Bret Hart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bret Hart
Bret Hart in 2010
Bret Hart in 2010
Persoonlijke informatie
Geboortenaam Bret Sergeant Hart
Bijnaam "The Hitman"
Nationaliteit Vlag van Canada Canada
Geboorteplaats Calgary
Geboortedatum 2 juli 1957
Lengte 1,85 m
Gewicht 106 kg
Carrière
Debuut 1976
Met pensioen 2010
Ringnaam Bret "The Hitman" Hart
"Cowboy" Bret Hart
Buddy "The Heartthrob" Hart
Trainer/coach Stu Hart
Katsuji Adachi
Kazuo Sakurada
The Iron Sheik
Harley Race
Overige beroep(en) Professioneel worstelaar
Officiële website
(en) IMDb-profiel

Bret Sergeant Hart (Calgary, 2 juli 1957), beter bekend als Bret "The Hitman" Hart, is een Canadees voormalig professioneel worstelaar, auteur en acteur, die als worstelaar vooral bekend werd in de World Championship Wrestling (WCW) en de World Wrestling Federation / World Wrestling Entertainment (WWF/WWE), waar hij doorheen zijn loopbaan actief was tussen 1984 en 2000.

Bret Hart wordt algemeen beschouwd als één van de beste worstelaars aller tijden, vooral op technisch vlak. Hart oogstte verschillende bijnamen, waaronder notoire roepnamen en referenties als The Hitman, "The Excellence of Execution" (door WWF-commentator Gorilla Monsoon) en "The best there is, the best there was, and the best there ever will be" (citaat uit de film The Natural uit 1984). Hart is een telg uit de gerenommeerde professioneel worstelfamilie Hart en een worstelaar van de tweede generatie. Harts genesis ligt voornamelijk in het amateurworstelen. Nadat hij progressie bleef boeken, werd Hart in de vroege jaren negentig alom gecrediteerd voor het creëren van de perceptie van mainstream Noord-Amerikaans professioneel worstelen, dewelke technische vaardigheden als een prioriteit zag. Hart wordt gezien als een van de meest technisch onderlegde worstelaars uit de geschiedenis. Sky Sports stelt dat zijn nalatenschap van onschatbare waarde is voor het professioneel worstelen als product. De zender bewierookt Hart als "één van de beste worstelaars, zo niet de beste, die ooit de vierkante cirkel (sic) sierde".

Hart sloot zich aan bij zijn vaders promotie Stampede Wrestling in 1976, aanvankelijk als scheidsrechter, en maakte zijn officiële debuut als prof in 1978 op 21-jarige leeftijd. Hart brak door in de jaren tachtig en negentig in de World Wrestling Federation (WWF, nu WWE), waar hij samen met zijn zwager Jim Neidhart medestichter was van The Hart Foundation. Hij breidde na enig tumult een vervolg aan zijn carrière in de World Championship Wrestling (WCW) vanwege de controversiële Montreal Screwjob in november 1997, waar Hart zijn carrière uiteindelijk zou afsluiten. Hart werd in december 1999 het slachtoffer van een hersenschudding. Deze hersenschudding liep Hart op in wat zijn laatste officiële wedstrijd zou blijken, een duel met zijn rivaal Bill Goldberg. De toen 43-jarige Bret Hart beëindigde zijn carrière in oktober 2000, nadat hij maandenlang strijd had geleverd met zijn lichaam. Hart keerde in 2010 eenmalig terug naar in-ringcompetitie en won met het WWE United States Championship zijn allerlaatste kampioenschap. Dit voltrok zich tijdens SummerSlam 2010. Hart fungeerde nadien kort als fictieve General Manager in het programma Monday Night Raw.

