André Brilleman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

André Brilleman (Amsterdam, 24 november 1959 – aldaar, 23 februari 1985) was een Nederlands professioneel kickbokser die begin jaren 80 een van de lijfwachten van drugsbaron Klaas Bruinsma werd. Zijn bijnaam in de kickbokswereld was "The Bulldog",[1] maar soms werd ook naar hem verwezen als "Mean Machine".

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Brilleman was de jongste van drie kinderen van Hermanus Brilleman uit een Joods Amsterdams geslacht en de Française Violette Y. Bardelli. Hij groeide op in de J.M Kemperstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Hij doorliep de Van Bosseschool, een lagere school aan de Cliffordstraat. Daarna is Brilleman naar de Van Houweningen MAVO gegaan. Op straat kreeg hij al snel de bijnaam Pipo, omdat hij altijd voor gekke dingen te vinden was.

Brilleman heeft tijdens zijn jeugd verschillende sporten beoefend, waaronder voetbal bij DVOS en verder judo en karate. In sportkringen werd de jonge Brilleman al spoedig bekend door zijn aansprekende resultaten als kickbokser. Op de sportschool kwam hij in contact met criminelen die hem een baan als lijfwacht van de hasjhandelaar Klaas Bruinsma bezorgden.

Brilleman was begin jaren 80 kampioen kickboksen voor Mejiro Gym. Hij was een van de stervechters van de Amsterdamse sportschool, die door politieonderzoekers als 'berucht' werd omschreven, wegens banden met de georganiseerde misdaad. Brilleman was een bokser die geen erg flexibele benen had, maar uitblonk in low kicks en andere bewegingen. Vooral zijn ultieme vechtmentaliteit was zijn handelsmerk.

Op 2 februari 1982 deden Brilleman en de Joegoslaaf Alexander Marianovic een poging Hugo Ferrol te liquideren,[2] maar de poging mislukte. Ferrol was een grote concurrent in de hasjhandel van Bruinsma. In juli 1982 werd Alexander Marianovic in opdracht van Bruinsma geliquideerd, omdat hij samen met Brilleman Bruinsma voor drie ton had opgelicht bij een tweede poging Hugo Ferrol uit de weg te ruimen. De twee hadden Ferrol vooraf namelijk ingelicht en een nepliquidatie in scène gezet, waarbij ze Bruinsma polaroidfoto's hadden laten zien van een met ketchup overgoten Ferrol. Brilleman werd in tegenstelling tot zijn kompaan niet meteen vermoord, maar kreeg van "De Dominee" uitstel van executie. Brilleman werd hierbij in de waan gelaten dat Bruinsma geloofde dat hij niets van de nepliquidatie wist en hij werkte nog een tijd voor Bruinsma.

Brilleman werd in 1985 (inmiddels wereldkampioen) alsnog geliquideerd.[3] Hij werd vermoedelijk meegelokt en om het leven gebracht. Zijn lichaam werd in een vat met cement in de Waal gegooid. Uiteindelijk werd het vat met zijn lichaam door de pontbaas bij de veerpont Brakel-Herwijnen (aan de Herwijnse zijde) gevonden.[4] De moord op Brilleman is nog steeds niet opgelost.

In de Nederlandse speelfilm de Dominee uit 2004, die over het leven van Klaas Bruinsma gaat, is de naam André Brilleman veranderd in Adri Slotemaker. In deze verfilming werden van hem, Etienne 'Eutje' Urka en lijfwacht Geurt Roos één karakter gemaakt.