çavaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
çavaria
Logo
Ontstaansdatum 1977
Hoofdkantoor Kammerstraat 22, 9000 Gent
Land Vlag van België België
Aantal werknemers 15
Rechtspersoon vzw
Motto Opkomen voor holebi's en transgenders
Website www.cavaria.be

Çavaria (voor 2009 bekend als de Holebifederatie) is de belangenorganisatie van Vlaamse en Brusselse van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Deze koepelorganisatie van holebi- en transgenderverenigingen vertegenwoordigt lokale lgbt-groepen bij de overheid via provinciale overlegorganen / ontmoetingsplaatsen:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 werd de Federatie Werkgroepen Homofilie opgericht en in 1993 werd ZiZo-magazine gelanceerd. De organisatie werd hernoemd tot Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit en in 2002 tot Holebifederatie. In 2009 veranderde de naam naar çavaria (met een kleine letter).[3] in 2011 werd een website gelanceerd voor ZiZo-magazine dat sinds 2013 niet meer werd verkocht, maar gratis verspreid.

Çavaria staat in voor de Holebifoon, vormingen en educatief materiaal. Samen met jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero worden didactische methodieken uitgewerkt voor het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs.[4] Zo kwam de kleuterboekenreeks 'Lou' van Kathleen Amant tot stand in samenwerking met BOS+ en Clavis. Daarnaast çavaria de organisatie ondersteuning aan de jaarlijkse The Belgian Pride en L-day.

Er werken bijna 150 vrijwilligers en een vijftiental personeelsleden die worden vergoed dankzij een jaarlijkse subsidies van de Vlaamse overheid (Ministerie voor Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding).[bron?]

Homofobieprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Çavaria awards[bewerken | brontekst bewerken]

Homofolieprijs, jaarlijkse erkenning voor personen of organisaties die holebi's en transgenders positief in beeld brengen in de categorie Media, Campaign of Lifetime Achievement:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]