Rebecca Sugar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rebecca Sugar
Rebecca bij de New York Comic Con 2014
Rebecca bij de New York Comic Con 2014
Algemene informatie
Geboren Silver Spring, Maryland, US, 9 juli 1987
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Striptekenaar, Songwriter, Animator, Regisseur
Bekend van Steven Universe Adventure Time

Rebecca Sugar (Silver Spring, 9 juli 1987) is een Amerikaanse animator, componist en regisseur. Zij is voornamelijk bekend van haar animatieserie op Cartoon Network getiteld Steven Universe. Tot 2013 was ze schrijver en storyboard artist bij de serie Tijd voor Avontuur. Haar werk voor televisie heeft haar 6 Primetime Emmy Award nominaties opgeleverd.[1] Sugar identificeert zichzelf als biseksueel en als non-binary vrouw en is hierdoor een koploper voor LHBT representatie en diversiteit in kindertelevisie en media.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Sugar groeide op in Silver Spring, Maryland. Ze heeft haar middelbare schooltijd gedeeld doorgebracht bij Montgomery Blair High School en Albert Einstein High School, waar ze het Visual Arts programma volgde. Hierna heeft ze een opleiding gevolgd aan the School for Visual Arts in New York.[2]

Privé Leven[bewerken | brontekst bewerken]

In february 2016 bevestigde Ian Jones-Quartey via Twitter dat hij en Sugar in een romantische relatie waren; ten tijde van deze tweet waren de twee al acht jaar lang samen.[3] Ze hebben elkaar ontmoet in hun tijd aan de School of Visual Arts in New York. Ze trouwden op 4 december 2019.[4]

in July 2016 kwam Sugar openbaar uit de kast als biseksuele vrouw, wanneer ze bij een San Diego Comic Con Panel gevraagd werd over het belang van LHBT thema's in haar werk.[5] In een interview met NPR in juli 2018, sprak ze over de ontwikkeling van de edelstenen in Steven Universe als non-binary vrouwen, en hoe dit een manier was om haar eigen identiteit als non-binary vrouw tot uitdrukking te brengen.[6] In 2019 gaf ze publiekelijk aan dat haar voornaamwoorden flexibel zijn en zich identificeerd met zowel she/her als enkelvoud they/them.[1]

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Zelf Geplubliceerde Comics[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer Sugar door fans gevraagd wordt hoe je het beste kunt beginnen in het creatieve vak, is Sugar altijd lovend over het maken van comics. In haar eigen ervaring is dit namelijk een perfecte kans om om jezelf te trainen in het schrijven van verhalen en tekenen. Als voorbeeld gebruikt ze vaak hoe haar jongere broer Steven een comic tekende waarin vogels voorkwamen, die hij eerst niet goed kon tekenen, en hoe hij na het maken van die comic er veel beter in was geworden.

In haar vroege carrière heeft Sugar een aantal comics op eigen houtje uitgebracht, waaronder "Pug Davis" (2010), over de avonturen van een astronaut met een hondenhoofd genaamd Pug Davis en zijn homoseksuele sidekick Blouse, en "Don't Cry for Me, I'm Already Dead" over 2 broers wiens gedeelde liefde voor The Simpsons een tragische plotwending neemt.

In oktober 2019 werd Pug Davis opnieuw uitgebracht in kleur door Amerikaanse uitgeverij Albatross Funnybooks.

Adventure Time[bewerken | brontekst bewerken]

Sugar werd in het eerste seizoen van Adventure Time aangenomen als storyboard revisionist. Haar werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het opschonen en verfijnen van storyboards door anderen, echter, door de kwaliteit van haar werk werd ze al snel gepromoveerd tot Storyboard artist. Haar debuut episode was "It Came From The Nightosphere". Tijdens haar tijd bij Adventure Time begon ze aan de ontwikkeling van haar eigen serie Steven Universe. Ze heeft tot het 5e seizoen aan Adventure Time meegewerkt, waarna ze volledig haar aandacht vestigde op Steven Universe.

Door fans is Sugar erg geliefd door haar gelaagde personages en de liedjes die ze speciaal voor de serie schreef, waaronder "Fry Song", "I'm Just Your Problem", "Remember You" en "Bad Little Boy". Ze is meerdere keren teruggevraagd om voor Adventure Time liedjes te schrijven. Voor de miniserie in het 7e Seizoen genaamd "Stakes", schreef Sugar het lied "Everything Stays", ook deed ze in deze afleveringen de stem van Marceline's moeder.

Steven Universe[bewerken | brontekst bewerken]

Steven Universe is een komische actie- en sciencefiction tekenfilmserie, geproduceerd en uitgezonden op Cartoon Network. Door haar werk aan Adventure Time werd Sugar gevraagd door Cartoon Network om een eigen serie te bedenken.

Het verhaal speelt zich af in het fictieve stadje Beach City. Hier wonen de Edelstenen; Granaat, Amethist, Parel en Steven, magische helden die de aarde beschermen tegen kwaad. Steven is half mens, half steen, en beschikt over de edelsteen en krachten van zijn overleden moeder Rozen Kwartz. Steven is nog jong en heeft veel te leren van de Edelstenen over het beheersen van zijn krachten, maar de Stenen hebben op hun beurt ook veel te leren van Steven over wat het betekend om een mens te zijn.