Hart heeft kampioenschappen gewonnen in vijf decennia, van de jaren 1970 tot zelfs de jaren 2010. Hart vergaarde een totaal van 32 kampioenschappen gedurende zijn hele carrière, waarvan 17 verdeeld onder de WWF / WWE en de WCW. Hart speelde een hoofdrol tijdens WrestleMania IX, WrestleMania X en WrestleMania XII. In de WCW titelde Hart twee Starrcade-pay-per-views, in 1997 en 1999. Starrcade functioneerde in de WCW als equivalent van WrestleMania. Naast legio onderscheidingen is hij een vijfvoudig WWF World Heavyweight Champion, een tweevoudig Intercontinental Champion en een tweevoudig WCW World Heavyweight Champion. Hart heeft de meeste gecombineerde dagen op de teller als WWF World Heavyweight Champion in de jaren negentig met in totaal 654 dagen, en hij was tevens de eerste niet-Amerikaanse WCW World Heavyweight Champion. Hart beloonde zichzelf middels de titel van WCW Triple Crown Champion, en kroonde zich de eerste worstelaar die Triple Crown Champion werd in zowel de WCW als de WWF. Hart won ook de Royal Rumble 1994, een overwinning die Hart deelt met Lex Luger. Hij is de enige tweevoudige winnaar van King of the Ring, en won het toernooi in 1991 en 1993. Een record dat tot op heden 25 jaar standhoudt. Stone Cold Steve Austin, met wie Hart meerdere pay-per-views leidde in het kader van een veelgeprezen rivaliteit tussen 1996 en 1997, nam Hart in 2006 persoonlijk op in de WWE Hall of Fame.

Hart beweert dat hij tijdens zijn carrière bij de toenmalige World Wrestling Federation slechts twee shows miste, beide wegens verkeer- en vluchtproblemen. Naast zijn professioneel worstelcarrière maakte Hart gastoptredens in talloze films en televisieseries zoals The Simpsons. Voorts werden documentaires uitgebracht die handelen over zijn persoon, maar ook over andere grootheden uit de worstelwereld waarin Hart een prominente rol vervult. Hart ontleende zijn naam aan het ijshockeyteam Calgary Hitmen. Hij heeft twee biografieën voltooid en schrijft een wekelijkse column voor het Canadese tijdschrift Calgary Sun.

Op 24 juni 2002 kreeg Hart een beroerte na een fietsongeval. Hart werd over het stuur van de fiets gekatapulteerd en landde vol op het hoofd. Hart leed aan zijn linkerzijde even aan totale verlamming, wat intensieve fysiotherapie vereiste. Hart herstelde, hoewel hij sindsdien lijdt aan een emotionele onbalans, evenals aan andere neveneffecten die voorkomen bij beroertes. Op 1 februari 2016 stuurde Hart via Facebook de wereld in dat hij prostaatkanker had. Jim Ross, een kenner binnen de worstelwereld, beweerde op 2 maart 2016 dat Hart een succesvolle operatie had ondergaan, maar dat de ziekte gepaard ging met uitzaaiingen naar andere delen van Harts lichaam. Hart reageerde op de opmerkingen van Ross via Facebook en zei dat, hoewel de operatie een succes was, hij elke drie maanden door artsen zou worden opgevolgd totdat hij volledig kankervrij werd verklaard. Hart bleef steeds optimistisch en werd enkele maanden later daadwerkelijk genezen verklaard.

Carrière[bewerken]

Hart werd geboren op 2 juli 1957 te Calgary, Alberta in Canada. Zijn ouders zijn Helen en Steward (Stu) Edward Hart. Stu was een Canadese amateur worstelaar, professionele worstelaar, trainer en promotor. Hij was eigenaar van Stampede Wrestling in Calgary. Hij heeft meerdere bekende worstelaars getraind in zijn beroemde kelder: The Dungeon, wat een van de meest gerespecteerde en beroemde worstelscholen in Noord-Amerika werd.

Hart groeide op met zeven broers en zussen. Alle broers werden worstelaar en alle zussen trouwden met worstelaars. Bret wilde in eerste instantie filmregisseur worden en werkte in de avonduren als scheidsrechter bij Stampede Wrestling. Maar tijdens deze avonden leerde hij vooral worstelstunts van twee Japanners Mr. Hito and Mr. Sakurada. Dit werden zijn leermeesters totdat Bret in 1978 fulltime voor zijn vader ging werken als worstelaar bij Stampede Wrestling. In 1984 werd Stampede Wrestling overgenomen door Vince McMahon jr. en maakte Hart zijn debuut in de World Wrestling Federation.

Hart kreeg zijn bekendheid in de WWF als het Tagteam duo: the Hartfoundation samen met zijn zwager Jim the Anvil Neidhart. Ze werden twee keer Tag Team Champion. In 1991 kreeg Hart een kans om Intercontinental Champion te worden. Vanaf dat moment splitste het duo en begon Hart aan zijn solocarrière. Hij werd twee keer Intercontinental Champion en vijf keer World Wrestling Federation Champion.

