D-Generation X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D-Generation X
Triple H (links) & Shawn Michaels (rechts)
Triple H (links) & Shawn Michaels (rechts)
Leden Billy Gunn
Chyna
Rick Rude
Road Dogg
Shawn Michaels
Tori
Triple H
X-Pac
Namen Degeneration X
D-Generation X
DX
Debuut 20 september 1997
Ontbonden 1 maart 2010 (laatste wedstrijd voor Michaels' afscheid)
2 november 2018 (eenmalige reünie)
Promotie(s) WWF/WWE

D-Generation X (beter bekend als Degeneration X, DX en D-X) was een professioneel worstelgroep (Engels: stable) en tag team dat werd opgericht in 1997 en actief was in de World Wrestling Federation/Entertainment (WWF/E). D-Generation X bestond in de hoogtijdagen uit Hunter Hearst Helmsley (Triple H), Shawn Michaels, "Ravishing" Rick Rude en Joanie "Chyna" Laurer.

Het gimmick van D-Generation X, een provocatieve groep rebellen die doen en zeggen wat ze willen, lokte heel wat controverse uit. DX wordt over het algemeen beschouwd als een van de meest populaire stables in de geschiedenis van het professioneel worstelen. De groep bestond oorspronkelijk van 1997 tot 2000, meer bepaald gedurende het Attitude Era, een periode waarin agressievere veranderingen in de programmatie optraden. Nadat ze bijna terugkeerden in 2000 en 2002, hervormde DX in juni 2006 als het duo Triple H en Michaels. D-Generation X werd begin 2010 ten enenmale ontbonden, omwille van het imminente pensioen van Michaels. Zij keerden op 2 november 2018 eenmalig terug voor een wedstrijd bij het evenement WWE Crown Jewel.

Er wordt geloofd dat het idee voor het samenstellen van DX was geïnspireerd door de nWo bij de World Championship Wrestling (WCW). Eigenaar Vince McMahon heeft dit meermaals ontkend. De groep zou zijn gecreëerd om de strijd aan te binden met de WCW betreffende de kijkcijfers, en omdat het - naast de intrede van het immens populaire personage Stone Cold Steve Austin - een van de belangrijkste toevoegingen was gebleken aan het toenmalige WWF Attitude Era (1997-2002). Zowel DX als de nWo bestonden uit de vier leden van The Kliq. Triple H en Michaels kwamen uit voor DX, terwijl Kevin Nash en Scott Hall lid waren van nWo.

Geschiedenis[bewerken]

D-Generation X werd eind 1997 gevormd tijdens het Attitude Era van de WWF. Shawn Michaels en Hunter Hearst Helmsley, die privé alreeds beste vrienden waren en deel uitmaakten van de beruchte Kliq, waren de oorspronkelijke leden. Zij werden bijgestaan door Helmsleys bodyguard en toenmalige levenspartner, Chyna en Michaels "verzekeringsagent" Rick Rude. Op 13 oktober 1997 refereerde de groep voor het eerst officieel naar zichzelf als D-Generation X en zeiden ze voor het eerst hun beroemde slogan "Suck it!". Ze werden vaak op televisie gezien waarbij ze kinderachtige humor tentoonspreiden en rebelleerden tegen het gezag in het bedrijf. Hun handelsmerk, de "crotch chops", werden een van de meest populaire gebaren in het worstelen, terwijl van hun D-Generation X T-shirts veel werden verkocht.

De naam D-Generation X werd gebaseerd op een opinie column door Phil Mushnick die was verschenen in een tv-gids waarin Mushnick het professionele worstelen kleineerde, en ze Degeneration X noemde.

Op televisie werd de naam gestolen van Bret Hart die claimde dat Shawn Michaels en Triple H niets meer waren dan 'degenerates' (vrij vertaald: 'marginalen'). D-Generation X's eerste feud was tegen Bret Hart en zijn Hart Foundation. Deze feud eindigde in november 1997 tijdens Survivor Series in de fameuze Montreal Screwjob die ertoe leidde dat Bret het bedrijf verliet samen met twee van de drie andere leden van de Foundation. Het enige lid dat in de WWF bleef, Owen Hart, zette zijn feud met DX voort, specifiek met Triple H.

D-Generation X werd later gebruikt als titel voor een WWF In Your House pay-per-view op 7 december 1997.

