf in 1877.
Schade na afloop van de Tweede Wereldoorlog.
F215 Brandenbrug fregat

Blohm + Voss is een Duitse scheepswerf en machinefabriek in Hamburg. Tot 1965 werd de naam geschreven als Blohm & Voss. Het geheel was een onderdeel van ThyssenKrupp AG, maar in 2012 is het civiele deel afgesplitst en verkocht. Blohm + Voss Naval, een werf van marineschepen, maakt nu alleen deel uit van ThyssenKrupp.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd opgericht op 5 april 1877 door Hermann Blohm en Ernst Voss als partnerschap onder de naam Blohm & Voss. Een scheepswerf werd gebouwd op het eiland Kuhwerder, nabij de Vrije Hanzestad Hamburg, met een grootte van 15.000 m², een waterkering van 250 meter en drie scheepshellingen, waarvan er twee geschikt waren voor schepen tot 100 meter lang. Het bedrijfslogo is een simpele donkerblauwe rechthoek met ronde hoeken, met daarin in witte letters "Blohm + Voss".

Het bedrijf bouwde vele schepen, machines en andere installaties. Het complex werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel verwoest. Na de oorlog bouwde het bedrijf oorlogsschepen voor zowel de Deutsche Marine als voor de export, alsook koopvaardijschepen en booreilanden voor vele andere klanten.

Tussen 1930 en 1945 ontwierp en bouwde Blohm & Voss ook vliegtuigen voor gebruik door zowel Lufthansa als de Luftwaffe. Noemenswaardig zijn met name de grote vliegboten gebouwd door het bedrijf en de ingenieuze manieren van vliegtuigbouw, waaronder asymmetrische ontwerpen. Hoewel de luchtvaartafdeling in eerste instantie bekendstond als Hamburger Flugzeugbau en aldus de typeaanduiding "Ha" hadden, veranderde dit al snel in "BV".

Van juli 1944 tot april 1945 gebruikte Blohm & Voss geïnterneerden van het eigen naziconcentratiekamp bij de scheepswerf in Hamburg-Steinwerder. Het kamp was onderdeel van het concentratiekamp Neuengamme. Tussen 1939 en 1945 bouwde de werf 238 onderzeeboten en vanaf 1943 werden ook torpedoboten gemaakt.

Sinds 1996 zijn de bedrijfsonderdelen ondergebracht in drie afzonderlijke vennootschappen: Blohm + Voss Shipyard GmbH voor de scheepsbouwactiviteiten, Blohm + Voss Repair GmbH voor de scheepsreparatie en Blohm + Voss Industrie GmbH voor de machinefabriek en installatiebouw. Deze vormen samen Blohm + Voss Shipyards & Services, dat sinds 2005 deel uitmaakt van ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), onderdeel van ThyssenKrupp AG. Tot TKMS, die vanuit Hamburg wordt geleid, behoren ook de Kieler Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) en de Nordseewerke in Emden. TKMS kwam tot stand met als doel de bouw van handelsschepen, jachten en marinevaartuigen bijeen te brengen en daarmee efficiënter te maken. Het zag er de eerste twee jaar naar uit dat dit zou lukken. Managementfouten in Hamburg en bij Nobiskrug, het oude HDW, in Rendsburg zorgden voor miljoenen verliezen. Dit had tot gevolg dat Nobiskrug in 2009 werd verkocht aan Abu Dhabi MAR. Abu Dhabi MAR is een belangrijke bouwer van jachten.

Splitsing concern[bewerken]

Op 1 februari 2012 werd de verkoop aangekondigd van de civiele scheepsbouwactiviteiten van Blohm + Voss. De drie bovengenoemde onderdelen zijn verkocht aan de Engelse investeringsmaatschappij Star Capital Partners.

Binnen TKMS richt Blohm + Voss Naval zich vooral op de bouw van grotere marineschepen zoals onderzeeboten en fregatten.

Schepen en onderzeeboten[bewerken]

Noemenswaardige schepen gebouwd door Blohm + Voss bevatten:

Windjammers

Oceaanlijners en andere passagiersschepen:

Privéjachten:

  • Savarona - Gebouwd voor een Amerikaanse erfgename in 1931, later het Turkse presidentiële jacht en nu een charterjacht; nog altijd een van de grootste jachten ter wereld met 446 voet.
  • Enigma - een modern jacht.
  • Lady Moura - het 10e grootste privéjacht.
  • Eclipse - het jacht van Roman Abramovitsj

Oorlogsschepen van de Eerste Wereldoorlog:

Oorlogsschepen van de Tweede Wereldoorlog:

Moderne oorlogsschepen:

Vliegtuigen van Blohm und Voss[bewerken]

Projecten tot 1945[bewerken]

Externe link[bewerken]