Correctieve verkrachting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Correctieve verkrachting of corrigerende verkrachting is een vorm van antihomoseksueel geweld waarbij een of meerdere mensen verkracht worden vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het beoogde doel van de dader(s) is het slachtoffer heteroseksueel te maken of te dwingen zich te conformeren naar stereotype geslachtsrollen.

De term correctieve verkrachting ontstond in Zuid-Afrika nadat een aantal lesbiennes hiervan slachtoffer waren geworden. Een paar van de bekendste slachtoffers waren Eudy Simelane (die bij de verkrachting omkwam) en Zoliswa Nkonyana. Hoewel in een aantal landen de rechten van mensen uit de lhbt-gemeenschap beschermd worden, worden gevallen van correctieve verkrachting regelmatig niet vervolgd.

Definitie[bewerken]

Correctieve verkrachting is het verkrachten van mensen die zich niet conformeren aan de binnen een gemeenschap geldende sociale normen met betrekking tot menselijke seksualiteit of geslachtsrollen, met als doel het als abnormaal beschouwde gedrag te bestraffen en de sociale normen binnen de gemeenschap te versterken.

Het programma van de Verenigde Naties UNAIDS geeft binnen haar richtlijnen aan de term "correctieve verkrachting" niet te gebruiken omdat de term lijkt aan te geven dat er iets "hersteld" moet worden. Geadviseerd wordt daarom de term "homofobische verkrachting" te gebruiken.

Correctieve verkrachting is een haatmisdrijf. Door het bestaan van homofobie en heteronormativiteit worden haatmisdrijven gebaseerd op seksualiteit regelmatig niet herkend door de autoriteiten. Een studie uit 2000 geeft aan dat verschillende factoren een bijdrage kunnen leveren aan het bestaan van correctieve verkrachtingen, zoals een atmosfeer waarin haatmisdrijven tegen homoseksuelen en lesbiennes worden geaccepteerd, de reacties van de gemeenschap op haatmisdrijven in het algemeen en de reacties van politie en rechterlijke macht.

Sommige mensen denken dat correctieve verkrachting een middel is mensen te dwingen heteroseksueel te worden of zich te houden aan normen voor genderrollen. Volgens ActionAid zou door de daders aan slachtoffers verteld zijn dat ze "een les werd geleerd".

Sommige bronnen geven aan dat de oorzaak van correctieve verkrachting ligt in het idee dat gedrag zijn oorsprong vindt in opvoeding. Hoewel de wetenschap ervan uitgaat dat de seksuele geaardheid genetisch is vastgelegd en wordt beïnvloed door de omgeving, zijn veel mensen ervan overtuigd dat homoseksualiteit (en andere vormen van niet-heteroseksualiteit) uitsluitend het gevolg is van opvoeding en afkomst. Het gevolg is dat deze mensen denken dat seksuele geaardheid iets is wat veranderd, of in het geval van correctieve verkrachting, gewelddadig aangepast kan worden.

Het gevolg voor de slachtoffers[bewerken]

Correctieve verkrachting kan verschillende gevolgen hebben voor de slachtoffers, zoals lichamelijk en psychisch trauma, verminking en ongewenste zwangerschap. Het kan tevens aanleiding zijn tot het plegen van zelfmoord. Andere gevolgen zijn depressie, angst en posttraumatische stressstoornis. Correctieve verkrachting is een belangrijke bron van HIV-infecties bij Zuid-Afrikaanse lesbiennes. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak dat in Zuid-Afrika ongeveer 10% van de lesbiennes seropositief is.

Prevalentie[bewerken]

Gevallen van correctieve verkrachting zijn gemeld in Thailand, Zimbabwe, Ecuador, Oeganda, Zuid-Afrika en India.