Vedettestrip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo van den Boogaard en Sjef van Oekel met de gelijknamige strip.

Een vedettestrip is een stripverhaal dat draait rond bekende personen, meestal uit de media. Dit genre strips wordt ook wel "waspoederstrip" genoemd.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste vedettestrips worden getekend en geschreven uit commerciële overwegingen. Meestal wil men ermee inhaken op de mediabekendheid van een bepaalde vedette, televisieserie of rage. In die zin maakt het deel uit van de merchandising. Doorgaans leiden dit soort strips een kort bestaan omdat hun verkoop afhangt van de aandacht die een mediafiguur binnen een bepaalde periode krijgt. Veel vedettestrips zijn doorgaans geen groot succes omdat ze worden getekend en geschreven door minder ervaren tekenaars. Bovendien staan deze tekenaars meestal onder druk van een televisiezender, bedrijf of de mediaster zelf om niet te veel af te wijken van hun eigen eisen en verwachtingen.

Slechts weinige vedettestrips gaan langer dan één of twee albums mee. Voorbeelden van meer succesvolle en langlopende vedettestrips zijn onder meer: Urbanus door Willy Linthout en Urbanus, FC De Kampioenen door Hec Leemans, Sjef van Oekel door Theo van den Boogaard en Wim T. Schippers, en de meeste strips die rond Studio 100-producties worden uitgebracht zoals Samson en Gert door Wim Swerts en Jean-Pol.

Vedettestrips mogen niet verward worden met strips of politieke cartoons die bekende figuren opvoeren binnen een satirische context zoals de gagcartoons van Erik Meynen, de politieke strip Pest in 't Paleis (1983) door Guido Van Meir en Jan Bosschaert of de stripreeks De Geverniste Vernepelingskes door Urbanus en Jan Bosschaert waarin diverse Bekende Vlamingen worden opgevoerd. Satirische strips maken mediafiguren eerder belachelijk dan dat ze hen verheerlijken. Bovendien is er meer aandacht gespendeerd aan scenario en tekeningen. De scheidingslijn is echter soms vrij dun, gezien de strips rond Jean-Pierre Van Rossem door Erik Meynen een satirische ondertoon hadden en Van Rossem zelf niet erg vleiend werd voorgesteld. En ook Urbanus en De Geverniste Vernepelingskes bulken van de zelfspot.

Het fenomeen dat er als deel van de merchandising een stripversie wordt gemaakt gebaseerd op een populaire film, tekenfilm, boek of tv-serie is overigens niet nieuw. The Walt Disney Company alleen al heeft honderden stripreeksen laten maken gebaseerd op hun populaire tekenfilmfiguren. Willy Vandersteens stripreeks Bessy was geïnspireerd door Lassie, maar had voor de rest weinig met de serie te maken. Ook rond populaire romanfiguren zoals Tarzan, Sherlock Holmes en Dracula zijn vele stripverhalen getekend.

Voorbeelden van Amerikaanse vedettestrips[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van Nederlandse vedettestrips[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van Vlaamse vedettestrips[bewerken | brontekst bewerken]