De serie staat bekend om zijn diepgaande karakters en verhaallijnen, uitstekende muziek[7] en etnische en seksuele diversiteit, in zowel de cast, de karakters die voorkomen in de serie, maar ook in de mensen die achter de schermen aan de serie werken. De serie is tevens een koploper op het gebied van LHBT representatie in kinder-entertainment, met karakters die verschillende gender identiteiten en seksuele geaardheid hebben.

De oorspronkelijke serie heeft 5 seizoenen, waarin een doorlopend verhaal wordt verteld. Een film genaamd Steven Universe: The Movie kwam uit in September 2019, waarin het verhaal van de serie wordt vervolgd. Een epiloog serie van 20 afleveringen genaamd Steven Universe Future[8] pakt het verhaal op na de gebeurtenissen van de film en rond alle verhaallijnen netjes af.

Thema's[bewerken | brontekst bewerken]

Sugar bespreekt in interviews vaak het belang van LHBT representatie en werk, zeker in entertainment voor kinderen. Doordat ze werkte aan Steven Universe heeft ze geleerd haar eigen seksuele en gender identiteit te kunnen accepteren. Ze gelooft dat wanneer kinderen vroeg worden worden voorgesteld aan de LHBT gemeenschap, dit voor meer acceptatie en begrip kan zorgen, maar dat het belangrijkste is dat het voor kinderen die zich identificeren als queer zorgt dat ze zich gezien voelen, en dat het ze leert dat ze zich niet hoeven te schamen voor wie ze zijn.[9][10]

Ander werk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 ontwierp Sugar de albumhoes Estelle's album True Romance. [11] Estelle speelt in de Engelse versie van Steven Universe de rol van Garnet/Granaat, en had specifiek aan Sugar gevraagd de hoes te ontwerpen.

Uitgeverij Youth in Decline publiceerde in december 2016 schetsen en aantekeningen die Sugar maakte voor haar niet verschenen striproman Margo in Bed. Het is de veertiende uitgave in kunstantologieserie Frontier.[12]

In 2018 werkte Sugar samen met Songwriter en Zanger Gallant en Sufjan Stevens aan het R&B/Soul nummer TOOGOODTOBETRUE [13]

Steven Universe Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Van Steven Universe zijn een aantal boeken uitgebracht, geschreven ofwel mede geschreven door Sugar.

 • "Steven Universe: Guide to the Crystal Gems" (uitgebracht op 6 oktober 2015), een handboek geschreven vanuit het perspectief van Steven, met biografieën en informatie over de alle karakters in de serie.
 • "The Answer" (uitgebracht op 6 september 2016), een prentenboek gebaseerd op de gelijknamige aflevering, welke het verhaal verteld over hoe de stenen Robijn en Saffier elkaar ontmoeten, verliefd werden en samen met fusie Granaat vormen.
 • "Fusion for Beginners and Experts" (uitgebracht op 26 december 2017), een boek die uitleg geeft over fusie, de magische kracht die ervoor zorgt dat 2 stenen samen kunnen smelten tot een nieuw persoon. In de wereld van Steven Universe staat fusie als symbool voor de vriendschap en liefdes relaties tussen karakters.
 • "Steven Universe: The Tale of Steven" (uitgebracht op 8 oktober 2019), dit prentenboek is een samenvatting van Steven's reis in de eerste 5 seizoenen van Steven Universe.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. (en) Rebecca Sugar. Television Academy. Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 2. (en) Rebecca Sugar Is Cartoon Network's First Solo Woman Show Creator. Cartoon Brew (5 oktober 2012). Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 3. (nl) https://twitter.com/ianjq/status/698723352819576832. Twitter. Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 4. (nl) https://twitter.com/ianjq/status/1202694027604180992. Twitter. Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 5. (en) Rebecca Sugar is Bisexual: “Steven Universe” Creator Comes Out at Comic-Con. Autostraddle (22 juli 2016). Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 6. (en) The Mind Behind America's Most Empathetic Cartoon. 1A. Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 7. https://open.spotify.com/artist/4rF7c8zpCKzuSXohs2HIpA
 8. https://www.polygon.com/2019/10/4/20892306/steven-universe-future-final-season-6-title-sequence-song%7Caccess-date=2019-10-28
 9. (en) Facebook, Twitter, Show more sharing options, Facebook, Twitter, LinkedIn, Rebecca Sugar’s commitment to LGBTQ visibility continues to drive 'Steven Universe'. Los Angeles Times (24 mei 2018). Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 10. (en) 'Steven Universe' creator is doing more for LGBTQ visibility than you might know. EW.com. Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 11. (nl) Instagram-profielbericht van Rebecca Sugar: Ahh!!! Completely surreal experience of seeing my album artwork for Estelle's new album True Romance at Amoeba!. Instagram. Geraadpleegd op 14 juni 2020.
 12. http://www.youthindecline.com/product/frontier-14-rebecca-sugar
 13. https://www.youtube.com/watch?v=p_hIJ1bBtfc