André van Duin (stripreeks)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
André van Duin
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Oorspronkelijke taal Nederlands
Genre Gagstrip, Vedettestrip
Creatieteam
Schrijver(s) André van Duin, Toon van Driel
Tekenaar(s) Toon van Driel
Publicatie
Uitgever Land Productions
Publicatie 6 albums
Publicatiemedia De Telegraaf, Veronica Magazine, Stripalbums
Huidige status Inactief
Eerste publicatie 1987
Laatste publicatie 1991
Portaal  Portaalicoon   Strip

André van Duin is een Nederlandse vedettestrip over de komiek André van Duin, getekend door striptekenaar Toon van Driel. De strip verscheen vanaf 1987 dagelijks in het dagblad De Telegraaf. Er verschenen ook pagina-lange afleveringen in Veronica Magazine. Toen van Driel genoeg had van deze strip, bedacht hij voor De Telegraaf de spin-off 'Wibo & Gorp' over twee honden.

André van Duin was actief betrokken bij de totstandkoming van de strip. In 1990 zond de Nederlandse zender TROS de tv-serie Lach Mee met André waarin in het intro van de programma's steeds een pagina van Van Driels strip werd getoond.

Voor Van Driel aan deze strip begon, waren er al eerder minder succesvolle pogingen gedaan om een populaire vedettestrip rond André van Duin te maken. In de jaren 1975 en 1976 had striptekenaar Fred Julsing een strip gemaakt, waarvan één album is verschenen: "Showboot vol heisa". Die strip verscheen destijds ook in Veronica Magazine. Ook Dirk Stallaert en Patrick Vermeir hebben plannen gehad voor een strip over André van Duin, maar die hebben ze uiteindelijk laten varen.[1]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

André van Duin
Nummer Titel Uitgeverij Jaar
1 André van Duin Land Productions 1987
2 Dat wordt lachen! Land Productions 1988
3 De platmaker Land Productions 1988
4 Ga van die bank! Land Productions 1989
5 Splet! Land Productions 1989
6 Dat heb ik weer! Land Productions 1991


In 2023 bracht Uitgeverij Cliché het eerste deel uit van een tweedelige reeks met een bundeling van alle verhalen onder de titel De complete André van Duin.