Piet Paulusma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Paulusma
Piet Paulusma oefent zijn tekst in Joure, december 2003.
Piet Paulusma oefent zijn tekst in Joure, december 2003.
Volledige naam Pieter Paulusma
Geboren 15 december 1956
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1986 - heden
Bekend van Piets weerbericht (Hart van Nederland), It Waar (Omrop Fryslân)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Pieter of Pyt (Piet) Paulusma (Tzum, 15 december 1956) is een Nederlandse weerman.

Begin loopbaan en carrière[bewerken]

Na de middelbare school begon Piet Paulusma zijn carrière op de afdeling calculatie bij de PTT, het huidige KPN Telecom. Hij heeft daar diverse opleidingen gevolgd zoals personeelswerk en is later terechtgekomen op een HBO-managementfunctie. Hij maakte zijn debuut op televisie als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân. Paulusma voorspelde dagelijks het weer bij Omrop Fryslân en op de radio bij Radio Noord. Zijn eerste aanraking met de meteorologie ontleent hij aan een cursus van de Teleac en het bestuderen van natuurverschijnselen. Daarnaast heeft Paulusma veel zelfstudie gedaan en zeven jaar lang begeleiding op wetenschappelijk niveau gehad.

Weerman bij SBS 6[bewerken]

Sinds september 1996 verschijnt Paulusma ook bij de landelijke zender SBS 6. Onder de titel Piets weerbericht worden iedere dag vanaf een wisselende buitenlocatie in Nederland weersvoorspellingen gemaakt over het weer in Nederland. Oorspronkelijk startte dit programma als onderdeel van het SBS 6-nieuws- en actualiteitenprogramma Hart van Nederland, maar het kreeg vanwege de grote populariteit van presentator Paulusma in 2003 een eigen vermelding als separaat programma. Dit programma duurt ongeveer 4 minuten en wordt direct na de late editie van Hart van Nederland uitgezonden. De vroege editie van Hart van Nederland wordt afgesloten met een kort weerbericht van Paulusma.

De Elfstedentocht van 1997 betekende de doorbraak van Piet Paulusma. Een opvallend detail is de Friestalige afsluiting van zijn weerpraatje met de woorden Oant moarn ('tot morgen'). Paulusma woont in Harlingen en werd in 1999, 2000 en 2006 verkozen tot de populairste weerman van het jaar. In de zomer ontvangt hij vaak drie tot zeshonderd uitnodigingen per dag om zijn weerbericht ergens te komen presenteren.

Paulusma besprak ook enige tijd het weerbericht op Noordzee FM en later Radio 10 Gold. Verder schrijft hij twee keer per week zijn weerbericht in de Harlinger Courant.

Het lokale weerbericht wordt door Piet Paulusma ook op de website van dé Weekkrant van Wegener gepubliceerd.

Ziekenhuisopname[bewerken]

Begin augustus 2018 werd Piet Paulusma getroffen door een acute blokkade aan zijn dikke darm en moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis. Hij moest hieraan tweemaal geopereerd worden, één keer begin augustus en nogmaals begin september. Hij was hierdoor begin augustus en begin september twee weken uit de roulatie. In deze periodes werd hij bij SBS 6 en Omrop Fryslân vervangen door zijn oudste dochter Martsje en op de radio door Jan Jonkman.[1],[2] Ook in oktober werd hij op SBS 6 en Omrop Fryslan een week vervangen door Martsje en op de radio door Jan Jonkman, ditmaal omdat hij een week rust wilde nemen na zijn ziekenhuisopname.

Reclame[bewerken]

Vanaf 2007 was Paulusma enige tijd te zien in een reclamespot van Kwik-Fit ter promotie van winterbanden. Voordat de reclame in première ging verscheen een verknipte versie op de website GeenStijl, waarin het net leek of Paulusma werd aangereden door een slippende auto.[3] In 2010 werd dit fragment gebruikt in de Amerikaanse verfilming van Das Experiment, The Experiment[4] Hij is te zien in een scène waarin de hoofdrolspeler wordt blootgesteld aan gewelddadige beelden om te testen of hij geschikt is voor het experiment uit de titel.

Externe link[bewerken]