Anders Arborelius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anders Arborelius OCD
Bishop Anders Arborelius in 2015.jpg
Bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een bisschop
Geboren 24 september 1949
Plaats Sorengo
Kerkelijke loopbaan
Huidige functie bisschop van Stockholm
Voorganger Hubert Brandenburg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Anders Arborelius, OCD (Sorengo (Zwitserland), 24 september 1949) is een Zweeds geestelijke en bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk.

Arborelius werd in Zwitserland geboren als zoon van Zweedse ouders. Hij groeide op in Lund en bekeerde zich op twintigjarige leeftijd tot het katholicisme. Hij sloot zich aan bij de ongeschoeide karmelieten en studeerde vervolgens in Brugge en in Rome. Hij werd op 8 september 1979 priester gewijd.

Op 17 november 1998 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Stockholm. Dit bisdom valt samen met het gehele Zweedse territorium en staat als immediatum rechtstreeks onder het gezag van de Heilige Stoel. Hij ontving op 29 december 1998 zijn bisschopswijding uit handen van zijn voorganger Hubert Brandenburg en was de eerste Zweedse katholieke bisschop sinds de reformatie.

Op 21 mei 2017 maakte paus Franciscus bekend Arborelius op 28 juni van dat jaar, vigilie van het Hoogfeest van Petrus en Paulus, kardinaal te zullen creëren. Hij wordt daarmee de eerste Scandinavische kardinaal in de geschiedenis.[1]