U 568 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De U-568 was een type VII C onderzeeboot van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. De U-568 stond onder commando van kapitein-luitenant Joachim Preuss. Hij schoot als eerste U-boot op een neutrale Amerikaanse oorlogsbodem, de USS Kearney (DD-432) op 17 oktober 1941.

Geschiedenis[bewerken]

Commandant Joachim Preuss kreeg de torpedojager USS Kearney in het vizier, die, ondanks neutraal, toch een vijandelijk geallieerd konvooi begeleidde op 17 oktober 1941. Preuss besloot hem dan toch maar te treffen, omdat hij vond dat de Amerikanen openlijk provoceerden en eigenlijk als neutraal schip in de blokkadewateren rondom de Britse eilanden, niets te zoeken had. De USS Kearney kreeg een torpedo in de flank, maar bleef drijven. De U-568 moest onverrichter zake de strijd staken, omdat er vijandelijke Britse oorlogsbodems op hem afstormden. Op 31 oktober 1941 werd de USS Reuben James (DD-245), die ook als neutraal oorlogsschip een Brits konvooi begeleidde, werkelijk als eerste USS-schip vernietigd door de U-552 van commandant Erich Topp.

Einde[bewerken]

De U-568 werd op 29 mei 1942 tot zinken gebracht in de Middellandse Zee, ten noordoosten van Tobroek, in positie 32°42' N. en 24°53' O., door dieptebommen van de Britse torpedojager HMS Hero, de escorte-torpedojagers HMS Eridge en HMS Hurworth. De drie torpedojagers vielen hem onverhoeds aan en dwongen de beschadigde en voorts onbruikbare U-568 naar de oppervlakte te komen. De Duitse bemanning kon aan dek komen om zich over te geven. Bij deze aanval vielen er geen Duitse slachtoffers.

Externe links[bewerken]