DX army[bewerken]

Op 29 maart 1998 tijdens WrestleMania XIV was Shawn Michaels de WWF Champion terwijl Triple H de European Champion was. Zij hadden bokser Mike Tyson gerekruteerd als een beslissende factor in de main event van die avond met Michaels tegen "Stone Cold" Steve Austin. Aan het einde van de match keerde Tyson zich tegen D-Generation X en koste Michaels de match. Michaels, die een lange tijd vrij zou nemen door een werkelijke blessure, was nu uit DX. De volgende avond verklaarde Triple H zichzelf als de nieuwe leider. Hij rekruteerde een wederoptredende X-Pac en de New Age Outlaws, om DX te reformeren die bekend zou staan als de "DX army". In zijn debuut deed X-Pac, die kort daarvoor ontslagen was van de WCW, een beroemde promo waarin hij antwoordde op het live interview wat de toenmalige WCW worstelaar Hulk Hogan had over het ontslag van X-Pac.

Deze nieuwe vorm van DX werd extreem populair en kreeg uiteindelijk de status van goedzakken. Tijdens deze tijd raakten ze betrokken in verschillende verhaallijnen en sketches - waaronder een feud met de rivaliserende groep Nation of Domination en The Corporation. DX parodieerde de Nation en The Corporation waarbij ze zich kleedden als de leden van die groepen en hun karakteristieke eigenschappen nadeden. Ze hadden ook een video filmpje gemaakt waar ze het huis van WCW in Atlanta overvielen. Op een bepaald moment probeerden ze zelf om een live uitzending van WCW Monday Nitro te verstoren, met een tank en militaire kleding, omdat de twee bedrijven vlak bij elkaar hun programma opnamen die dag. Deze versie van de groep bleef ongeveer een jaar bij elkaar.

Het einde van een tijdperk[bewerken]

Op 25 oktober 1999, hervormde de groep opnieuw als heels met elk lid behalve Shawn Michaels, Chyna en Rick Rude (die was overleden die april). Vanaf toen tot het midden van 2000 bleef DX een sterke en verenigde groep. In het begin van 2000 werd Billy Gunn buiten actie geplaatst voor meerdere maanden nadat hij een blessure had opgelopen tegen The Dudley Boyz. Volgens de verhaallijn werd Gunn uit DX gegooid omdat hij niet meer cool was. X-Pac vormde een team met Road Dogg, maar de twee bereikten nooit de hoogte van de New Age Outlaws. Tijdens WrestleMania 2000 keerde Vince McMahon zich tegen The Rock en hielp Triple H zijn titel te behouden. Dit markeerde de start van wat veel fans Corporate-DX noemen (zoals de Corporate Ministry van het jaar daarvoor). Hoewel de groep officieel de McMahon-Helmsley Faction heette.

De maand erop versloeg The Rock Triple H tijdens Backlash in een match waarbij Steve Austin kort terugkeerde naar de WWF. Hoewel Triple H de titel de maand erna weer terugwon tijdens Judgment Day, brak de groep langzaam uit elkaar. Aan het einde van 2000 was Triple H een solo ster, terwijl de andere leden dezelfde kant uitgingen. Op 6 november 2000 tijdens een aflevering van RAW is WAR kwam de groep weer tijdelijk bij elkaar (zonder X-Pac, die was geblesseerd) om te vechten tegen Chris Benoit, Eddie Guerrero, Dean Malenko en Perry Saturn (The Radicalz) in een 8-man tag team match die DX won. Voor de match deed de groep zijn oude DX entree en vertelde het publiek to "Suck It!". Het was het symbolische einde aan D-Generation X. Toch gingen sommige leden van DX (zonder Triple H), samen met K-Kwik, die toen Road Dogg's tag team partner was, verder in een feud met de Radicalz die maand, wat uiteindelijk leidde tot een match tijdens Survivor Series, waar dezelfde worstelaars vochten zonder Triple H, maar met K-Kwik. De Radicalz wonnen hier.

Op 22 juli 2002 tijdens een aflevering van RAW, een week na de beëindiging van de nWo gaf Triple H een DX tshirt aan Shawn Michaels en verklaarde dat hij "een idee had" en suggereerde dat de twee de groep zouden hervormen. Het duo kwam later die avond naar buiten op hun oude muziek en deden crotch chops tot de vreugde van het publiek. Dit was echter niet het laatste omdat Triple H zich tegen Michaels keerde op diezelfde show; hij had een reünie gesuggereerd als een val voor Michaels en lokte hem in de ring voor hij hem een pedigree gaf. Dit leidde tot de terugkeer naar de ring voor Shawn Michaels tijdens SummerSlam 2002 en het beginpunt voor een lange feud tussen de twee.

