Jan Bosschaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Bosschaert
Jan Bosschaert
Persoonsgegevens
Volledige naam Jan Bosschaert
Geboren Borgerhout, 15 december 1957
Geboorteland Vlag van België België
Beroep(en) Tekenaar
auteur
Oriënterende gegevens
Bekende werken * Sam
* Jaguar
* De Geverniste Vernepelingskes
RKD-profiel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Strip

Jan Bosschaert (Borgerhout, 15 december 1957) is een Belgisch stripauteur en illustrator.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16-jarige leeftijd verscheen er al een publicatie van Bosschaert in het stripblad Robbedoes. Vervolgens studeerde hij Vrije Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel.

Zijn eerste stripverhaal Icarus kwam uit in 1981. In 1983 verscheen Pest in 't Paleis, een persiflage op de Belgische politiek, naar een scenario van Humo-journalist Guido Van Meir. In 1998 tekende hij voor Urbanus het eerste album van een nieuwe stripreeks: De Geverniste Vernepelingskes. In 2012 stopte hij tijdelijk met de reeks om zich meer bezig te houden met andere projecten.[1] Ander bekend werk van Bosschaert zijn de reeksen Sam en Jaguar.

Naast zijn stripverhalen is Jan Bosschaert bekend als kunstschilder en als illustrator. Dit laatste doet hij eerst en vooral voor de VRT, nadien voor een grote hoeveelheid uitgeverijen (onder andere Averbode, Uitgeverij Lannoo ...), tijdschriften (Panorama) en schrijvers (onder anderen Marc de Bel, Katie Velghe). Ook enkele platenhoezen (onder anderen voor Pitti Polak, Plastic Bertrand, The Paranoiacs) en affiches (Saint-Amour) van zijn hand zijn verschenen.

Ter gelegenheid van 70 jaar Suske en Wiske tekende hij het stripverhaal De verwoede verzamelaar geschreven door Jan Verheyen.

Bibliografie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]