Stone Cold Steve Austin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
"Stone Cold" Steve Austin
"Stone Cold" Steve Austin maakt zijn kenmerkende entree tijdens WrestleMania XIX in 2003
"Stone Cold" Steve Austin maakt zijn kenmerkende entree tijdens WrestleMania XIX in 2003
Persoonlijke informatie
Volledige naam Steve Williams
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Geboorteplaats Austin
Geboortedatum 18 december 1964
Lengte 1,88 m
Gewicht 115 kg
Carrière
Debuut 8 december 1989
Met pensioen 30 maart 2003
Ringnaam The Ringmaster
Stunning Steve Austin
The Rattlesnake
"Stone Cold" Steve Austin
Trainer/coach Chris Adams
Lewis Pearce
Overige beroep(en) professioneel worstelaar
Acteur
(en) IMDb-profiel

Steve Williams, geboren als Steven James Anderson en beter bekend als "Stone Cold" Steve Austin (Austin (Texas), 18 december 1964), is een Amerikaans acteur en voormalig professioneel worstelaar.

Williams is als worstelaar bekend in verscheidene worstelorganisaties, zoals World Championship Wrestling (WCW), Extreme Championship Wrestling (ECW) en bijzonderlijk World Wrestling Federation/Entertainment (WWF/WWE). "Stone Cold" Steve Austin geldt als een van de grootste en meest invloedrijke professioneel worstelaars aller tijden. "Stone Cold" Steve Austin won in totaal 19 kampioenschappen, waaronder zes keer het WWF World Heavyweight Championship.

Professioneel worstelcarrière[bewerken]

Beginjaren[bewerken]

World Class Championship Wrestling/World Championship Wrestling (1989-1995)[bewerken]

Voordat Williams in 1989 debuteerde als professioneel worstelaar, speelde hij American football op de Universiteit van North Texas. Nadat hij verschillende banen had uitgeprobeerd, richtte Williams zich aan het eind van de jaren 80 volledig op het professioneel worstelen. Williams debuteerde voor de World Class Championship Wrestling (WCCW) onder zijn echte naam, maar werd later door Dutch Mantel Steve Austin genoemd. Het personage dat Williams uitbeeldde, een levensgenieter zonder zorgen, zou later evolueren tot het veel ruigere personage dat hij in de World Wrestling Federation (WWF) neerzette. In 1990 verliet Austin de WCCW nadat deze failliet ging.

Een jaar na het faillissement van WCCW, ondertekende Austin een contract bij de World Championship Wrestling (WCW). Een week na zijn entree won Williams als Austin met het WCW World Television Championship zijn eerste WCW-titel. Austin ging een bondgenootschap aan met manager Paul Heyman, die bekend werd als de Dangerous Alliance. In 1995 verliet Williams de WCW en sloot hij zich na een korte passage bij de Extreme Championship Wrestling (ECW) aan bij de World Wrestling Federation (WWF).

World Wrestling Federation/World Wrestling Entertainment/WWE (1995–2003)[bewerken]

Austin in 1996

Populariteit van het persona Stone Cold Steve Austin[bewerken]

Hoewel Williams' carrière reeds begon in 1989, verwierf hij pas een grotere naamsbekendheid toen hij in 1995 achtereenvolgens de deur van de WCW en ECW achter zich dicht trok en een contract ondertekende bij de World Wrestling Federation. Als "Stone Cold" Steve Austin heeft Williams een enorme invloed gehad op het professioneel worstelen als product. Austin won bij zijn WWF-debuut in 1996 het King of the Ring-toernooi en is met drie overwinningen op de Royal Rumble (1997, 1998, 2001) nog steeds de recordhouder. Hij gaf na zijn finalewedstrijd tijdens King of the Ring 1996 met Jake Roberts zijn fameuze Austin 3:16-speech die hem een ongekende sterrenstatus zou opleveren. Austins catchphrase "And that's the bottom line because Stone Cold said so!" werd daar geboren.

Het personage van Williams in de toenmalige WWF was de directe aanleiding tot en de verpersoonlijking van een drastische verandering in en rond het landschap van de federatie. Na een periode waarin het professioneel worstelen gedomineerd werd door gevestigde waarden en kampioenen als Hulk Hogan, Bret Hart, Ric Flair en Randy Savage, lieten Austin en andere gerenommeerde worstelaars van zijn generatie, zoals Shawn Michaels, Hunter Hearst Helmsley, The Undertaker en The Rock, een nieuwe wind waaien binnen de WWF.

