Piet Paulusma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Paulusma
Piet Paulusma oefent zijn tekst in Joure, december 2003.
Volledige naam Pieter Paulusma
Geboren 15 december 1956
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1986 - heden
Bekend van Piets Weerbericht (Omroep Max)
Piets Weer (Hart van Nederland)
It Waar (Omrop Fryslân)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Pieter of Pyt (Piet) Paulusma (Tzum, 15 december 1956) is een Nederlands weerman.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Begin loopbaan en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de middelbare school begon Piet Paulusma zijn carrière op de afdeling calculatie bij de PTT, het huidige KPN. Hij heeft daar diverse opleidingen gevolgd zoals personeelswerk en is later terechtgekomen op een HBO-managementfunctie. Hij maakte zijn debuut op de radio als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân. Paulusma voorspelde later en ook nu nog ook dagelijks het weer bij Omrop Fryslân op televisie en bij RTV Noord, waar hij nu nog één keer in de twee weken te zien en te horen is. Zijn eerste aanraking met de meteorologie ontleent hij aan een cursus van de Teleac en het bestuderen van natuurverschijnselen. Daarnaast heeft Paulusma veel zelfstudie gedaan en zeven jaar lang begeleiding op wetenschappelijk niveau gehad. In Plop en de pinguïn was hij te zien als weerman.

Weerman bij SBS6[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds september 1996 verschijnt Paulusma ook bij de landelijke zender SBS6. Onder de titel Piets weerbericht worden iedere dag vanaf een wisselende buitenlocatie in Nederland weersverwachtingen gemaakt over het weer in Nederland. Oorspronkelijk startte dit programma als onderdeel van het SBS6-nieuws- en actualiteitenprogramma Hart van Nederland, maar het kreeg vanwege de grote populariteit van presentator Paulusma in 2003 een eigen vermelding als separaat programma. Dit programma duurt ongeveer 4 minuten en wordt direct na de late editie van Hart van Nederland uitgezonden. De vroege editie van Hart van Nederland wordt afgesloten met een kort weerbericht van Paulusma.

De Elfstedentocht van 1997 betekende de doorbraak van Piet Paulusma. Een opvallend detail is de Friestalige afsluiting van zijn weerpraatje met de woorden oant moarn ('tot morgen'). Paulusma woont in Harlingen en werd in 1999, 2000 en 2006 verkozen tot de populairste weerman van het jaar. In 2016 zei hij in een interview dat hij in de zomermaanden 90 tot 100 uitnodigingen per dag krijgt om bij evenementen langs te komen.[1]

Op 4 februari 2019 werd bekendgemaakt dat het contract tussen SBS en Piet Paulusma na 23 jaar niet verlengd zal worden, en dat hij op 30 december 2019 zal stoppen met het weerbericht op SBS6.[2]

Weerman bij Omroep MAX en NPO Radio 5[bewerken | brontekst bewerken]

Met ingang van 1 januari 2020 is Piets Weer te zien bij de publieke omroep, bij MAX-programma's als Tijd voor MAX[3] en doordeweeks twee keer per dag te horen op NPO Radio 5.

Paulusma verzorgde ook enige tijd het weerbericht op Noordzee FM en later Radio 10 Gold. Verder schrijft hij één keer per week zijn weerbericht in de Harlinger Courant, dagelijks in het Friesch Dagblad en heeft hij een weerpagina in MAX Magazine.

Het lokale weerbericht werd door Piet Paulusma ook op de website van de Weekkrant van Wegener gepubliceerd.

Ziekenhuisopname[bewerken | brontekst bewerken]

Begin augustus 2018 werd Piet Paulusma getroffen door een acute blokkade aan zijn dikke darm en moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis. Hij moest hieraan tweemaal geopereerd worden, één keer begin augustus en nogmaals begin september. Hij was hierdoor begin augustus en begin september twee weken uit de roulatie. In deze periodes werd hij bij SBS6 en Omrop Fryslân vervangen door zijn oudste dochter Martsje en op de radio door zijn vaste vervanger Jan Jonkman.[4][5] Ook in oktober werd hij op SBS6 en Omrop Fryslân een week vervangen door Martsje en op de radio door Jan Jonkman, ditmaal omdat hij een week rust wilde nemen na zijn ziekenhuisopname. Sindsdien neemt Martsje Paulusma één keer in de twee weken de zaterdag en woensdag over.

Reclame[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2007 was Paulusma enige tijd te zien in een reclamespot van Kwik-Fit ter promotie van winterbanden, waarin hij tijdens zijn weerpraatje werd 'aangereden' door een slippende auto. Voordat de reclame in première ging verscheen een verknipte versie op de website GeenStijl, waarin niet duidelijk naar voren kwam dat het om een reclamespotje ging. Hierdoor werd onterecht de suggestie gewekt dat Paulusma zwaargewond of zelfs overleden zou zijn.[6] In 2010 werd dit fragment gebruikt in de Amerikaanse verfilming van Das Experiment, The Experiment[7] Hij is te zien in een scène waarin de hoofdrolspeler wordt blootgesteld aan gewelddadige beelden om te testen of hij geschikt is voor het experiment uit de titel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]