Omega Pharma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Omega Pharma N.V.
Oprichting 1987
Hoofdkantoor Venecoweg 26

9810 Nazareth, België

Werknemers 2.130 (eind 2010)
Sector Farmaceutische industrie
Omzet/jaar 878,7 miljoen (2010)
Website www.omega-pharma.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Omega Pharma is een Belgisch farmaceutisch bedrijf, opgericht in 1987. Sinds 2014 is Omega Pharma in handen van multinational Perrigo. Omega Pharma is gevestigd op industrieterrein de Prijkels in Nazareth.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht in 1987 door de studievrienden Marc Coucke en Yvan Vindevogel, die farmacie hadden gestudeerd aan de Universiteit Gent. Zij hadden elk een 50%-aandeel in de coöperatieve vennootschap. Het eerste product van Omega Pharma was een shampoo in vijfliterflessen die aan apothekers werd verkocht. De apothekers voegden er een bepaalde geur, kleur of actieve stof aan toe, en verkochten het product vervolgens als huismerk. In 1989 kwam een aantal producten voor gebruik bij zonnebankbruinen op de markt onder de naam Uvesol. In 1989 vormden Marc Coucke en Yvan Vindevogel ook de zusteronderneming Alpha Pharma CV, die scheikundige basisstoffen verkocht aan apothekers. In 1993 werden de twee ondernemingen omgevormd tot een naamloze vennootschap.

In 1994 kwam de samenwerking tussen de twee vennoten tot een einde, wegens een meningsverschil over overnameplannen door een Nederlandse groothandelaar in farmaceutische producten. Dat bedrijf wilde 100% van de aandelen. Coucke wilde zijn aandelen niet verkopen, Vindevogel wel. Marc Coucke nam dan de aandelen van zijn partner over via de investeringsmaatschappij Couckinvest.

In 1996 fuseerden Omega Pharma en Alpha Pharma. In 1998 werd Omega Pharma geïntroduceerd op de beurs. Het bedrijf bleef groeien, vooral door een agressieve overnamepolitiek. Aanvankelijk was die beperkt tot België, maar na 2000 werden de activiteiten uitgebreid naar andere landen, onder andere Frankrijk en Nederland. Zo werd bijvoorbeeld in 2001 het Nederlandse bedrijf Chefaro overgenomen, dat een onderdeel was van AkzoNobel. Eind 2003 telde de volledige groep ongeveer 2500 personeelsleden. In mei 2006 maakte Omega Pharma bekend dat het Bional, eveneens uit Nederland, wilde overnemen. In 2006 nam het ook het Oostenrijkse bedrijf Bittner Pharma over waardoor het zich versterkte in de Midden- en Oost-Europese markt.

Het bedrijf was ook actief in gespecialiseerde software voor apothekers en dokters via het onderdeel OmegaSoft. OmegaSoft werd in 2007 als Corilus een divisie van het beursgenoteerde bedrijf Arseus.

Begin 2005 maakte Marc Coucke bekend dat hij vanaf midden 2006 niet langer gedelegeerd bestuurder van Omega Pharma zou zijn, maar wel als voorzitter van de raad van bestuur actief zou blijven. Hij werd opgevolgd door Jan Cassiman. Op 11 maart 2008 trad Coucke af als voorzitter, en werd weer bestuursvoorzitter. Cassiman werd chief operating officer.

In 2006 maakte Omega Pharma voor het eerst een omzet van meer dan een miljard euro. Het bedrijf was genoteerd op Euronext Brussel en maakte deel uit van de Bel20-beursindex.

In 2012 werd een overnamebod uitgeschreven door Couckinvest en het private-equitybedrijf Waterland Private Equity Investments. Nadat de overname was gerealiseerd werd het aandeel van de beurs gehaald. In hetzelfde jaar nam Omega Pharma voor € 470 miljoen de afdeling voorschriftvrije geneesmiddelen van GlaxoSmithKline over met een productie-eenheid te Herrenberg.[1]

Perrigo[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 is Omega Pharma overgenomen door de Amerikaanse onderneming Perrigo. Marc Coucke werd deels in aandelen en deels in cash betaald.

Het sinds 1887 bestaande Perrigo[2] is een mondiale leverancier van receptvrije producten en generische op voorschrift verkrijgbare farmaceutica, babyvoeding, voedingsproducten en -supplementen en farmaceutische ingrediënten. Perrigo is ’s werelds grootste fabrikant van producten voor de winkelmerkenmarkt. Door de overname van Omega Pharma beoogde het zijn aanwezigheid op de Europese markt te consolideren. Omega Pharma maakt deel uit van de Branded Consumer Healthcare-divisie van Perrigo.


Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Omega Pharma was vanaf 2002 medesponsor van een wielerploeg, namelijk Quick-Step - Davitamon. De samenwerking met Quick-Step liep tijdens het seizoen 2004 spaak. Marc Coucke besliste om in 2005 als hoofdsponsor op te treden voor de Belgische ploeg Davitamon - Lotto. In 2012 werd het bedrijf hoofdsponsor van Omega Pharma-Quick-Step.

Merknamen van Omega Pharma[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]