Genderqueer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Trigender)
Ga naar: navigatie, zoeken
Seksuele en gender-diversiteit
Lijn

Algemeen
gender · sekse/geslacht
seksualiteit
holebi · lgbt

Sekse/geslacht
vrouw · intersekse · man
transseksualiteit

Genderidentiteit
androgynie
cisgender
genderqueer
queer
transgender
travestie

Voorkeur op basis van geslacht
biseksualiteit
heteroseksualiteit
homoseksualiteit
panseksualiteit
polyseksualiteit

Voorkeur op basis van leeftijd
efebofilie
gerontofilie
pederastie
pedofilie

Voorkeur op basis van gedrag of objecten
bdsm
fetisjisme
infantilisme

Overige voorkeuren
aseksualiteit
polyamorie
parafilie

Genderqueer (GQ), non-binary (niet-binair) of gender-expansive (genderexpansief) zijn overkoepelende termen voor genderidentiteiten die niet exclusief mannelijk of vrouwelijk zijn. Genderqueer moet niet verward worden met queer, waar alle geslachten onder vallen die niet cisgender zijn en seksuele identiteiten die niet heteroseksueel zijn.

De genderidentiteiten die onder genderqueer vallen staan buiten het binaire geslachtsmodel. Voorbeelden van deze genderidentiteiten zijn:

  • Het hebben van twee of meer geslachten: bigender, trigender, polygender, pangender
  • Het hebben van geen geslacht: agender (ook wel nongender, genderloos, gendervrij genoemd), neutrois
  • Het wisselen tussen geslachten: genderfluid
  • Het hebben van een derde geslacht

De term gender-expansive wordt door de Human Rights Campaign en Gender Spectrum gehanteerd.

Genderidentiteiten[bewerken]

Het hebben van twee of meer geslachten[bewerken]

Bigender is het hebben van een genderidentiteit met twee geslachten. Sommige mensen die zich bigender noemen hebben twee aparte persona's, die vaak ook respectievelijk mannelijk en vrouwelijk zijn. Anderen voelen zich tegelijkertijd man en vrouw. Bigender is erkend door de American Psychological Association.

Met trigender en hoger (polygender, pangender) werkt het ongeveer hetzelfde. Een voorbeeld van een trigenderidentiteit is: mannelijk, vrouwelijk en een derde geslacht.

Het hebben van geen geslacht[bewerken]

Agender is het hebben van geen geslacht of genderidentiteit. Er zijn geen specifieke voornaamwoorden voor mensen die zich als agender identificeren. In het Engels worden vaak singular they of andere genderneutrale voornaamwoorden gebruikt.

Het wisselen tussen geslachten[bewerken]

Gender fluid (ongeveer: vloeibaar geslacht) is een genderidentiteit waarbij er van geslacht wordt gewisseld. Er is een overlap van gender fluid en bigender/polygender. Iemand die zich gender fluid noemt kan zich het ene moment mannelijk en het andere moment vrouwelijk voelen. Een bekend persoon die zich gender fluid noemt is Ruby Rose.

Symbolen[bewerken]

Voor de genderqueer ontwierp J.J. Poole in 2012 een vlag met vijf strepen. De roze kleur verwijst naar het vrouwelijke of het gevoel vrouw te zijn. De kleur wit staat symbool voor genderloosheid of mensen die zichzelf beschouwen als genderneutraal. De paarse band staat symbool voor androgynie en de combinatie van mannelijkheid en vrouwelijkheid. De vierde kleur is zwart en staat voor alle andere geslachten (waaronder pangender). De laatste kleur is blauw. Symbool voor mannelijkheid of het gevoel man te zijn.