Omega Pharma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omega Pharma N.V.
Oprichting 1987
Sleutelfiguren Marc Coucke (CEO)
Lucas Laureys (Voorzitter)
Hoofdkantoor Venecoweg 26

9810 Nazareth, België

Werknemers 2.130 (eind 2010)
Sector Farmaceutische industrie
Omzet 878,7 miljoen (2010)
Website www.omega-pharma.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Omega Pharma is een Belgisch farmaceutisch bedrijf, opgericht in 1987 door de studievrienden Marc Coucke en Yvan Vindevogel die farmacie studeerden aan de Universiteit Gent. Zij hadden elk 50% aandeel in de Coöperatieve vennootschap (CV). Omega Pharma is gelegen in Nazareth.

Historiek[bewerken]

Het eerste product van Omega Pharma was een shampoo die via apothekers werd verkocht. In 1989 kwam een aantal producten voor gebruik bij zonnebankbruinen op de markt onder de naam Uvesol.

In 1989 vormden Coucke en zijn partner ook de zusteronderneming Alpha Pharma CV, die scheikundige basisstoffen verkocht aan apothekers.

In 1993 werden de twee ondernemingen omgevormd tot een NV.

In 1994 kwam de samenwerking tussen de twee vennoten tot een einde, wegens meningsverschil over overnameplannen door een Nederlands bedrijf. Coucke wilde zijn aandelen niet verkopen, Vindevogel wel. Marc Coucke nam dan de aandelen van zijn partner over via de investeringsmaatschappij Couckinvest.

In 1996 fuseerden Omega Pharma en Alpha Pharma. Het bedrijf bleef snel groeien, vooral door een agressieve overnamepolitiek. Aanvankelijk was die beperkt tot België, maar na 2000 werden de activiteiten uitgebreid naar andere landen, o.a. in Frankrijk en Nederland. Zo werd bijvoorbeeld in 2001 het Nederlandse bedrijf Chefaro overgenomen, dat voorheen een onderdeel was van AkzoNobel. In mei 2006 maakte Omega Pharma bekend dat het Bional, eveneens uit Nederland, wilde overnemen. In 2006 nam het ook het Oostenrijkse bedrijf Bittner Pharma over waardoor het zich versterkte in de Midden- en Oost-Europese markt.

Het bedrijf is ook actief in de gespecialiseerde software voor apothekers en dokters via het filiaal OmegaSoft. OmegaSoft werd later als "Corilus" een divisie van Arseus, waardoor het niet meer tot Omega Pharma behoorde.

Eind 2003 telde de volledige groep ongeveer 2500 personeelsleden.

Begin 2005 maakte Marc Coucke bekend dat hij vanaf midden 2006 niet langer gedelegeerd bestuurder van Omega Pharma zou zijn, maar wel als voorzitter van de raad van bestuur actief zou blijven. Hij werd opgevolgd door Jan Cassiman. Op 11 maart 2008 trad Coucke af als voorzitter, en nam terug de functie van CEO op. Cassiman werd Chief Operating Officer (COO).

In 2006 maakte Omega Pharma voor het eerst een omzet van meer dan één miljard euro.

Het bedrijf was genoteerd op de beurs (Euronext Brussel) en maakte deel uit van de Bel20 beursindex. In 2012 werd er een overnamebod uitgeschreven door Couckinvest en het private-equitybedrijf Waterland. Nadat deze overname succesvol was is het aandeel van de beurs verdwenen.

In 2012 nam Omega Pharma voor 470 miljoen euro de afdeling voorschriftvrije geneesmiddelen van GlaxoSmithKline over, samen met de productie-eenheid in Herrenberg.[1]

Arseus[bewerken]

In 2007 werd een divisie afgescheiden van het bedrijf en onder de naam Arseus naar de beurs gebracht. Dit bedrijf is nog steeds beursgenoteerd.

Overname[bewerken]

In november 2014 werd aangekondigd dat Omega Pharma zou overgenomen worden door het Amerikaanse Perrigo, deels door een aandelenruil en deels in cash. Marc Coucke blijft CEO van de divisie Omega Pharma, en wordt lid van de raad van bestuur van Perrigo.

Enkele merknamen van Omega Pharma[bewerken]

Wielersponsoring[bewerken]

In 2002 besliste Omega Pharma onder sterke invloed van zaakvoerder Marc Coucke om vanaf het volgend seizoen een wielerploeg te sponsoren, namelijk Quick-Step - Davitamon (Quick-Step is een merk van laminaatparket, geproduceerd door Unilin).

De samenwerking met Quick-Step liep tijdens het seizoen 2004 spaak en Marc Coucke besliste om in 2005 een andere Belgische ploeg te gaan sponsoren, ditmaal als hoofdsponsor, met name Davitamon - Lotto. Deze ploeg neemt deel aan de UCI ProTour 2005. Voor het seizoen 2007 is Davitamon vervangen door Predictor. En het jaar daarop, in 2008 dus, werd de naam Predictor - Lotto vervangen door Silence - Lotto.

In 2012 werd Omega Pharma hoofdsponsor van Omega Pharma-Quick-Step.

Daarnaast was Omega Pharma onder de naam van Bodysol nog cosponsor van een tweede, kleinere wielerploeg (Bodysol-Brustor, maar in Spanje opererend onder de naam Relax-Fuenlabrada–Bodysol in 2004; Bodysol-Win for Life-Jong Vlaanderen in het Europese continentale circuit in 2005).

Externe links[bewerken]