Tomboy (persoon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tomboy en Girly girl
1rightarrow blue.svg Voor de film van regisseuse Céline Sciamma zie Tomboy (2011)

Een tomboy is een meisje of vrouw die zich gedraagt volgens de geslachtsrol die aan mannen wordt toegeschreven. Kenmerkend voor zulk gedrag is het dragen van jongenskleding en interesse in traditioneel mannelijke zaken zoals lichamelijke activiteiten, exacte wetenschappen en sport.

Etymologie[bewerken]

Het eerst bekende gebruik van het begrip tomboy in de Engelse taal stamt uit 1553. Oorspronkelijk werd de term gebruikt om onstuimige, ruwe jongens te beschrijven. De huidige strekking wordt gezien vanaf 1592.[bron?] Het 'Tom'-gedeelte slaat op de naam Tommy die tevens werd gebruikt als bijnaam voor soldaten (zoals Jantjes in het Nederlands voor matrozen werd gebruikt).[1]

Oorzaken[bewerken]

Er is weinig onderzoek gedaan naar de oorzaken van dit fenomeen. Een theorie is dat meisjes die tijdens het opgroeien weinig vrouwelijke rolmodellen hebben gehad tomboys worden. Deze theorie wordt tegengesproken door een onderzoek waarbij een verband werd gevonden tussen testosteronniveaus en de ontwikkeling van een kind tijdens de zwangerschap[2]. De suggestie die daarbij gewekt wordt is dat het hier aangeboren en niet aangeleerd gedrag betreft.

Zie ook[bewerken]

Oudheid: Oude Rome · Oude Egypte

Middeleeuwen:


Vroegmoderne tijd: Rusland

Moderne tijd: Nazi-Duitsland · Rusland · Sovjet-Unie

Heden: Nederland · Rusland ·

Sierra Leone


Icoontje WikiWoordenboek Zoek tomboy op in het WikiWoordenboek.