Austin was medeverantwoordelijk voor het ontstaan van het buitensporig populaire Attitude Era, een tijdperk waarin de kijkcijfers van de WWF ongekende hoogtes bereikten. Het was tijdens deze periode dat Austin uitgroeide tot een van de grote sterren binnen de worstelwereld. Austin werd door sommige fans verafgood ingevolge zijn acties in de ring, evenals die ernaast. Zo dronk hij geregeld bier in de ring en reed hij rond in een gepersonaliseerde quad en jeep. Voorts was Austin onvoorspelbaar in zijn doen en laten. Austin maakte zich onsterfelijk aan de hand van het onderbreken van zijn opponenten met een ludieke What!?, dewelke steevast werd herhaald door de aanwezige fans in de arena.

Williams' act bestond inhoudelijk uit een rebellie tegen elke vorm van regelgeving. Austin kwam in opstand tegen de autoriteit van eigenaar Vince McMahon. Dit zou er uiteindelijk toe leiden dat Austin achteraf in een vermaarde vete met The Rock verwikkeld raakte. The Rock was destijds de door McMahon vooropgestelde troonopvolger van vertrokken vaandeldragers als Hart en Hogan. Toen de populariteit van The Rock zienderogen toenam, was dit voor McMahon het signaal om Austin als tegenzet te besteden.

Het duurde niet lang vooraleer Austin de favoriet van eigenaar Vince McMahon het vuur aan de schenen legde, te weten Canadees meervoudig wereldkampioen Bret Hart. De daaropvolgende wedstrijd tussen Austin en Hart tijdens WrestleMania 13 wordt door veel fans aanzien als een van de meest bloedstollende wedstrijden aller tijden. Williams zelf had wezenlijk een open wonde boven het linkeroog en bloedde overvloedig. In 1998 won Austin zijn eerste WWF World Heavyweight Championship na een duel met Shawn Michaels tijdens WrestleMania XIV. De vete die hij en The Rock nadien aanhieven, wordt door fans en critici nog steeds geprezen als de grootste rivaliteit die twee worstelaars ooit koesterden. Eén van hun vele slaande ruzies resulteerde in een wedstrijd voor het WWF Championship op het strijdtoneel van WrestleMania, namelijk WrestleMania X-Seven.

Einde worstelcarrière en nieuwe rol (2003-heden)[bewerken]

Tijdens SummerSlam 1997 brak Williams als "Stone Cold" Steve Austin zijn nek na een mislukte Piledriver-worstelbeweging door Owen Hart. Deze blessure zou zijn carrière ingrijpend verkorten. Na jaren van blessureleed aan de nek en knieën zette Williams na WrestleMania XIX in 2003 op 38-jarige leeftijd noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan.

Na zijn vroegtijdig afzwaaien bleef Williams aan boord bij de WWE en was hij te zien in verschillende rollen die niet gerelateerd waren aan actieve in-ringcompetitie. Dit hield Williams eind 2007 voor bekeken. Daarna werd Williams ambassadeur van de WWE. In 2009 werd hij door Vince McMahon in hoogsteigen persoon opgenomen in de WWE Hall of Fame. Momenteel ligt Williams onder contract als WWE-legende en geeft hij als "Stone Cold" Steve Austin op onregelmatige basis actes de présence. In 2011 was hij gastheer van het terugkerende programma Tough Enough. Williams presenteert wekelijks een podcast getiteld Stone Cold Podcast op de Amerikaanse betaalzender WWE Network.

Acteercarrière[bewerken]

Sinds 2005 is Williams onder de artiestennaam Steve Austin ook begonnen met een filmcarrière, en na een aantal gastrollen in Celebrity Deathmatch en Nash Bridges, speelde hij mee in verscheidene films zoals The Longest Yard.

Filmografie als acteur
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Films
2005 The Longest Yard Guard Dunham
2007 The Condemned Jack Conrad
2009 Damage John Brickner
2010 The Expendables Dan Paine
2010 Hunt to kill Jim Rhodes
2010 The Stranger The Stranger
2011 Knockout Dan Barnes
2011 Tactical Force Tate
2011 Recoil Ryan Varrett
2012 Maximum Conviction Manning
Televisie
1998-2002 Celebrity Deathmatch Stone Cold Steve Austin 4 seizoenen
1999 Teen Choice Awards zichzelf
1999-2000 Nash Bridges Det. Jake Cage 6 afleveringen
2010 Chuck Hugo Panzer 1 aflevering: "Chuck vs First Class"
2011 Tough Enough zichzelf Gastheer (alle afleveringen)

In het worstelen[bewerken]

