Panseksualiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Panseksualiteit is de seksuele, romantische, of emotionele aantrekking of het verlangen naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten.[1] Het sluit op die manier nauw aan bij biseksualiteit. Panseksuele mensen kunnen naar zichzelf verwijzen als genderblind, wat dan betekent dat gender en sekse geen bepalende factoren zijn in hun aantrekking tot anderen.[2] Panseksualiteit valt onder de overkoepelende term bi+.[3]

Net als biseksualiteit wordt panseksualiteit als begrip niet eenduidig gebruikt. Volgens velen verwerpt panseksualiteit explicieter en bewuster seksebinariteit en genderbinariteit dan andere benamingen voor seksualiteiten. Zo wordt ermee aangegeven dat er ook aantrekking is tot transgender en genderqueer personen die buiten binaire opdelingen vallen of dat de aantrekking ongeacht gender of geslacht plaatsvindt.

Het begrip panseksualiteit is afgeleid van het Griekse pan (volledig, omvattend, alles). In de wetenschappelijke literatuur wordt het begrip niet eenduidig gedefinieerd en gebruikt.

Symbolen[bewerken | brontekst bewerken]

De panseksuele vlag wordt sinds 2010 gevonden op het internet. De kleur roze verwijst naar vrouwen, blauw naar mannen en geel naar genderqueers, zoals zij die agender, bigender of genderfluïde zijn. Ook is er een panseksualiteitssymbool dat in de kleuren van de vlag kan worden afgebeeld.

Op andere Wikimedia-projecten