Triple H (worstelaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Triple H
Triple H in 2016.
Triple H in 2016.
Persoonlijke informatie
Volledige naam Paul Michael Levesque
Geboorteplaats Vlag van Verenigde Staten Nashua (New Hampshire)
Geboortedatum 27 juli 1969
Lengte 1,93 m
Gewicht 116 kg
Carrière
Debuut 1992
Ringnaam Paul Levesque
Terra Ryzing
Hunter Hearst Helmsley
Triple H
Trainer/coach Killer Kowalski
Discipline Professioneel worstelen
Oprichter WWE NXT
Head of Talent WWE

Paul Michael Levesque (Nashua (New Hampshire), 27 juli 1969), beter bekend als Triple H of kortweg HHH, is een Amerikaans acteur, halftijds professioneel worstelaar en ondernemer die sinds 1995 actief is in de WWE. Hij is momenteel verantwoordelijk voor het rekruteren en opleiden van talentvolle worstelaars in het door hem opgerichte televisieprogramma NXT. De naam Triple H is verwezen naar een afkorting van zijn elementaire ringnaam en alter ego, Hunter Hearst Helmsley.

Biografie[bewerken]

Levesque begon zijn worstelcarrière in de International Wrestling Federation als Terra Ryzing voordat hij in 1994 de World Championship Wrestling (WCW) vergezelde. Hij veranderde al snel zijn ringnaam in Jean-Paul Lévesque, een Frans-Canadees aristocraat. Dit personage was vergelijkbaar met Hunter Hearst Helmsley, het personage dat Levesque vertolkte in zijn beginjaren met de World Wrestling Federation (WWF). Hij verkorte later zijn naam tot Triple H en adopteerde een alternatief, rebels imago in de D-Generation X, alias DX. Deze groep stichtte hij in 1997 met Shawn Michaels en zijn toenmalige levenspartner Joanie "Chyna" Laurer. Het oorspronkelijke gimmick van Levesque veranderde door de jaren heen aanzienlijk, mede na het ontstaan van DX.

Na de ontbinding van DX was Triple H meerdere malen te zien als een main event-worstelaar. Hij groeide uit tot een gewaardeerde worstelaar en won verschillende kampioenschappen. Als deel van de verhaallijn, trouwde Triple H met Stephanie McMahon, die later in het echte leven zijn echtgenote werd. Levesque hervormde in 2006 en 2007 met Shawn Michaels DX. In het najaar van 2003 richtte hij samen met Ric Flair, Batista en de jonge Randy Orton de groep Evolution op, waarin Levesque zich ontpopte tot mentor van Orton.

Triple H is naast The Undertaker, Kane, Jeff Hardy, Matt Hardy, Kurt Angle en Chris Jericho de laatste nog actieve worstelaar die het immens populaire Attitude Era van de toenmalige WWF meemaakte. In tegenstelling tot de broers Hardy, Angle en Jericho waren Triple H, Kane en The Undertaker er reeds bij vanaf het prille begin. In totaal won Levesque drieëntwintig kampioenschappen in de WWF/WWE. Hij is veertien keer wereldkampioen geworden. Triple H won 9 keer het WWF/E Championship en 5 keer de inmiddels ter ziele gegane Golden Belt. Hij werd in navolging van Shawn Michaels de tweede Grand Slam Championship-winnaar. Levesque is een tweevoudig winnaar van de Royal Rumble en won de gerenommeerde battle royal in 2002 en 2016. Benevens zijn verplichtingen in het worstelen maakte Levesque verschillende gastverschijningen in films en op televisie.

Professioneel worstelcarrière (1992-)[bewerken]

Vroege carrière (1992-1995)[bewerken]

Triple H is getraind door Killer Kowalski. In 1993 ging hij naar World Championship Wrestling (WCW) onder de naam Terra Ryzing. Hij vormde daar een stable met een mede stagiair van Kowalski, Perry Saturn, onder de naam The Eliminators. Later creëerde Levesque een haastig geconstrueerd personage in verwijzing naar zijn achternaam en werd gevraagd om met een Frans accent te spreken, maar hij kon geen Frans spreken. Onder dit personage, vormde Levesque ook met Lord Steven Regal een stable. Hij ging in 1995 weg voor de rivaliserende organisatie van WCW, de WWF (nu WWE, World Wrestling Entertainment).

