Bear (homocultuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bear

Bear (in het Nederlands ook wel beer genoemd) is een term uit de homoscene. Het betreft een stevig gebouwde en behaarde man, vaak getooid met een snor en/of baard. Bears vormen binnen de homogemeenschap een subcultuur.

Onder bears zijn ook weer verschillende groepen te onderscheiden, zo zijn er bijvoorbeeld musclebears, mannen die een massief en behaard lichaam hebben en daarbij vooral opvallen door veel spiermassa, daarnaast zijn er chubbybears, mannen die erg behaard zijn en gezet tot dik. En dan zijn er ook nog daddybears, meestal al wat oudere behaarde mannen, met als subgroep de polar bears, die gewaardeerd worden om hun zilvergrijze (overdadige) beharing.

Aparte groepen in de bearscene zijn de cubs (letterlijk: jongen), dat zijn veelal jongere mannen die al wel de trekken van een bear vertonen maar nog wat moeten 'rijpen', en de liefhebbers van bears, die door de scene worden aangeduid als chasers ("jagers"). Deze mannen zijn vaak zelf slank maar vallen op het bearachtige type.

In Amsterdam wordt sinds 2014 in maart een Bear Pride georganiseerd, een meerdaags evenement met diverse activiteiten gericht op bears en liefhebbers daarvan.[1] In Brussel is er de Bear Pride Belgium, die daar sinds 2011 in oktober gehouden wordt en onder meer de verkiezing van Mister Bear Belgium omvat.[2]

Zie ook[bewerken]

Oudheid: Oude Rome · Oude Egypte

Middeleeuwen:


Vroegmoderne tijd: Rusland

Moderne tijd: Nazi-Duitsland · Rusland · Sovjet-Unie

Heden: Nederland · Rusland ·

Sierra Leone