Marc Coucke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marc Coucke
Marc Coucke als sponsor van Omega Pharma-Lotto in februari 2010
Persoonlijke informatie
Geboren 27 januari 1965
Geboorteplaats Gent, Vlag van België België
Opleiding Farmacie/Management
Positie CEO
Beroep Ondernemer
Bedrijf Omega Pharma
Portaal  Portaalicoon   Economie

Marc Coucke (Gent, 27 januari 1965) is een Belgische ondernemer en miljardair,[1] die vaak in beeld komt als prominent figuur binnen de wielerformatie Etixx-Quick Step en binnen de voetbalwereld. In augustus 2013 werd hij hoofdaandeelhouder en voorzitter van eersteklassevoetbalclub KV Oostende. In december 2017 nam hij RSC Anderlecht over. Hij stopte op 19 april 2019 als voorzitter van de Jupiler Pro League.[2]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn humaniora studeerde Coucke aan het Sint-Barbaracollege in Gent. Daarna behaalde hij een licentiaatsdiploma Farmacie aan de Universiteit Gent en een postgraduaat Bedrijfsbeheer aan de Vlerick Leuven Gent Management School.

Zakenman[bewerken | brontekst bewerken]

Hij slaagde erin om van het in 1987 door hem en studiegenoot Yvan Vindevogel opgerichte bedrijf Omega Pharma een beursgenoteerd bedrijf te maken, met een omzet van één miljard euro. Het bedrijf stelt drieduizend mensen tewerk en is actief in dertig landen. Oorspronkelijk verkochten de zaakvoerders zelf de door hen geproduceerde shampoo, van deur tot deur, aan de Vlaamse apothekers.

Omega Pharma maakte dertien jaar lang deel uit van de 20 bedrijven in de Bel20-aandelenkorf die de Brusselse index van Euronext bepaalt, tot Coucke eind 2011 het grootste deel van de aandelen opnieuw verwierf.[3]

Met zijn investeringsmaatschappij Couckinvest beheert hij nog steeds meer dan een kwart van de aandelen van Omega Pharma. Na een korte sabbatical als voorzitter van de raad van bestuur, is hij sinds 11 maart 2008 weer actief als afgevaardigd bestuurder van het bedrijf.

In 2014 verkocht hij zijn bedrijf Omega Pharma aan het Amerikaanse bedrijf Perrigo, voor een som van 3,6 miljard euro (inclusief alle schulden van Omega Pharma).[4] Er was wat controverse omdat hij op de meerwaarde van 1,45 miljard euro zogezegd geen belasting hoefde te betalen.[5] Initieel werd door de media over het hoofd gezien dat deze meerwaarde via een managementvennootschap werd gerealiseerd, waardoor een roerende voorheffing van 25% moet worden betaald indien het voor persoonlijke doeleinden zou worden gebruikt.[6] Hij ging dit naar eigen zeggen volledig investeren in nieuwe bedrijven om zo werkgelegenheid te creëren.[7] Hij investeerde het in de Oostendse bouwgroep Versluys, waarvan Coucke nu de helft van de aandelen bezit, het Luikse farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals, het durfkapitaalfonds Volta Ventures, het farmabedrijf Pharco, het diergeneesmiddelenbedrijf Ecuphar en de start-upondernemingen Midiagnostics en Uest.

Met zijn holding Alychlo heeft Coucke nog participaties in Fagron (3,38%), het Luikse biotechbedrijf MDxHealth (3,32%), Pairi Daiza (2,5%), Lotus Bakeries (2%), het beursgenoteerde koffieautomatenbedrijf Fountain (7,4%) en Option (obligaties).

In december 2008 kreeg Coucke opnieuw veel media-aandacht, deze keer minder positief. De lancering van de E-waves Phone Chip door Omega Pharma, waarbij Coucke persoonlijk de mediacampagne op gang trok, leverde veel scepsis op. De chip werd na enkele dagen uit de handel gehaald, Omega Pharma moest toegeven dat de werking van het product niet kon worden bewezen. Voor de pers werd dit als een persoonlijke blamage voor Coucke ervaren.

Andere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Sportsponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Coucke verwierf ook bekendheid door zijn sponsoring van allerlei sportploegen in het wielrennen, voetbal en basketbal. Met de merknamen Davitamon, Predictor, Silence en Omega Pharma steunde hij van 2005 tot 2011 de Belgische wielerploeg Lotto. Sinds 2014 is hij sponsor van de wielerploeg Etixx-Quick Step. Ook in de voetbalwereld werd Coucke actief als sponsor. In het seizoen 1998-1999 was Omega Pharma hoofdsponsor van KV Oostende, dat op dat moment in de eerste klasse aantrad. In augustus 2013 kocht Coucke 60 procent van de aandelen van KV Oostende en werd daarmee hoofdaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van de club waar hij van kindsbeen af voor supportert. Voorzitter-manager Yves Lejaeghere bleef voor 30 procent eigenaar van de club. In juli 2014 verwierf Coucke ook het resterende deel van de aandelen en werd hij officieel voltijds voorzitter van KVO. Lejaeghere werd erevoorzitter.[8] In 2014 verwierf Coucke ook 5 procent van de aandelen van de Franse voetbalclub Lille OSC waarvan hij shirtsponsor werd. In 2015 werd hij met Mithra ook sponsor van basketbalclub Castors Braine. Sinds 2014 werken heel wat clubs in de hoogste voetbalafdeling met voedingssupplementen van Etixx Sports Nutrition, een merk van Omega Pharma. Op 20 december 2017 werd bekend dat hij voetbalclub RSC Anderlecht overnam. Op 28 maart 2018 werd hij officieel voorzitter van RSC Anderlecht. Peter Callant is zijn opvolger bij KV Oostende. Op 28 mei 2020 kondigde hij aan dat hij zich terugtrok als voorzitter van RSC Anderlecht en dat Wouter Vandenhaute hem ging opvolgen. Hij blijft wel de eigenaar van de club.

Entertainment[bewerken | brontekst bewerken]

Marc Coucke, portret door de Belgische kunstschilder Willy Bosschem

Marc Coucke was het hoofd van de jury van De Bedenkers, een televisieprogramma op één, waarin hij mee mocht beslissen welke uitvindingen over het potentieel beschikten om tot een succesvol product uit te groeien. In 2012 won hij het VTM-programma MasterChef.

Samen met Kamagurka richtte hij ook Kamacoucka op: een bedrijf dat de door Kamagurka in 2008 gecreëerde kunstwerken (366 in totaal, één per dag) van de Kamalmanak verkoopt, en ook op langere termijn in de kunstsector actief wil blijven. Ook dit initiatief leverde Coucke ruime mediabelangstelling op.

In 2015 werd hij ook nog zanger met het liedje "Het is weer Couckenbak". In 2015 had hij een cameo in F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General.

In 2016 werd Coucke de hoofdpersoon van een strip over zijn eigen leven.[9] In datzelfde jaar baseerde Merho in het Kiekeboe-verhaal Gebroken zwart een antagonist op Marc Coucke.[10]

Voorganger:
Yves Lejaeghere
Voorzitter van KV Oostende
2013-2018
Opvolger:
Peter Callant
Voorganger:
Roger Vanden Stock
Voorzitter van RSC Anderlecht
2018-2020
Opvolger:
Wouter Vandenhaute
Voorganger:
Roger Vanden Stock
Voorzitter van Pro League
2018-2019
Opvolger:
Peter Croonen