Pirana (stripauteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pirana tijdens een expositie van het Belgisch stripmuseum in 1992

Pirana (Zele, 9 februari 1947 - aldaar, 19 januari 2020), was het pseudoniem van de Vlaamse cartoonist Leon Van De Velde.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pirana begon beroepsmatig als vloerder. In zijn vrije tijd tekende hij en publiceerde in kleine blaadjes. Vanaf 1967 stuurde hij tekeningen naar de krant Het Volk. Hij publiceerde in De Voorpost uit de Denderstreek (niet te verwarren met de gelijknamige extreemrechtse groepering. De slogan luidde: "Wilt u steeds en altijd op de hoogte wezen, dan moet u het weekblad De Voorpost lezen"...). Hij publiceerde onder meer in De Zwijger, Panorama, P-Magazine, The Star, Penthouse en heeft ook cartoons gepubliceerd in Duitsland, Engeland, De Verenigde Staten en Oeganda.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn pseudoniem werd ontleend aan de vraatzuchtige vissoort: de piranha. Pirana staat bekend om zijn eenvoudige, minimalistische en losse tekenstijl en macabere, seksistische humor. Zijn stijl is vooral beïnvloed door de cartoonisten uit het blad Hara-Kiri.

Pirana publiceerde onder meer de stop-comics "Peli Pelikaan", "De belevenissen van Cyriel, Klinske & Co" en "Cartoons uit de Folterkamer". Hij tekende cartoons rond actuele gebeurtenissen, zoals de Olympische Spelen (1976) en tv-series als Roots en Rich Man, Poor Man. Hij heeft geen echte vaste personages, behalve Mevrouw Dallemans, een agressief en forsgebouwd manwijf. Ook heeft hij veel cartoons gemaakt rond de seksualiteit van zwarten onder de titel "Zwarte liefde". Pirana heeft een voorliefde voor Afrikaanse zwarte vrouwen. Daarnaast is hij ook een fan van boksen.

Pirana is meermaals wereldrecordhouder van de langste cartoon geweest. Hij brak dit record voor het eerst op 13 juli 1975 op de Zeelse Kouterfeesten, met een cartoon van 40,90 meter, getekend in 108 minuten.[1] Op verschillende locaties, in België en Frankrijk heeft hij dit record steeds verbeterd. Zijn laatste poging was in Namen op het Festival des métiers creatifs, en tekende hij 206m aan de lopende band. Cartoonist Marec bewondert Pirana's onafhankelijkheid als cartoonist.

Hij leed aan kanker en koos voor euthanasie. Hij werd 72 jaar.