Anakena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Op deze satellietopname van Paaseiland ligt het Anakenastrand links als klein geel vlekje dat net onder een de witte wolk tevoorschijn komt. De opname is genomen vanuit het noordoosten, de krater Rano Kau, (bovenaan) ligt in het zuidwesten van het eiland

Anakena is een strand met wit koraalzand op Paaseiland (Rapa Nui). Rapa Nui is een Chileens eiland midden in de Grote Oceaan. Het strand ligt in het Nationaal Park Rapa Nui, wat behoort tot het cultureel werelderfgoed van de UNESCO.

Geschiedenis en overlevering[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de mondelinge overlevering was dit strand de plaats waar een Polynesische hoofdman met zijn gevolg landde en dit eiland koloniseerde. Later werd deze plaats een ceremonieel centrum waar de eilandbewoners hun tabletten met typische tekens (voor-)lazen. In de periode van de vogelmancultuur (ca. 1550 - 1877) vonden hier plechtigheden plaats als de vogelman van de westelijke clans hier zijn status als vogelman beëindigde.[1]

Archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze plaats is diverse malen archeologisch onderzocht. In 1914 door Katherine Routledge en in de jaren 1950 door William Mulloy en Thor Heyerdahl. Uit dit en later archeologisch onderzoek blijkt dat hier waarschijnlijk rond 1200 menselijke nederzettingen waren.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Het Anakenastrand was in 1994 een locatie voor een voor de film Rapa Nui onder regie van Kevin Reynolds met rollen voor Jason Scott Lee, Esai Morales, Sandrine Holt, George Henare en Cliff Curtis. Deze film werd geproduceerd door Kevin Costner.

De moai op de voorgrond is het eerste beeld dat in 1955 weer op zijn plaats werd gezet. Ook het beeldenplatform links op de achtergrond is het resultaat van restauratie.
De moai op de voorgrond is het eerste beeld dat in 1955 weer op zijn plaats werd gezet. Ook het beeldenplatform links op de achtergrond is het resultaat van restauratie.