Anders Arborelius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anders Arborelius OCD
Anders Arborelius
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang Kardinaal-priester
Titelkerk Santa Maria degli Angeli e dei Martiri
Creatie
Gecreëerd door Franciscus
Consistorie 28 juni 2017
Kerkelijke carrière
1998-heden Bisschop van Stockholm
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Anders Arborelius, O. Carm (Sorengo (Zwitserland), 24 september 1949) is een Zweeds geestelijke en een kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Arborelius werd in Zwitserland geboren als zoon van Zweedse ouders. Hij groeide op in Lund en bekeerde zich op twintigjarige leeftijd tot het katholicisme. Hij sloot zich aan bij de ongeschoeide karmelieten en studeerde vervolgens in Brugge en in Rome. Hij werd op 8 september 1979 priester gewijd.

Op 17 november 1998 benoemde paus Johannes Paulus II Arborelius tot bisschop van Stockholm. Dit bisdom valt samen met het gehele Zweedse territorium en staat als immediatum rechtstreeks onder het gezag van de Heilige Stoel. Hij ontving op 29 december 1998 zijn bisschopswijding uit handen van zijn voorganger Hubert Brandenburg en was de eerste Zweedse rooms-katholieke bisschop sinds de reformatie.

Arborelius werd tijdens het consistorie van 28 juni 2017 kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van kardinaal-priester. Zijn titelkerk werd de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Hij keerde zich tegen de Synodale weg die in Duitsland hervormingen in de kerk bepleit in antwoord op de misbruikaffaires die de kerk geteisterd hebben, en werd daarvoor geprezen door paus Franciscus.[1][2]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dankzij een vierjarig verblijf in Vlaanderen in de jaren 1970, spreekt Arborelius de Nederlandse taal zeer goed.[3]
Zie de categorie Anders Arborelius van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.