Amy Rose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amy Rose
Personage uit Sonic the Hedgehog
Cosplayer, uitgedost als Amy Rose
Cosplayer, uitgedost als Amy Rose
Eerste spel Sonic the Hedgehog CD (1993)
Schepper(s) Kazuyuki Hoshino
Engelse stem Videospellen
Lynn Harris (1993)
Jennifer Douillard (1999-2004, 2008)
Lisa Ortiz
(2005-2010)
Anime
Lisa Ortiz (Sonic X)
Japanse stem Videospellen
Taeko Kawata
(1998-1999; 2001-heden)
Emi Motoi (2000)
Anime
Taeko Kawata (Sonic X)
In-universe-informatie Soort: egel
Hoogte: 90 cm
Vaardigheden: Tarotkaarten, wichelroedelopen, Piko-Piko hamer.
leeftijd 12 jaar
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Amy Rose (エミー・ローズ, Emī Rōzu) is een personage uit de Sonic the Hedgehog-franchise. Ze is een roze antropomorfe egel gekleed en heeft een rode jurk en rode laarzen. Ze is twaalf jaar oud en wordt vooral in oudere games soms aangeduid met haar bijnaam Rosy the Rascal.

In 1992 trad ze voor het eerst op, in de mangaserie van Sonic the Hedgehog; in 1993 werd ze aangepast voor de games. Zowel haar persoonlijkheid als haar uiterlijk en kledingstijl zijn meerdere keren veranderd. De leeftijd van twaalf jaar kreeg ze in 1998, daarvoor was ze jonger en ietwat tomboyachtig. Ze lijkt een lief meisje, maar kan erg ongeduldig zijn. Ze heeft enkele magische vaardigheden, waaronder het naar behoefte laten materialiseren van haar kenmerkende Piko-Piko-hamer, een buitensporig groot en krachtig wapen.

Personage[bewerken | brontekst bewerken]

Amy is de altijd vrolijke, zelfbenoemde vriendin van Sonic. Ze houdt niet van verveling en heeft een sterke intuïtie. Mede hierdoor kan Sonic moeilijk aan haar ontsnappen.

Amy's levensdoel is om het hart van Sonic te winnen, maar hij houdt hij haar op afstand al mag hij haar wel. Zij ziet dit niet onder ogen en merkt vaak niet dat Sonic aan haar probeert te ontsnappen.

Amy kan zich net als Sonic oprollen tot een bal. Haar bekendste wapen is echter haar grote Piko-Piko Hamer, die ze vanuit het niets tevoorschijn kan halen. Amy kan meerdere hamers achter elkaar oproepen. De hamer kan op meerdere manieren worden gebruikt, waaronder het oproepen van een tornado.

Incarnaties[bewerken | brontekst bewerken]

Computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks dat ze regelmatig meespeelt in de Sega-spellen, is Amy niet bedacht door de spelontwerpers. Ze is gebaseerd op een personage in de Sonic-manga uit 1992. Kazuyuki Hoshino nam dit mangapersonage over, en gaf haar een make-over voor Sonic CD in 1993.

Amy maakte haar debuut in Sonic CD (1993), waarin ze was gevangen door Metal Sonic. In dit spel had ze de bijnaam "Rosy the Rascal". In de Amerikaanse uitgave van het spel werd haar naam vertaald als “Prinses Sally” om in te spelen op de toen lopende animatieserie.

Amy heeft sindsdien in vele Sonic-spellen een rol gehad. Zo is was ze een speelbaar personage in:

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Amy heeft tot dusver alleen meegespeeld in de animeserie Sonic X. Hierin belandt ze samen met Sonic, Tails en Knuckles in de mensenwereld. Ze houdt in deze serie erg van winkelen en probeert met allerlei streken Sonics aandacht te krijgen. Helaas voor haar houdt Sonic haar op een afstand.

Strips[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een voorloper van Amy verscheen in de Sonic the Hedgehog manga, gepubliceerd op 23 september 1992. Dit mangapersonage diende als basis voor de echte Amy, die een jaar later haar debuut maakte in "Sonic CD".
  • Amy heeft een kleine rol in de Sonic-stripserie van Archie Comics. Hierin werkt ze nog steeds samen met Sonic en is verliefd op hem. Helaas voor haar heeft Sonic een oogje op Sally Acorn.
  • Amy speelt mee in de stripserie Sonic the Comic. In deze strip is ze lid van de Freedom Fighters, en vooral ervaren met een kruisboog.
  • Amy is een vast personage in de stripserie Sonic X. Hierin heeft ze dezelfde rol als in de animatieserie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]