World Wrestling Entertainment (WWE) (1995-)[bewerken]

D-Generation X[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie D-Generation X voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

D-Generation X (ook gestileerd als degenerationX, D-X en DX ) was een onderdeel in de WWE. Ze deden en zeiden wat ze wilden. DX was één van de populairste stables in de geschiedenis van het professioneel worstelen. Oorspronkelijk bestond D-X uit Triple H, Shawn Michaels en Chyna. "The Road Dogg" Jesse James, "Mr. Ass" Billy Gunn (als The New Age Outlaws) en X-Pac zijn er later bij gekomen toen Michaels tijdelijk stopte wegens rugklachten. Deze samenstelling bestond van 1997 tot 2000. Daarna viel DX uit elkaar. Na een éénmalige winst in 2000 en 2002, hervormde DX zich in juni 2006 als duo met Triple H en Shawn Michaels. Op New Year's Revolution liep Triple H een blessure op aan zijn been. Hij kon 4 tot 6 maanden niet worstelen. Op SummerSlam keerde hij terug en had een match tegen King Booker. Deze won hij glansrijk en was het begin van een nieuw tijdperk voor Triple H.

Triple H won de WWE Championship in de openingswedstrijd van No Mercy tegen Randy Orton, hij versloeg Umaga op dezelfde avond en verloor later weer het Championship in de Last Man Standing match tegen Randy Orton.

In een Handicap match tegen The Legacy zei hij, dat hij zou terugkomen met DX in 2009 SummerSlam. Tegen The Legacy won DX die wedstrijd op Summerslam.

WWE Championship[bewerken]

Op No Way Out won hij de Raw Elimination Chamber en kreeg zo een wedstrijd tegen de WWE Champion. John Cena had ondertussen de Royal Rumble gewonnen en ook een titel kans gekregen. Cena wilde zijn match op No Way Out. Maar de toenmalige WWE Champion, Randy Orton sloeg de scheidsrechter opzettelijk in het gezicht om zo gediskwalificeerd te worden. Cena vond dat hij nog een wedstrijd, op Wrestlemania XXIV verdiende. Triple H en Cena kregen een ruzie over wie de match zou krijgen. Destijds General Manager van RAW William Regal besloot na een wedstrijd dat het een Triple Threat zou worden.

Op Wrestlemania stond Triple H op het punt om de nieuwe WWE Champion te worden, maar Randy Orton pinde John Cena. Zo verdedigde Randy Orton zijn titel. Op Backlash kregen Cena en Triple H een rematch. Ondertussen had JBL zich in het gevecht gemengd. Hij vond dat hij ook een titel kans verdiende. Zo ontstond er een Fatal Four-Way Elimination match voor Backlash. In die wedstrijd had Cena JBL in een "STF" en JBL klopte af. Vrijwel onmiddellijk daarna raakte Randy Orton Cena met een "Punt Kick". Orton pinde Cena. Zo bleven Orton en Triple H over. Orton deed zijn "RKO", maar dit bleek slechts een nearfall. Daarna deed Triple H een "Pedigree" en won voor de 7e keer het WWE Championship.

Op No Way out 2009 won hij de Smackdown Elimanation Chamber match voor het WWE Championship. Triple H was daarmee voor de 8ste keer WWE Champion geworden.

Terugkeer[bewerken]

Na maandenlange afwezigheid keerde hij terug in een aflevering van Raw samen met The Undertaker.

