Seksuele geaardheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Seksuele oriëntatie)
Naar navigatie springen Jump to search
Een Hijra in Pakistan

De seksuele geaardheid is de aard van de amoureuze betrekkingen of erotische verlangens van een persoon.

De (Nederlandse) Algemene wet gelijke behandeling gebruikt de term "gerichtheid". Volgens de toelichting van de regering omvat het begrip gerichtheid naast de gevoelens en voorkeuren van een persoon ook concrete uitingen, zodat het begrip gerichtheid – en dus ook de bescherming tegen onderscheid – ruimer is dan het begrip voorkeur en het begrip geaardheid.

Er is een verschil tussen geaardheid ofwel seksuele identiteit en later gevormde voorkeur. Een geaardheid is aangeboren. Volgens onderzoek van de Nederlander Dick Swaab in 1990 zouden er kleine verschillen te zien zijn in de hersenhelften van heteroseksuelen en homoseksuelen.[1] Zweeds onderzoek, gepubliceerd in 2006, liet zien dat bij homoseksuele mannen en vrouwen de hersenhelften even groot zijn, terwijl bij heteroseksuelen van beide geslachten de rechterhersenhelft iets groter is dan de linker.[2] Dit zou los staan van de aangeboren geaardheid. De discussie hierover is vrij beladen. In de psychologie wordt deze tegenstelling ook wel nature (aangeboren) versus nurture (aangeleerd) genoemd. De meeste wetenschappers nemen echter aan dat geaardheid voornamelijk 'nature' is. Een geaardheid is een constante behoefte aan een bepaald geslacht, een aangeboren drang die altijd aanwezig is.

Normaal gesproken zijn er vier hoofdgroepen waarin de seksuele geaardheid van een persoon kan worden onderverdeeld:

  • heteroseksualiteit: liefde en seksuele verlangens worden hoofdzakelijk gevoeld bij mensen van het tegenovergestelde geslacht,
  • homoseksualiteit: liefde en seksuele verlangens worden hoofdzakelijk gevoeld bij mensen van hetzelfde geslacht.
  • biseksualiteit: liefde en seksuele verlangens kunnen gevoeld worden bij mensen van beide geslachten.
  • aseksualiteit: seksuele aantrekkingskracht ontbreekt tegenover beide geslachten.

Menselijke seksualiteit wordt vaak in navolging van Kinsey als een continuüm beschouwd met aan beide uiteinden hetero- en homoseksualiteit en biseksualiteit in het midden, de Kinsey-schaal, waar ook aseksualiteit een plaats heeft, buiten dit continuüm.

Deze indeling wordt echter ook bekritiseerd, omdat zij individualiteit en culturele kwesties negeert. Soms worden afwijkingen van heteroseksualiteit op andere, cultuurgebonden manieren geuit, zoals Two Spirit (een mannelijke en een vrouwelijke geest in één lichaam) in Noord-Amerika en Hijra (spreek uit 'hiedzjra'; een man met een vrouwelijke gender-identiteit) in het Indisch subcontinent. De indeling hetero-homo-bi is statisch en houdt geen rekening met overgangen als transgenderisme en interseksualiteit. Het is een uitvinding van het 19e-eeuwse Europa en daardoor evenzeer cultuurgebonden.

Het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie verbiedt ook elke discriminatie op grond van seksuele geaardheid.[3]

Zie ook[bewerken]

Oudheid: Oude Rome · Oude Egypte

Middeleeuwen:


Vroegmoderne tijd: Rusland

Moderne tijd: Nazi-Duitsland · Rusland · Sovjet-Unie

Heden: Nederland · Rusland ·

Sierra Leone