U 600 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De U-600 was een Duitse type VIIC onderzeeboot van de Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stond onder bevel van korvettenkapitein Bernhard Zurmühlen. Ze eveneens in volle actie tijdens de succesvolle aanval tegen het konvooi HX-229 vanaf 16 tot 20 maart 1943.

Geschiedenis[bewerken]

17 maart 1943 - De U-600 wist tijdens de aanval op het grote konvooi HX-229 volkomen onopgemerkt te blijven, terwijl hij aan stuurboordzijde van het konvooi torpedo's lanceerde uit alle vijf torpedobuizen, vier boegbuizen en één hekbuis. De eerste trof het Britse stoomvrachtschip Nariva, twee troffen het Amerikaanse vrachtschip Irénée Du Pont en een vierde trof de walvisvaarder Southern Princess. Daarna trok de U-600 weer onopgemerkt uit het strijdgebied om zijn vijf buizen te herladen. De ploeg torpedomannen werkten zo snel mogelijk de loodzware torpedo's in hun lanceerbuizen te krijgen. De torpedo's werden met behulp van kettingen en katrollen uit de draagrekken getild. Vervolgens werden ze dan in de lanceerbuizen geplaatst. De torpedo's werden vooraf afgesteld tot een bepaalde diepte en het ontstekingsmechanisme nagekeken door de torpedokamer-officier. Indien een torpedo, vlak onder de kiel van een koopvaardijschip tot ontploffing kwam, brak deze de 'ruggengraat' van het schip zodat deze in tweeën brak. Meestal knalden ze tegen de scheepswand tot ontploffing. Ondertussen was de ontstekingskwaliteit van de Duitse torpedo's, enorm verbeterd tegenover in het begin van de oorlog en waren ze meer betrouwbaarder en werkzeker geworden.

Gebeurtenis U-600[bewerken]

  • 16 juni 1943 - Een Brits vliegtuig H van de RAF (Squadron 547), viel de U-600 aan en doodde in het gevecht een matroos met zijn boordmitrailleurs. Dit was matrozengefreiter (korporaal) George Laub. De U-bootkanonniers hanteerden hun boordmitrailleurs en schoten het vliegtuig uit de lucht. De boot was fel beschadigd en vertrok naar La Pallice in Frankrijk, vier dagen vroeger dan verwacht, maar herving nog haar patrouille met het naar huis varen. De bommen en de vliegtuigkogels hadden haar toch beschadigd.

Einde U-600[bewerken]

De U-600 werd op 25 november 1943 in het noorden van de Atlantische Oceaan tot zinken gebracht, ten noorden van Ponta Delgada, in positie 40°31' N. en 22°07' W., door dieptebommen van de Britse fregatten HMS Bazely en HMS Blackwood. Hier hadden de 54 bemanningsleden en hun commandant Bernhard Zurmühlen, eveneens geen geluk. Ze gingen mede met de U-600 voorgoed naar de oceaanbodem.

Externe links[bewerken]