Zijn laatste wedstrijd bij de WWF was tijdens Survivor Series 1997, als gevolg van de beruchte Montreal Screwjob. Na 14 jaar bij de WWF gewerkt te hebben was dit zijn laatste avond.

Vrijwel gelijk na Survivor Series 1997 ging Hart naar de World Championship Wrestling. Ook hier won hij vier maal de US Heavyweight belt, werd tweemaal de World Heavyweight champion en een keer WCW tag champion met Bill Goldberg. Tijdens Starcade pay per view verdedigde Hart zijn titel tegen Goldberg. Tijdens deze wedstrijd kreeg Hart een schop tegen zijn hoofd met ernstige kneuzingen als gevolg.

In juni 2002 kreeg Hart een hersenbloeding na een val van zijn mountainbike. Hij kwam met zijn fiets in een gat terecht en viel hierbij op zijn hoofd. Hij was verlamd aan de linkerzijde van zijn lichaam. Hij is voor een groot deel hiervan hersteld en kan na lang trainen weer lopen en fietsen. Zijn worstelcarrière was hiermee echter voorbij.

Hart heeft vier kinderen met zijn ex-vrouw Julie. (Jade, Dallas, Alexandra (beans)en Blade). Hij is 15 september 2004 opnieuw getrouwd en woonde met zijn Italiaanse vrouw Cinzia afwisselend in Canada en Italië. In 2007 zijn ze gescheiden en sindsdien woont Bret weer in Calgary, Alberta, Canada.

In 2007 heeft hart een boek geschreven: "Hitman: My Real Life In The Cartoon World Of Wrestling" Het boek staat nu als best verkochte boek in Canada.

Naast worstelen heeft hij in een aantal televisieseries meegespeeld en speelde hij tussen 2004 en 2007 de rol van geest (genie) in de Musical Alladin.

Hart werd opgenomen in de WWE Hall of Fame in 2006 door Stone Cold Steve Austin.

Op 4 januari 2010 keert Bret "The Hitman" Hart na een afwezigheid van 12 jaar terug bij de WWE als "Guest Host" bij WWE Raw waar hij een contract heeft getekend voor 4 maanden (tot 10 april 2010). Op Wrestlemania XXVI worstelde hij een wedstrijd tegen Vince McMahon, die hij won. Vervolgens werd hij de coach van The Hart Dynasty. Op Monday Night Raw op 17 mei 2010 won hij de WWE United States Championship van The Miz

Ondanks hij en Vince McMahon, de voorzitter van de WWE, grote vijanden zijn, werd op 24 mei 2010 bekendgemaakt dat Bret Hart de nieuwe Generale Manager wordt van Monday Night Raw. Dit werd bekendgemaakt toen Batista verwond, na de I Quit match met John Cena de dag voordien, op het podium stond. Bret Hart gaf Batista de kans voor een re-match met John Cena, maar hij moest eerst winnen tegen Randy Orton op diezelfde avond. Echter was hij gewond (gebroken arm o.a.) en liet zichzelf forfait geven waardoor Randy Orton de match won. Later liet Batista zich schorsen.

In worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Sharpshooter
  • Spike piledriver
 • Signature moves
  • Bridging / Release German suplex
  • Bulldog
  • Dropkick
  • Figure four leglock
  • Headbutt
  • Headbutt drop to the opponent's groin
  • Inverted atomic drop
  • Multiple pinning variaties
   • Backwards flip out of chokehold into cover using turnbuckle
   • Crucifix
   • Inside cradle
   • Roll-up
   • Sunset flip
   • Victory roll
  • Pendulum backbreaker
  • Russian legsweep
  • Sleeper hold
  • Snap suplex
  • Stomp to the opponent's abdomen
  • Suicide dive
  • Superplex
  • Swinging neckbreaker
  • Met Jim Neidhart
   • Hart Attack
 • Bijnamen
  • "The Cowboy" Bret Hart
  • Buddy "The Hearthrob" Hart
  • Bret "The Hitman" Hart
  • "The Excellence of Execution"
  • "The Best There Is, The Best There Was and The Best There Ever Will Be"[24]
  • "The Pink and Black Attack" (while teaming with Jim Neidhart)

