Ander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Ander is een andere persoon dan de Zelf en geeft in de fenomenologie aan dat deze ondanks mogelijke nabijheid en intimiteit altijd vreemd zal blijven.

Othering (van het Engelse other) is het definiëren en verzekeren van iemands eigen normale positieve sociale identiteit door het distantiëren van een Ander, vaak een groep, en het gebruik hiervan. Kortgezegd wordt de eigen positie bepaald door te definiëren wat deze niet is. Bij othering wordt deze Ander negatief neergezet en als anders, vreemd, wordt geclassificeerd. Bekende vormen zijn het distantiëren van de eigen groep van een andere groep op basis van ras, geslacht, geografische ligging, etniciteit, omgeving, sociale positie, sociale klasse, soort of ideologie. In dit onderscheid valt potentieel hiërarchisch en stereotiep denken te onderscheiden, om de eigen positie te verbeteren en als goed neer te zetten.

Othering is daarmee een daad waarbij iemand zich met anderen vergelijkt en tegelijkertijd zich probeert van hen te distantiëren, waarbij gedacht wordt dat mensen en groepen van wie het leven en de historische ervaring afwijken, cq. onderscheiden van de eigen ervaring (de ware ervaring) daarmee minderwaardig of niet begrijpbaar zijn. Daarbij is er vaak een angst dat vreemde invloeden invloed zouden kunnen uitoefenen op de eigen cultuur en deze daarmee deze zouden bedreigen.

De herkomst van het begrip wordt gedacht in Hegels begrip andersheit. Irit Rogoff wordt gezien als de vormgever van het concept. In Nederlandse wetenschappelijke boeken wordt het vaak gewoon integraal overgenomen als othering.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]