Triple H verloor van The Undertaker op Wrestlemania 27 door middel van submission. Na zijn terugkeer van WrestlMania XXVII kreeg Triple H de taak om Mr McMahon te ontslaan. Triple H werd toen verantwoordelijk voor het opzetten en regelen van Raw. Na maanden gesaboteerd te zijn door The Miz en R-Truth, hadden de WWE superstars een "motie van wantrouwen" uitgesproken, waardoor Mr Laurinaitis aan de macht kwam. Toen de Undertaker terugkeerde bij WWE, werd Triple H opnieuw uitgedaagd voor Wrestlemania. Na weken van afwijzing, stemde Triple H na een discussie met Shawn Michaels in met een match op Wrestlemania XXVIII. Dit werd een Hell in a Cell Match, die Triple H verloor door een pinfall. Triple H keerde na vier weken terug naar Raw om Brock Lesnar te vertellen dat hij alleen het originele contract, wat ze overeen waren gekomen accepteerde, voordat Lesnar zijn arm brak. Later werd op WWE.com bekendgemaakt dat Triple H naast een gebroken arm ernstige schade aan banden en pezen van zijn elleboog had. Hiervoor zou een operatie benodigd zijn. Triple H keerde twee weken later terug, alleen om geconfronteerd te worden met de wettelijke vertegenwoordiger Paul Heyman, die aankondigde dat Lesnar een rechtszaak tegen WWE indiende wegens contractbreuk. Naar aanleiding van deze aankondiging, viel hij Paul Heyman aan, wat leidde tot nog een rechtszaak tegen Triple H voor mishandeling. Triple H verscheen bij de WWE No Way Out in juni en sprak voordat hij Lesnar uitdaagde voor een match bij SummerSlam over hem, Paul Heyman en de rechtszaken tegen hem en de WWE. De volgende nacht bij Raw weigerde Paul Heyman de match namens Lesnar waarop Triple H hem aanviel. Op 23 juli, tijdens de 1000ste aflevering van Raw accepteerde Paul Heyman Triple H's match, nadat Stephanie McMahon hem aanviel. Hierna kwam Lesnar terug en had hij een gevecht met Triple H voordat hij door Triple H de ring uitgejaagd werd. Op SummerSlam 2012 verloor Triple H van Lesnar.

Triple H en Lesnar ontmoetten elkaar opnieuw in een No Holds Barred Match op WrestleMania 29 in New York. In deze heruitgave van SummerSlam 2012 versloeg Triple H Lesnar via pinfall na een Pedigree. Hiermee nam Triple H revanche op Lesnar voor zijn eerdere nederlaag.

2016 - heden[bewerken]

Triple H keerde na een lange tijd terug in de ring tijdens de Royal Rumble 2016, hij was de laatste deelnemer van de wedstrijd tussen 30 worstelaars en won zo het WWE Championship die Roman Reigns verdedigde in de Royal Rumble. Het evenement achter de Royal Rumble, Fastlane 2016 was er een Triple Threat Match tussen Roman Reigns, Dean Ambrose en Brock Lesnar. Reigns won de wedstrijd en werd zo de uitdager voor Triple H op WrestleMania 32. Na Fastlane moest Triple H de titel nog verdedigen tegen Ambrose op Roadblock 2016, hij verdedigde de titel succesvol, maar op WrestleMania 32 verloor hij de titel aan Reigns. Na WrestleMania was Triple H weer een lange tijd uit beeld maar op de RAW-aflevering van 29 augustus 2016 was hij te zien tijdens de wedstrijd voor het het nieuw vacant gestelde WWE Universal Championship, om de boel te verstoren, het was een Fatal 4 Way tussen Roman Reigns, Seth Rollins, Kevin Owens en Big Cass. Triple H voerde een pedigree uit op Reigns, die geëlimineerd werd door Rollins die daarna ook een Pedigree kreeg. Zo kon Kevin Owens gemakkelijk het championship winnen omdat Big Cass al uit de wedstrijd was. Triple H overhandigde dan ook de titel aan Owens en keek zijn eigen vrouw Stephanie McMahon en Mick Foley, die verantwoordelijk waren voor RAW, goed aan, voor hij de ring verliet.

Triple H verraste op 13 november 2017 vriend en vijand met een optreden op Raw, waarin hij de lichtgeblesseerde Jason Jordan een Pedigree gaf. Jordan probeerde zijn kayfabe-vader en tevens Raw General Manager Kurt Angle te overtuigen dat hij, ondanks zijn blessure, toch kon meedoen op Survivor Series. Zijn vader geloofde hier niet in. Vervolgens verscheen Triple H. Hij had een korte mededeling voor Angle en zei dat niet Jordan maar hijzelf het vijfde lid van Team Raw op Survivor Series was. Triple H maakte op zondag 19 november 2017 dan ook deel uit van Team Raw in de traditionele 5-on-5 Survivor Series Elimination Tag Match. In deze wedstrijd wist Triple H voor zijn team - dat voorts bestond uit Angle, Braun Strowman, Finn Bálor en Samoa Joe - de overwinning in de wacht te slepen nadat hij zijn zwager en tevens Team SmackDown!Live-kapitein Shane McMahon als laatste kon pinnen met een Pedigree. Triple H deed iets opmerkelijks, door aan het einde van de wedstrijd zijn eigen kapitein Kurt Angle aan te vallen met een Pedigree. Op die manier kon hij zelf Shane McMahon de genadestoot toedienen. Zijn teamgenoot Braun Strowman, die samen met Triple H als laatste overbleef, werd niet meer bij de wedstrijd betrokken en Strowman kon dit niet waarderen. Strowman was niet gediend van het gedrag van Triple H en verloor de controle. Niet onder de indruk van het feit dat Triple H met de eer leek te willen gaan strijken, voerde Strowman na afloop tot twee keer toe een Running Powerslam uit op Triple H en dreigde hij dat Triple H dit geen tweede keer meer moest proberen.

In worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Inverted Indian deathlock
  • Pedigree
  • Pedigree Pandemonium 1995-96
 • Signature moves
  • Abdominal stretch
  • Chop knock
  • Clothesline
  • Facebreaker knee smash
  • Falling neckbreaker
  • Figure four leglock
  • High knee strike
  • Jumping knee drop
  • Sleeper hold
  • Spinning spinebuster
Triple H met zijn sledgehammer

Prestaties[bewerken]

Triple H als WWE Champion in 2008

Acteercarrière[bewerken]

Filmografie als acteur
Jaar Titel Rol Opmerkingen
2004 Blade: Trinity Jarko Grimwood Vampier
2006 Relative Strangers Worstelaar
2011 The Chaperone Ray Bradstone
Inside Out AJ

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

WWE-werknemers
Hoofdrooster
Supersterren:Adam Rose · Bad News Barrett · Big E · Big Show · Bo Dallas · Braun Strowman · Bray Wyatt · Brock Lesnar · Bubba Ray Dudley · Cesaro · Chris Jericho · Christian · Curtis Axel · Damien Mizdow · Daniel Bryan · Darren Young · Dean Ambrose · Diego · Dolph Ziggler · D-Von Dudley · Epico · Erick Rowan · Fandango · Fernando · Finn Bálor · Goldust · Heath Slater · Jack Swagger · Jey Uso · Jimmy Uso · Jinder Mahal · John Cena · Kalisto · Kane · Kevin Owens · Kofi Kingston · Konnor · Luke Harper · Mark Henry · The Miz · Neville · R-Truth · Randy Orton · The Rock · Roman Reigns · Rusev · Ryback · Seth Rollins · Sheamus · Sin Cara · Stardust · Sting · Titus O'Neil · Triple H · Tyson Kidd · The Undertaker · Viktor · Xavier Woods · Zack Ryder
Diva's:Alicia Fox · Brie Bella · Cameron · Charlotte · Emma · Eva Marie · Layla · Naomi · Natalya · Nikki Bella · Paige · Rosa Mendes · Summer Rae · Tamina Snuka
Andere:El Torito · Hornswoggle · Jamie Noble · Joey Mercury · Lana · Paul Heyman · Stephanie McMahon · William Regal · Zeb Colter
Televisieteam:Booker T · Byron Saxton · Carlos Cabrera · Corey Graves · David Otunga · Jason Albert · Jerry Lawler · Jerry Soto · John "Bradshaw" Layfield · Kyle Edwards · Marcelo Rodriguez · Michael Cole · Renee Young · Scott Stanford · Tom Phillips
Ringaankondigers:Eden · JoJo · Lilian Garcia
Scheidsrechters:Chad Patton · Charles Robinson · John Cone · Mike Chioda · Rod Zapata · Scott Armstrong
Worstelteams:The Ascension · The Authority · The Bella Twins · Los Matadores · The Lucha Dragons · The New Day · Prime Time Players · Tyson Kidd & Cesaro · The Usos
NXT Wrestling (opleidingsrooster)
Worstelaars:Aiden English · Alex Riley · Baron Corbin · Blake · Brian Kendrick · Bull Dempsey · Colin Cassady · Enzo Amore · Finn Bálor · Hideo Itami · Kevin Owens · Mojo Rawley · Murphy · Rhino · Sami Zayn · Solomon Crowe · Sylvester Lefort · Tye Dillinger · Tyler Breeze
NXT Diva's:Alexa Bliss · Aliyah · Asuka · Bayley · Becky Lynch · Billie Kay · Carmella · Dana Brooke · Liv Morgan · Mandy Rose · Peyton Royce · Sasha Banks
Staf:Bill DeMott · Billy Gunn · Canyon Ceman · Dusty Rhodes · Gerald Brisco · Norman Smiley · Sara Amato