Mr. T

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mr. T
Mr. T in 2014
Algemene informatie
Geboortenaam Laurence Tureaud
Geboren 21 mei 1952
Geboorteplaats Chicago
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Mr. T
Jaren actief 1982-
Beroep Acteur
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mr. T, (geboren als Laurence Tureaud, Chicago, 21 mei 1952) is een Amerikaans acteur en voormalig persoonsbeveiliger. Hij raakte bij het grote publiek bekend door zijn rol als B.A. Baracus in The A-Team. Ook speelde hij in Rocky III.

Imago[bewerken | brontekst bewerken]

Het imago van Laurence Tureaud is gestoeld op zijn aparte naam en kapsel. In 1970 veranderde hij zijn naam van Laurence Tureaud in Laurence Tero. Nog weer later nam hij de naam Mr. T. aan, omdat mensen hem dan met Mr. moesten aanspreken. Ongeveer rond deze tijd koos Mr. T. voor het kapsel waarmee hij zoveel bekendheid heeft verworven. Het is gebaseerd op het kapsel van de Afrikaanse Mandinka-krijgers.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mr. T in zijn jaarboek

Tureaud is geboren in Chicago als de op een na jongste in een gezin van twaalf kinderen. Tijdens zijn schooltijd was hij American football-ster. Hij studeerde krijgskunst en kreeg een beurs aan de Prairie View A&M University in Texas. Na een jaar werd hij geschorst van deze universiteit. Na bij enkele kleinere hogescholen in Chicago te hebben gestudeerd, werd Laurence Tureaud lid van de militaire politie van het Amerikaanse leger. Hierna werd hij professioneel football-speler, maar door een knieblessure moest hij hiermee stoppen.

Bodyguard[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn tijd bij de militaire politie werd Laurence Tureaud bodyguard. Hij beschermde sterren als Muhammad Ali, Michael Jackson en Diana Ross. Hij verdiende hiermee 3000 dollar per dag. Op zijn visitekaartje was te lezen: "Next to God, there is no greater protector than I" ("Op God na, is er geen betere beschermer dan ik").

Acteur[bewerken | brontekst bewerken]

In 1982 werd Mr. T. ontdekt door Sylvester Stallone. De rol van Mr. T. in de film Rocky III zou oorspronkelijk bestaan uit enkele zinnen, maar Stallone bouwde een rol rondom Mr. T. Na enkele andere optredens in films werd hij gevraagd voor de rol van B.A. in The A-Team. Op een persconferentie werd hem gevraagd waarom hij de rol van de niet al te snuggere B.A. had geaccepteerd. Zijn antwoord luidde: "It takes a smart guy to play a dumb" ("Alleen een slimme vent kan een dommerik spelen"). Naar verluidt verdiende hij met zijn rol als B.A. 80.000 dollar per week en 15.000 dollar per commercieel optreden.

Nancy Reagan en Mr. T tijdens kerst 1983

Worstelaar[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985, na The A-Team, werd Mr. T. professioneel worstelaar. In 1987 was hij gastscheidsrechter bij de World Wrestling Federation. Daarna trok hij zich terug uit het circuit. In oktober 1994 maakte hij echter een comeback, als scheidsrechter bij de wedstrijd tussen Hogan en Ric Flair.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig woont Mr. T. in Sherman Oaks, Californië. Hij is alleenstaand en verschijnt sporadisch in films en reclames. Hij heeft twee dochters en een zoon met zijn ex-vrouw. Eind jaren 90 werd er lymfeklierkanker bij hem ontdekt, maar in 2001 had hij zijn ziekte overwonnen. Hoewel hij afstand had genomen van het geloof, bekeerde hij zich weer tot het christendom en is hij met enige regelmaat te zien op christelijke televisiekanalen. In 2006 heeft hij een aantal afleveringen opgenomen van I Pity the Fool, waarin hij optrad als een motivatiegoeroe.

In mei 2007 was hij in Groot-Brittannië in een Snickers-reclamespot te zien en in november 2007 was hij tevens in een World of Warcraft-commercial te zien. In april/mei 2008 was deze reclame op de Nederlandse televisie en in juni 2008 was dit ook het geval met de World of Warcraft-commercial en later in een nieuwe World of Warcraft-commercial in 2009. Hij werkte in 2008 ook mee aan de film War, Inc., waarvoor hij in de aftiteling een bedankje kreeg.

In 2009 was hij vrijwel dagelijks te zien op het Nederlandse RTL 5 in het reclameprogramma Best of Shopping.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Tureaud is bekend om zijn kapsel en de gouden sieraden om zijn nek. Mr. T is 1 meter 80 lang en weegt tussen de 98 en 108 kg. De sieraden die Mr. T. rond zijn nek droeg zijn $300.000,- waard.[1] Na de orkaan Katrina verklaarde hij dat hij zijn sieraden af zou doen. De grote armoede die hij in New Orleans en omgeving gezien had, overtuigde hem dat hij niet zo opzichtig met gouden kettingen kon rondlopen. Hij doneerde alle sieraden aan een goed doel voor de heropbouw van New Orleans.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als zichzelf[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mr. T van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.