Terugkeer[bewerken]

In 2006 vond een serie gebeurtenissen plaats die een reünie tussen Shawn Michaels en Triple H als DX suggereerde. Dit begon tijdens WrestleMania 22 waar zowel Shawn Michaels als Triple H crotch chops uitvoerden tijdens hun matches. De twee bleven chops uitdelen in de afleveringen daarna van RAW terwijl Michaels feudde met Mr. McMahon en Triple H het WWE Championship nastreefde, waarbij hij regelmatig in conflict kwam met Mr. McMahon.

De geruchten van een terugkeer werden versterkt door de vele productuitgaves in het einde van mei en juni zoals kopieën van een WWF Magazine van januari 1998, een gesigneerd tshirt door Michaels en Triple H op de WWE auction site als wel een DX DVD en tshirt.

Op de aflevering van 12 juni van RAW bleken de geruchten uiteindelijk waar te zijn. Tijdens Triple H match tegen het Spirit Squad, kwam Shawn Michaels naar de ring om zijn oude vriend te helpen. Nadat het duo het squad hadden weggewerkt begonnen de twee mannen met hun bekende crotch chops. DX versloeg the Spirit Squad tijdens Vengeance 2006 op 25 juni in een 5 tegen 2 handicap match. Nadat ze hadden gewonnen ging de groep door met hun kinderachtige praktijken ten koste van het Spirit Squad, Mr. McMahon, Shane McMahon en Jonathan Coachman voor meerdere weken. Ze versloegen toen het Spirit Squad in een 5-tegen-2 eliminatie match tijdens Saturday Night's Main Event.

Na DX's acties na SNME boekten de McMahons zichzelf in een tag team match tegen DX tijdens SummerSlam. Ondanks dat verschillende worstelaars ze gingen helpen waaronder alle vijf de leden van het Spirit Squad, SmackDowns Mr. Kennedy, Finlay en William Regal, evenals ECW's Champion Big Show, wist DX opnieuw te winnen, ondanks een inmenging midden in de match van Umaga.

Op 8 september 2006, maakte Sean "X-Pac" Waltman een verrassingsverschijning tijdens een RAW-house show in Tampa, Florida, en ging de ring binnen en vierde zijn overwinning met DX na hun match.

Hierna kwam er tijdens de Unforgiven PPV op 17 september 2006 een Hell in a Cell Handicap match tussen DX vs. Big Show en Vince McMahon en Shane McMahon. En zo eindigde hun feud met de McMahons, daarna werd er een lange tijd niks meer gehoord van de McMahons. Inmiddels is Vince McMahon en Shane alweer terug. Shane wel iets later dan Vince McMahon

Na deze feud, was het eigenlijke idee om de nWo te laten feuden met DX, maar omdat ze niet alle leden konden overhalen van de oude nWo, werd team Rated-RKO, bestaande uit Edge en Randy Orton met wie ze gingen feuden. Wat begon met nog een paar grapjes, begon in de feud steeds serieuzere tonen aan te nemen. Edge en Randy Orton sloopten letterlijk een paar van DX' vrienden, zoals Ric Flair, Eugene en Roddy Piper, maar vooral Ric Flair. Deze heeft in de maanden sinds oktober 2006 zeker wel 5 conchairto's, hierbij ligt de tegenstander al bewusteloos met zijn hoofd op een stoel, met zijn gezicht naar beneden, waarbij de tegenstander nogmaals met een andere stoel, die hij in zijn handen heeft, erbovenop slaat. DX was het zat, ze grepen in en daagden Edge en Orton uit tot een match. Tijdens New Year's Revolution hebben ze deze match gekregen, wat plaats heeft gevonden op 7 januari 2007. Tijdens deze echter, blesseerde Triple H zich zo erg dat hij echter wel de match afmaakte, maar daarna direct naar een ziekenhuis moest voor controle. Hij is hierdoor gedwongen om te rusten voor zeker wel 6 maanden. Kort hierna kregen we van Edge en Orton te horen dat ze die week daarna op RAW de rest wat van DX nog over was, zouden afmaken, wat die week daarna resulteerde in een Handicap Match tussen Rated-RKO en DX-Lid Shawn Michaels. Deze match eindigde uiteindelijk in een diskwalificatie door Edge, die 2 stoelen pakte en deze keer de conchairto op Michaels wilde uitvoeren. Die trapte echter terug, waardoor hij kon terug blijven vechten; hij deelde een paar klappen uit met de stoel en deed daarna een conchairto op Orton die bewusteloos in de ring lag. Edge was inmiddels al de ring uit gevlucht om niet hetzelfde noodlot te ondergaan. Hiermee gaan de 3 kapot, maar wel de Royal Rumble-match in. Of DX nog verdergaat is op dit moment onbekend.

