Aïsja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Aïsja, volledig Aïsja bint Abu Bakr (Arabisch: عائشة بنت أبي بكر, Turks: Ayşe), (614-678) was een van de vrouwen van Mohammed. Binnen de islamitische traditie wordt vaak naar haar verwezen als Moeder van alle Gelovigen, omdat op basis van soera De Partijscharen (Soera 33 Aya 6)[1] de vrouwen van Mohammed hun moeders zijn. Volgens verschillende Ahadith was zij zijn meest geliefde vrouw na Khadija's dood.

Aïsja is een controversiële figuur, vanwege haar rol tijdens de Slag van de Kameel, waarbij zij een leger aanvoerde tegen Mohammeds schoonzoon Ali die getrouwd was met Fatima Zahra, dochter van Mohammed en Khadija. Dit was de eerste strijd die moslims onderling streden, waardoor er een schisma ontstond tussen soennieten en sjiieten en wordt gezien als de klassieke fitna binnen de islam.

De jonge jaren van Aïsja[bewerken]

Het is niet precies bekend wanneer Aïsja werd geboren. Zij was de dochter van Mohammeds trouwste bondgenoot en later de eerste kalief, Aboe Bakr. Ze behoorden tot de stam van de Qoeraisj, de stam waar Mohammed ook toe behoorde. Volgens de overlevering bekeerde Aïsja zich tot de islam, vlak na haar vader Aboe Bakr. Voordat Aïsja en Mohammed zich verloofden, was Aïsja al eerder verloofd met de Mekkaan Jubair. Na Khadija’s dood verbrak Aboe Bakr Aïsja’s verloving met hem en liet haar verloven met Mohammed. Volgens Ibn Hisham sloot Mohammed in Mekka een huwelijk met Aïsja toen ze zeven jaar oud was, maar kwam ze pas bij hem wonen in Medina toen ze negen of tien jaar oud was[2].

Een mogelijkheid bestaat dat om evenwicht in de chronologie te bewaren in Mohammeds of Aïsja's leven dat men met vrome intenties niet de juiste leeftijd heeft vermeld. Desondanks wordt ervan uitgegaan dat Aïsja op een jonge leeftijd trouwde.[3] Sommige geleerden zoals Montgomery Watt beweren dat het huwelijk tussen Mohammed en Aïsja bedoeld was om de band tussen Mohammed en Aboe Bakr te versterken.

Haar leven na Mohammeds dood[bewerken]

Aïsja is nooit hertrouwd, want de Koran verbiedt moslims om te trouwen met een van Mohammeds weduwen. Ze leefde in Medina en maakte meerdere bedevaarten naar Mekka. Ook voerde zij een oorlog met Ali (schoonzoon en neef van Mohammed). Haar leger verloor uiteindelijk. Daarna leefde zij een rustig leven. Zij overleed waarschijnlijk in het jaar 678.

De rol van Aïsja in de islam[bewerken]

Voor moslims is zij een belangrijk persoon, omdat via haar veel Ahadith van Mohammed bekend zijn. Verder gaf zij op latere leeftijd blijk van een uitzonderlijke scherpzinnigheid. Zij staat bij soennieten bekend als Moeder der Gelovigen. Volgens de soennieten stierf Mohammed met zijn hoofd in de schoot van Aïsja. Sjiieten zien Aïsja in een negatiever daglicht, omdat ze in opstand kwam tegen Ali ibn Abi Talib.

Boeken over Aïsja[bewerken]

In oktober 2008 kwam er een boek uit over het leven van Aïsja. Het boek The Jewels of Medina, door Sherry Jones, werd veel besproken vanwege de eventuele negatieve publiciteit die het zou geven over de islam.