U 574 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-574 was een Duitse klasse VII C onderzeeboot van de Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. De U-574 stond onder bevel van Oberleutnant Dietrich Gengelbach en viel mee met de "wolfsbende" het HG-76 konvooi aan. De U-574 was één van de vijf U-bootslachtoffers van deze grootscheepse aanval.

Geschiedenis[bewerken]

HMS Stork in 1943.

Mede met de "wolfsbende" viel hij vanaf 14 december 1941 het konvooi HG-76 aan dat vanuit Gibraltar naar Groot-Brittannië voer. Het konvooi werd beschermd door een hulpvliegkampschip HMS Audacity, sloeps, torpedobootjagers en korvetten onder meesterlijke leiding van kapitein-commandant F. Johnnie Walker. Deze meesterlijke strateeg liet vijf U-boten zinken in vergelijking met zelf een verlies van het vliegkampschip, twee cargo's en de torpedojager HMS Stanley.

Op 19 december 1941 viel de U-574 nogmaals het konvooi aan dat dagenlang werd bestookt. Maar in de Noord-Atlantische Oceaan ter hoogte van Punta Delgada op 38°12' N. en 17°23' W. sloeg het noodlot toe. De sloep HMS Stork van kapitein-ter-Zee F. Johnnie Walker, vond de U-574 en bestookte deze met dieptebommen. De sloep was wendbaarder dan de tragere onderwater varende U-boot, en zodoende overviel de sloep de onderzeeër keer op keer. Commandant Gengelbach besloot de lekgeslagen U-boot naar de oppervlakte te brengen. Eens boven water gekomen, gaf de sloep geen kwartier en ramde de onderzeeër. Hierbij kwam Dietrich Gengelbach en 28 van zijn matrozen om. Gelukkig konden zich nog 16 manschappen redden, door in zee te springen. Ze werden daarna opgepikt door HMS Stork terwijl de U-574 voorgoed ten onder ging.

Externe links[bewerken]