Oceaanlijner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De bekendste oceaanlijner ter wereld, de RMS Titanic.
De SS Norway, voorheen bekend als de SS France in de haven van Bremerhaven.
Bioscoopjournaal uit 1944 over een aerodynamisch gevormde grote catamaran voor trans-Atlantisch passagiersvervoer, aangedreven door vliegtuigpropellers.

Een oceaanlijner of pakketboot is een passagiersschip dat een regelmatige lijndienst onderhoudt tussen plaatsen van verschillende continenten. De trans-Atlantische lijners zijn vooral bekend geworden door de luxe en grandeur aan boord (voor de eerste klas passagiers). De schepen streden ook jarenlang om de Blauwe wimpel, het snelheidsrecord voor de oversteek tussen New York en Bishop Rock in Zuidwest-Engeland.

Dit soort schepen is sinds de opkomst van het vliegtuig in aantal sterk achteruitgegaan omdat het vliegtuig sneller is. De oceaanlijners bedienen een meer recreatief georiënteerd publiek dat vooral lijkt op de markt van de cruiseschepen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van de trans-Atlantische stoomscheepvaart voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tot het begin van de negentiende eeuw waren zeilschepen de enige optie om de oceaan over te steken. Met de komst van stoomschepen werd het mogelijk om sneller en onafhankelijk van het weer zeereizen te maken. De SS Great Western, gebouwd door Isambard Kingdom Brunel, betekende in 1837 een doorbraak. Dit schip beschikte over stoommachines en 4 masten met zeilen. Het schip stak de oceaan over in 15 dagen.

In 1840 begon de Cunard Line de eerste reguliere lijndienst met de RMS Britannia. De RMS Oceanic van de White Star Line was een volgende stap in de trans-Atlantische reizen. Het schip had eersteklascabines met grote patrijspoorten, elektriciteit en stromend water.

De periode tussen het einde van de negentiende eeuw en het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt ook wel de Golden age van de oceaanlijners genoemd. Door de grote emigratie vanuit Europa naar Noord-Amerika nam de concurrentie sterk toe. Hierdoor werden schepen sneller, comfortabeler en luxueuzer.

Zie de categorie Ocean liners van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.