Nog een terugkeer[bewerken]

Op de aflevering van RAW op 29 september 2008 werd bekend dat Shawn Michaels en een mystery partner tegen Lance Cade en de World Heavyweight Champion Chris Jericho moesten vechten. Michaels moet zes dagen na de aflevering van RAW, op No Mercy, tegen Chris Jericho voor de World Heavyweight Championship in een Ladder match. Uiteindelijk bleek dat Triple H zijn mystery partner was en dat DX terugkeert. Jerry Lawler maakte de opmerking dat als Triple H zijn WWE Championship retaint en Shawn Michaels zijn wedstrijd wint, dat DX praktisch de WWE zou domineren. Het is onbekend of dit een eenmalige reünie was of dat het langer duurt. Sinds 17 augustus 2009 is DX weer teruggekeerd met Shawn Michaels en Triple H om te strijden tegen The Legacy. DX won van The Legacy op SummerSlam (2009).

Leden[bewerken]

Type Leden Tijdelijke leden
20 september 1997 tot 29 maart 1998
Stable Shawn Michaels (leider)
Rick Rude
Triple H
Chyna
New Age Outlaws
Mike Tyson
30 maart 1998 tot 25 juli 1999
Stable Triple H (leider)
Chyna
X-Pac
New Age Outlaws
Jason Sensation
Kane
25 oktober 1999 tot 12 december 2000
Stable Triple H (leider)
X-Pac
New Age Outlaws
Tori
Stephanie McMahon-Helmsley
12 juni 2006 tot 1 maart 2010
Tag team Triple H
Shawn Michaels
John Cena
Ric Flair
Hornswoggle (mascotte)

Aantekeningen[bewerken]

  • Jim Neidhart (24 november 1997) - Nadat The Hart Foundation werd opgeheven in 1997 leek Neidhart tot het nieuwste lid van DX benoemd te zijn. Toch sloeg Chyna hem kort na zijn inductie in zijn kruis en sloeg DX hem in elkaar en spoten ze World Championship Wrestling (WCW) op zijn rug. Triple H versloeg hem later die avond en Neidhart verdween niet lang daarna naar WCW.
  • Harvey Wippleman (1 december 1997) - De weken nadat Rick Rude naar WCW was gegaan, viel Wippleman voor hem in en toen hij DX aankondigde. Shawn Michaels en Triple H gooiden hem kort daarna uit de ring.
  • Jason Sensation (6 juli 1998; 14 december 1998) - Sensation deed mee aan beide beroemde DX parodieën in 1998 en speelde respectievelijk Owen Hart en Shawn Michaels.
  • Howard Finkel (30 augustus 1998) - Nadat zijn hoofd was geschoren door Jeff Jarrett op Heat, vergezelde Howard Finkel X-Pac naar de ring voor zijn match tegen Jeff Jarrett in een "Hair versus Hair" match tijdens SummerSlam, en hij hielp X-Pac om de match te winnen en zo wraak te nemen op Jarrett.
  • Mankind (28 december 1998 - 11 januari 1999) - Mankind was 'geadopteerd' door DX tijdens zijn queeste om het WWF Championship te winnen vanaf het einde van 1998 tot het begin van 1999.
  • Kane (29 maart 1999 - 28 oktober 1999; 20 augustus 2006) - Kane vormde een team met X-Pac en won het World Tag Team Championship tweemaal in 1999, terwijl X-Pac nog een deel van DX was. Toch keerde X-Pac zich tegen Kane op de avond van de officiële DX reünie. Tijdens SummerSlam hielp Kane DX door Umaga te stoppen van inmenging in DX's match met de McMahons.

Prestaties[bewerken]

Video's en dvd's[bewerken]

Externe links[bewerken]