Geslachtsrol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In de sociale wetenschappen en de menswetenschappen, is een geslachtsrol een reeks gedragsnormen verbonden aan mannen/vrouwen, in een bepaalde sociale groep of een systeem. Elke samenleving heeft haar eigen geslachtssysteem, maar de componenten en de werkingen van dit systeem verschillen.

De meeste onderzoekers erkennen dat het concrete gedrag van individuen een gevolg van sociaal afgedwongen regels en persoonlijke waarden is. Sommige onderzoekers benadrukken het objectieve sociale systeem en anderen benadrukken subjectieve richtlijnen en regelingen.

In de loop der tijd kunnen regels en de waarden veranderen. Hoewel alle sociale wetenschappers erkennen dat de culturen en de maatschappijen dynamisch zijn en veranderen, zijn er uitgebreide debatten geweest over hoe, en hoe snel, zij kunnen veranderen. Dergelijke debatten worden heviger wanneer zij het geslacht/geslachtssysteem impliceren, aangezien de mensen sterk verschillende meningen hebben over hoeveel geslacht van biologisch geslacht afhangt.

Door de opkomst van het feminisme is er sinds de jaren 70 een sterke verandering van de traditionele geslachtsrollen aan het plaatsvinden. Het is vanzelfsprekend dat vrouwen buitenshuis werken, studeren en in theorie evenveel kunnen bereiken als mannen. Ze wonen op zichzelf, hebben een goede baan en een rijk sociaal leven. Deze zelfstandigheid geeft ze de mogelijkheid om een relatie te verlaten als ze ongelukkig is. De moderne man hoeft minder uren te werken en krijgt de kans om meer betrokken te zijn bij de opvoeding. Een minder duidelijke geslachtsrol voor mannen en vrouwen heeft dus bepaalde voordelen. Maar er is ook een belangrijk nadeel: het verdwijnen van de polariteit tussen man en vrouw kan leiden tot stroeve relaties[1].

Zie ook[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

  1. Verschillen tussen mannen en vrouwen - Start2Flirt