Efebofilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seksuele en genderdiversiteit
Lijn

Algemeen
gender · sekse/geslacht
seksuele geaardheid
genderidentiteit
holebi · lgbt

Sekse/geslacht
vrouw · intersekse · man
transseksualiteit

Genderidentiteit
androgynie
cisgender
genderqueer
queer
transgender
travestie

Voorkeur op basis van geslacht
autoseksualiteit
biseksualiteit
heteroseksualiteit
homoseksualiteit
lesbianisme
panseksualiteit
polyseksualiteit

Voorkeur op basis van leeftijd
efebofilie
gerontofilie
pederastie
pedofilie

Voorkeur op basis van gedrag of objecten
bdsm
fetisjisme
infantilisme

Overige voorkeuren
aseksualiteit
polyamorie
parafilie

Detail van een Attische kom uit 480 v.Chr.

Efebofilie (van Oudgrieks ἔφηβος ephēbos, "jonge man" + φιλεῖν philein, "houden van") is de seksuele voorkeur van een volwassene voor pubers (kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar oud; bij jongere kinderen heet het pedofilie). Het begrip efebofilie kan slaan op alleen postpubertaire jongens, terwijl het voor rijpende meisjes ook wel parthenofilie (van παρθένος parthenos, "jonge vrouw, maagd") genoemd wordt, maar in zeer veel literatuur wordt dit onderscheid niet gemaakt.[1] Voorwaarde is dat de oudere persoon met deze voorkeur zelf duidelijk de adolescentie ontstegen is; hij of zij moet ten minste midden twintig zijn. Efebofilie is evenals pedofilie een parafilie; of het ook een psychische aandoening betreft staat niet geheel vast.

In het algemeen wordt efebofilie evenals pedofilie maatschappelijk afgekeurd, maar dat is in mindere mate het geval dan bij pedofilie[bron?].

Nederland[bewerken]

De Nederlandse wet schrijft bij geslachtsverkeer met kinderen van twaalf tot zestien jaar aanzienlijk lagere straffen voor[2][3], en de rechter moet in elk geval zelf beslissen of de oudere partner strafbaar is (dit is bijvoorbeeld niet het geval als een puber een wat oudere vriend(in) heeft). Prostitutie van minderjarigen in die leeftijd (en bovendien van kinderen van 16 en 17 jaar) is wel zonder meer verboden[4], evenals pornografie[5].

De in 2014 opgeheven pressiegroep MARTIJN richtte zich op de acceptatie van efebofilie en in mindere mate op pedofilie. Zij meende dat kinderen boven de twaalf jaar in staat zijn als volwassen te oordelen over relaties[bron?]. Deze redenering wordt in de westerse samenleving verworpen[bron?], alhoewel het niet wetenschappelijk aangetoond kan worden dat dergelijke relaties per definitie schadelijk zijn[bron?]. Kinderen van deze leeftijd worden geacht niet altijd in staat te zijn een helder oordeel te vellen over relaties. Eveneens achten pedagogen dat kinderen sterk beïnvloedbaar zijn door volwassenen en derhalve kans hebben op ernstige psychische problemen in dergelijke relaties.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • In sommige culturen is efebofilie wel geaccepteerd. In het oude Athene was het gebruikelijk dat volwassen mannen en adolescente jongens seksuele handelingen met elkaar verrichtten; dit stond bekend als pederastie, maar dat begrip is ruimer en valt niet samen met efebofilie.[bron?]
  • Geregeld is na de Tweede Wereldoorlog dit thema in films en literatuur terechtgekomen. Vooral bekend werd de roman Lolita van de Russische auteur Vladimir Nabokov. Hierin wordt een oudere man hevig verliefd op een twaalfjarig meisje.
  • De Nederlander Rudi van Dantzig beschreef in de autobiografische roman "Voor een verloren soldaat" (1986) een relatie met een oudere Canadese soldaat.