Erelijst[bewerken]

 • Cauliflower Alley Club
  • Iron Mike Award (2008)
 • Professional Wrestling Hall of Fame and Museum
  • Class of 2008
 • Stampede Wrestling
  • NWA International Tag Team Championship (5 keer; 4x met Keith Hart en 1x met Leo Burke)
  • Stampede British Commonwealth Mid-Heavyweight Championship (3 keer)
  • Stampede North American Heavyweight Championship (6 keer)
  • Stampede Wrestling Hall of Fame
 • World Wrestling Council
  • WWC Caribbean Tag Team Championship (1 keer met Smith Hart)
 • Wrestling Observer Newsletter awards
  • 5 Star Match (1994) vs. Owen Hart in een Cage match op SummerSlam
  • 5 Star Match (1997) vs. Steve Austin in een Submission match op WrestleMania 13
  • Best Pro Wrestling Book (2007) Hitman
  • Best Pro Wrestling DVD (2006) Bret "Hit Man" Hart: The Best There Is, The Best There Was, The Best There Ever Will Be
  • Feud of the Year (1993) vs. Jerry Lawler
  • Feud of the Year (1997) met Owen Hart, Jim Neidhart, British Bulldog en Brian Pillman vs. Steve Austin
  • Match of the Year (1997) vs. Steve Austin in een Submission match at WrestleMania 13
  • Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame (Class of 1996)

Externe links[bewerken]


1990–1999
1993:André the Giant
1994:Arnold Skaaland · Bobo Brazil · Buddy Rogers · Chief Jay Strongbow · Freddie Blassie · Gorilla Monsoon · James Dudley
1995:Antonino Rocca · Ernie Ladd · The Fabulous Moolah · George "The Animal" Steele · The Grand Wizard · Ivan Putski · Pedro Morales
1996:Jimmy Snuka · Johnny Rodz · Killer Kowalski · Lou Albano · "Baron" Mikel Scicluna · Pat Patterson · The Valiant Brothers (Jimmy & Johnny Valiant) · Vince McMahon Sr.
2000–2009
2004:Big John Studd · "Superstar" Billy Graham · Bobby Heenan · Don Muraco · Greg Valentine · Harley Race · Jesse Ventura · Junkyard Dog · Pete Rose · Sgt. Slaughter · Tito Santana
2005:"Cowboy" Bob Orton · Hulk Hogan · The Iron Sheik · Jimmy Hart · Nikolai Volkoff · Paul Orndorff · "Rowdy" Roddy Piper
2006:The Blackjacks (Mulligan & Lanza) · Bret "Hitman" Hart · Eddie Guerrero · Gene Okerlund · "Sensational" Sherri · Tony Atlas · Verne Gagne · William "The Refrigerator" Perry
2007:Curt "Mr. Perfect" Hennig · Dusty Rhodes · Jerry "The King" Lawler · Jim Ross · Mr. Fuji · Nick Bockwinkel · The Sheik · The Wild Samoans (Afa & Sika)
2008:The Brisco Brothers (Gerald & Jack) · Eddie Graham · Gordon Solie · Mae Young · Peter Maivia · Ric Flair · Rocky Johnson
2009:Bill Watts · The Funks (Terry & Dory Jr.) · Howard Finkel · Koko B. Ware · Ricky Steamboat · "Stone Cold" Steve Austin · The Von Erich Family (Chris, David, Fritz, Kerry, Kevin & Mike)
2010–2019
2010:Antonio Inoki · Bob Uecker · Gorgeous George · Mad Dog Vachon · Stu Hart · Ted DiBiase · Wendi Richter
2011:Abdullah the Butcher · Bob Armstrong · Drew Carey · Jim Duggan · Paul Ellering · The Road Warriors/Legion of Doom (Hawk & Animal) · Shawn Michaels · Sunny
2012:Edge · The Four Horsemen (Arn Anderson, Barry Windham, James J. Dillon, Ric Flair & Tully Blanchard) · Mil Máscaras · Mike Tyson · Ron Simmons · Yokozuna
2013:Bob Backlund · Booker T · Bruno Sammartino · Donald Trump · Mick Foley · Trish Stratus
2014:Carlos Colón · Jake Roberts · Lita · Mr. T · Paul Bearer · Razor Ramon · The Ultimate Warrior