Tag team

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In professioneel worstelen bestaat een tag team uit twee of meer worstelaars die samenwerken als een team. Ze worstelen meestal tegen een gelijk aantal tegenstanders, alhoewel er soms sprake is van een "handicap match" waarbij een ongelijk aantal deelnemers tegen twee of meer tegenstanders wordt geplaatst.

Volgens de regels van het pro-wrestling, wordt er slechts een deelnemer per team toegestaan in de ring op een bepaald moment, en de enige manier waarop de worstelaar kan ruilen van plek met zijn partner is als de deelnemer in de ring hem "tagt" (aanraakt) op een deel van zijn lichaam. De scheidsrechter moet dit zien om het geldig te laten zijn. Vanwege de natuur van het pro wrestling worden deze regels zelden toegepast en bestaan als deel van de kayfabe. Dit betekent dat vaak beide leden van een team, vooral heel-teams, tegelijk in de ring zijn tegen slechts een van de leden van het regel-volgende face team.

Een spot die in bijna elke tag team match plaatsvindt is de hot tag. Een van de leden van het face team is in de ring en wordt geslagen door een van zijn heel-tegenstanders. Soms wordt hij door beide leden van het heelteam tegelijk aangevallen, terwijl zijn partner protesteert bij de scheidsrechter vanwege het breken van de regels (en op die manier leidt hij per ongeluk de scheidsrechter af in het voordeel van de heels). Uiteindelijk weet de verzwakte faceworstelaar toch de tag te maken voor zijn tegenstanders, die als de frisse man de ring binnenkomt en uiteindelijk beide tegenstanders makkelijk weet te verslaan.

Een veelvoorkomende verhaallijn is wanneer voormalige tag team partners zich tegen elkaar keren, wat meestal een feud begint.

Geschiedenis van het tag-team worstelen[bewerken]

In 1901 werden de eerste tag team matches gehouden in de Verenigde Staten, in San Francisco. De promotors uit San Francisco introduceerden het tag team worstelen als een manier om de entertainmentwaarde van de sport te vergroten. Hoewel tag team worstelen nu bijna traditioneel is in het Amerikaanse professionele worstelen, werd de innovatie pas na de jaren 30 populair buiten San Francisco.[1]

Tag-team match variaties[bewerken]

Vrijwel elk single match type kan worden toegepast op tag teams. Bijvoorbeeld, een tag team match die wordt gehouden onder de hardcore regels, submission only regels, of ladder match regels. Voorwaarden zoals, "I Quit" of "Loser leaves town" kunnen ook worden toegepast. De volgende match variaties zijn specifiek voor het tag team worstelen.

Tag-Team match[bewerken]

Een match waarbij twee teams van twee worstelaars tegen elkaar strijden. Slechts een worstelaar van elk team is in de ring toegestaan op een bepaald moment, hoewel heels deze regel vaak breken en samenspannen tegen een tegenstander. De anderen wachten op de rand van de ring buiten de touwen in een specifieke hoek tegenovergesteld aan die van de ander. Samenwerking in de aanval kan gebeuren zolang het binnen de scheidsrechter vijf tellen gebeurd en na een officiële tag. Een tag team match waarbij meer dan twee worstelaars per team deelnemen wordt vaak naar gerefereerd bij het totale aantal mensen betrokken (bijvoorbeeld een six-man tag team match bestaat uit twee teams van drie), terwijl een tag team match waarbij meer dan twee teams deelnemen naar verwezen wordt met de normale termen (bijvoorbeeld een triple threat tag team match bestaat uit drie teams van twee).

Een worstelaar moet zich aan het volgende houden om een juiste tag te maken:

  • Beide voeten van de worstelaar aan de buitenkant moeten plat op de mat zijn
  • De worstelaar buiten de ring moet vasthouden aan de tag rope die in de hoek is gebonden
  • Tags moeten over de bovenste rope gedaan worden.
  • Tags zijn toegestaan zo lang als de twee team leden elkaar aanraken.

Een scheidsrechter kan worden toegestaan om elk van deze regels te negeren. Alle standaard matchregels gelden, maar de legale man moet een pin of submussion maken op de andere legale man om te winnen. Alleen legale mannen kunnen uitgeteld worden, maar elk team kan worden gediskwalificeerd, of het teamlid nu legaal is of niet. In Mexico, wordt naar de standaard tag team match verwezen als Lucha de Parejas (Dubbel Tag), een six-man match als Lucha de Trios, en een eight-man match als een Lucha Atómica (Atomic Tag).

Intergender Tag-Team Match[bewerken]

Dit is een tag-team match waarbij teams met gemengde geslachten mee doen. Het verschilt van een Mixed tag-team match (zie hieronder), omdat mannen en vrouwen tegelijk in de ring kunnen zijn.

Mixed Tag-Team Match[bewerken]

Dit type van match maakt ook gebruik van teams met verschillende geslachten, maar verschilt van een intergender match omdat alleen worstelaars van hetzelfde geslacht tegelijk in de ring kunnen zijn. Bijvoorbeeld als een vrouw haar mannelijke partner tagt, stappen beide vrouwen uit de ring en komen beide mannen binnen.

Parejas Incredibles Match[bewerken]

In deze match bestaan de teams uit vijanden of rivalen. Het is bedoeld om de spanning tussen de wens om te winnen en de haat voor de rivaal duidelijk te maken. Zoals de naam suggereert, worden deze matches vaker gebruikt in Mexico dan ergens anders. Hoewel in de Verenigde Staten dit type tag team match ook gebruikt werd in WCW waar het "Lethal Lottery" heette, waarbij de leden van het winnende team verdergingen in de Battlebowl battle royal.