Anak Krakatau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anak Krakatau
Anak Krakatau-1.JPG
Hoogte 189 m
Coördinaten 6° 6′ ZB, 105° 25′ OL
Ligging Straat Soenda, Indonesië
Type actieve kegel in caldera
Laatste uitbarsting 2010
Anak Krakatau (Indonesië)
Anak Krakatau
Global Volcanism Program, Smithsonian Institute
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
De locatie van Anak Krakatau te midden van de andere Krakatau-eilanden

Anak Krakatau (Indonesisch voor kind van Krakatau) is een jonge actieve vulkaan en een van de Krakatau-eilanden. Het eiland ligt tussen de drie andere. De Krakatau-eilanden bevinden zich in een van de vulkanisch actiefste delen van Indonesië.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Op 27 augustus 1883 vond een catastrofale uitbarsting van de Krakatau plaats, waardoor een 22 meter hoge tsunami ontstond en ruim 36.000 mensen het leven verloren. De vulkaan verdween grotendeels onder water, maar in 1927 begonnen er opnieuw vulkaanuitbarstingen onder de zeespiegel en tussen 1928 en 1930 werd Anak Krakatau een eiland. Anak Krakatau blijft groeien en toont hiermee hoe eilandvorming kan plaatsvinden.

Kolonisatie[bewerken]

Het eerste leven, dat binnen een jaar op het eiland waargenomen werd, was plantaardig. Winden en golven brachten plantenzaden naar het jonge eiland, die in de zeer vruchtbare vulkanische grond goed konden gedijen. Ook dieren kwamen naar het eiland. Spinnen werden met de wind meegevoerd en vogels en andere vliegende dieren bevolkten al gauw het eiland. De vruchtbare grond trok later ook mensen aan. Indonesiërs vestigden zich er, en het eiland wordt ook door toeristen bezocht.

Documentaires[bewerken]

Anak Krakatau krijgt veel aandacht in diverse documentaires, waaronder Wild Indonesia en Krakatoa - Revealed.