 • Aanval en kenmerkende bewegingen
  • Stone Cold Stunner (Sitout three–quarter facelock jawbreaker)
  • Back body drop
  • Back elbow
  • Catapult
  • Clothesline
  • High–impact delayed spinebuster
  • Lou Thesz press followed by multiple punches
  • Low blow
  • Mudhole Stomp
  • Piledriver
  • Pointed elbow drop
  • Russian legsweep
  • Stomp to the opponent's groin
  • Throat first flapjack onto the top rope
 • Bijnamen
  • "Stone Cold"
  • "The Texas Rattlesnake"
  • "The Toughest S.O.B.
  • "The Bionic Redneck"
  • "The Extreme Superstar"
  • "Stunning"

Prestaties[bewerken]

 • Texas Wrestling Federation
  • TWF Tag Team Championship (1 keer met The California Stud)
Stone Cold met bier tijdens de WWE Hall of Fame van 2009
 • Wrestling Observer Newsletter awards
  • 5 Star Match (1992) met Rick Rude, Arn Anderson, Bobby Eaton en Larry Zbyszko vs. Sting, Nikita Koloff, Ricky Steamboat, Barry Windham en Dustin Rhodes in een WarGames match op WrestleWar
  • 5 Star Match (1997) vs. Bret Hart in een Submission match at WrestleMania 13
  • Best Box Office Draw (1998, 1999)
  • Best Gimmick (1997, 1998)
  • Best Heel (1996)
  • Best Interviews (1996–1998, 2001)
  • Best Non-Wrestler (2003)
  • Feud of the Year (1997) vs. The Hart Foundation
  • Feud of the Year (1998, 1999) vs. Vince McMahon
  • Match of the Year (1997) vs. Bret Hart in a Submission match at WrestleMania 13
  • Most Charismatic (1997, 1998)
  • Rookie of the Year (1990)
  • Tag Team of the Year (1993) met Brian Pillman als de Hollywood Blonds
  • Wrestler of the Year (1998)

Externe links[bewerken]


1990–1999
1993:André the Giant
1994:Arnold Skaaland · Bobo Brazil · Buddy Rogers · Chief Jay Strongbow · Freddie Blassie · Gorilla Monsoon · James Dudley
1995:Antonino Rocca · Ernie Ladd · The Fabulous Moolah · George "The Animal" Steele · The Grand Wizard · Ivan Putski · Pedro Morales
1996:Jimmy Snuka · Johnny Rodz · Killer Kowalski · Lou Albano · "Baron" Mikel Scicluna · Pat Patterson · The Valiant Brothers (Jimmy & Johnny Valiant) · Vince McMahon Sr.
2000–2009
2004:Big John Studd · "Superstar" Billy Graham · Bobby Heenan · Don Muraco · Greg Valentine · Harley Race · Jesse Ventura · Junkyard Dog · Pete Rose · Sgt. Slaughter · Tito Santana
2005:"Cowboy" Bob Orton · Hulk Hogan · The Iron Sheik · Jimmy Hart · Nikolai Volkoff · Paul Orndorff · "Rowdy" Roddy Piper
2006:The Blackjacks (Mulligan & Lanza) · Bret "Hitman" Hart · Eddie Guerrero · Gene Okerlund · "Sensational" Sherri · Tony Atlas · Verne Gagne · William "The Refrigerator" Perry
2007:Curt "Mr. Perfect" Hennig · Dusty Rhodes · Jerry "The King" Lawler · Jim Ross · Mr. Fuji · Nick Bockwinkel · The Sheik · The Wild Samoans (Afa & Sika)
2008:The Brisco Brothers (Gerald & Jack) · Eddie Graham · Gordon Solie · Mae Young · Peter Maivia · Ric Flair · Rocky Johnson
2009:Bill Watts · The Funks (Terry & Dory Jr.) · Howard Finkel · Koko B. Ware · Ricky Steamboat · "Stone Cold" Steve Austin · The Von Erich Family (Chris, David, Fritz, Kerry, Kevin & Mike)
2010–2019
2010:Antonio Inoki · Bob Uecker · Gorgeous George · Mad Dog Vachon · Stu Hart · Ted DiBiase · Wendi Richter
2011:Abdullah the Butcher · Bob Armstrong · Drew Carey · Jim Duggan · Paul Ellering · The Road Warriors/Legion of Doom (Hawk & Animal) · Shawn Michaels · Sunny
2012:Edge · The Four Horsemen (Arn Anderson, Barry Windham, James J. Dillon, Ric Flair & Tully Blanchard) · Mil Máscaras · Mike Tyson · Ron Simmons · Yokozuna
2013:Bob Backlund · Booker T · Bruno Sammartino · Donald Trump · Mick Foley · Trish Stratus
2014:Carlos Colón · Jake Roberts · Lita · Mr. T · Paul Bearer · Razor Ramon · The Ultimate Warrior