Naar inhoud springen

WWE World Heavyweight Championship

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WWE World Heavyweight Championship
Recordhouder Edge (7 titels) als World Heavyweight Champion in 2009
Promotie(s) WWE
Begin 2 september 2002
Einde 16 december 2013

Het World Heavyweight Championship was een professioneel worstelkampioenschap van WWE.

Het World Heavyweight Championship was tussen 2002 en 2013 samen met het WWE Championship het hoogst aangeschreven kampioenschap in de WWE. De titel was het laatste ontwerp van de beroemde Big Gold Belt of Golden Belt, de titelriem die alreeds in 1985 werd opgericht. Edge staat te boek als recordhouder met zeven overwinningen.

In december 2013 besloot de WWE om de titel op te bergen en door te gaan met het WWE Championship. Deze fusie voltrok zich middels een Tables, Ladders and Chairs match tussen Randy Orton en John Cena bij het gelijknamig evenement. Orton en Cena waren respectievelijk de WWE Champion en World Heavyweight Champion van dat moment. In 2016 riep de worstelpromotie een nieuw kampioenschap in het leven, het Universal Championship. Deze titel, met Finn Bálor als inaugurele winnaar, wordt bekampt door worstelaars in het televisieprogramma Monday Night Raw. Het gefusioneerde WWE (World Heavyweight) Championship is voortaan exclusief te zien in het programma Tuesday Night SmackDown! Live.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kampioenschap werd oorspronkelijk vertegenwoordigd door de Big Gold Belt, een iconische worstelriem die voorheen de NWA World Heavyweight Championship en later de WCW World Heavyweight Championship vertegenwoordigde. In 2003, een aantal maanden nadat de titel was geherintroduceerd, werd de riem omgebouwd van het originele ontwerp om een nieuw WWE-logo bovenaan de riem te hebben en een lichte ronding in de platen aan de zijkant.

Het is duidelijk niet te betwisten dat de huidige World Heavyweight Championship riem een ontwerp heeft dat geïnspireerd is door de "Big Gold Belt", maar op het kampioenschap in de lijn van de twee voorgaande titels moet worden gezien is punt van discussie. In december 2001 werd het WCW World Heavyweight Championship (toen simpel bekend als het "World Championship") samengevoegd met het WWF Championship, waardoor het WWF Undisputed Championship ontstond. Deze gebeurtenis vond plaats op 9 december 2001 toen Chris Jericho The Rock versloeg om het World Championship in bezit te krijgen en later die avond de WWF Champion Stone Cold Steve Austin versloeg om te twee titels samen te voegen. Vanaf dit moment waren de titels samengevoegd en werden ze samen het Undisputed Championship genoemd, hoewel het in principe één kampioenschap was omdat de twee titels altijd samen werd verdedigd. De twee riemen werden vervangen voor een riem op 1 april 2002 toen Ric Flair (toen de mede-eigenaar van de WWF) de toenmalige kampioen Triple H een nieuwe riem aanbood. Tijdens het begin van de verdeling van de roosters over twee shows, toen Raw en SmackDown! in principe twee verschillende worstelpromoties werden werd het Undisputed Championship, samen met het WWE Women's Championship op beide shows verdedigd zodat de titel de belangrijkste titel van zowel Raw als SmackDown! vertegenwoordigde.

In augustus 2002 verklaarde de WWE Undisputed Champion Brock Lesnar dat hij alleen op SmackDown! zou worstelen en zijn titel niet langer op Raw of tegen Raw-worstelaars zou verdedigen. Als antwoord hierop introduceerde de toenmalige General Manager van Raw Eric Bischoff op 2 september 2002 het World Heavyweight Championship als de nieuwe belangrijkste titel voor Raw. Bischoff reikte de titel, met een soortgelijk ontwerp als de oude WCW-riem, uit aan Triple H omdat hij de laatste man was die de titel had gedragen als referentie naar het feit dat Triple H de laatste was die de WCW-titel had gehad als kampioen. Verder had Triple H ook nog recht op een titelkans op de titel van Lesnar voor dat deze exclusief voor SmackDown! tekende.

Volgend op het ontstaan van het World Heavyweight Championship en de creatie van een aparte set van tag-team titels voor SmackDown! werden de twee sets van tag-team titels vernoemd om zo de namen van de belangrijkste titels te spiegelen: het WWE World Tag Team Championship werd het World Tag Team Championship, waar de nieuwe titels de "WWE" in hun naam kregen (WWE Tag Team Championship). Toen de twee belangrijkste singles titels van show veranderden bleven de namen van het tag-team titels hetzelfde. De twee belangrijkste titels bij de vrouwen (Divas) werden WWE Women's Championship en de WWE Divas Championship.

Het World Heavyweight Championship werd oorspronkelijk beschouwd als de mindere van de twee kampioenstitels, maar werd uiteindelijk tot de belangrijkste van het WWE Championship. Toen tijdens de Draft in 2005 de twee belangrijkste titels van show veranderden waarbij de WWE Champion John Cena naar Raw verplaatst werd als de eerste keuze in de trekking en de World Heavyweight Champion Batista naar SmackDown!, veranderde dit. In de vier weken durende periode tussen de eerste en de laatste trekking hield Raw beide grote titels terwijl SmackDown! er geen had, waardoor de General Manager van SmackDown! Theodore Long probeerde om een derde wereldtitel te maken, maar dit bleek uiteindelijk niet noodzakelijk toen Batista naar SmackDown! kwam.

Batista behield de titel voor de rest van het jaar, maar werd op 10 januari 2006 gedwongen om de titel op te geven, nadat hij de laatste maanden van zijn titelperiode al met een blessure had gewerkt. Eddie Guerrero zou de titel waarschijnlijk van Batista hebben gewonnen zodat hij van zijn blessure kon herstellen. In een schokkende wending werd op de dag van de opnames (SmackDown! werd vlak na ECW, dat live op dinsdag werd uitgezonden, opgenomen) op internet bekendgemaakt wie de nieuwe kampioen was. De WWE had dit willen voorkomen omdat zulke verhalen de kijkcijfers negatief zouden kunnen beïnvloeden. Wat nog grotere verrassing was, was het feit dat de nieuwe kampioen, Kurt Angle, op dat moment een Raw-worstelaar was.

Angle maakte de week erna op Raw bekend, waarvoor hij nog tegen Shawn Michaels moest vechten, dat hij een contract voor SmackDown! had geregeld nadat hij van Batista's blessure had gehoord en het feit dat zijn Raw contract was verlopen aan het eind van het voorgaande jaar (hoewel Angle voor Raw bleef worstelen voor meerdere weken nadat zijn contract was verlopen werd niet uitgelegd), omdat onderhandelingen over een contractverlenging gestopt waren na het ontslag van General Manager Eric Bischoff.

De toenmalige kampioen Rey Mysterio vocht tegen Sabu tijdens ECW One Night Stand 2006 wat eindigde in een gelijkspel nadat beide mannen ongeschikt werden geacht om door te gaan door de medische staf.

Controverse rond de afstamming van de titel[bewerken | brontekst bewerken]

Of Bischoff het WCW Championship losgemaakt had van het Undisputed Championship of dat hij een nieuw kampioenschap had gecreëerd met een riem die slechts lijkt op de WCW Championship riem is een punt van discussie tussen worstelfans. De positie die de WWE op dit punt inneemt is over de jaren heen veranderd, maar momenteel wordt het World Heavyweight Championship als een nieuwe titel erkend. WWE.com heeft een lijst op zijn website waaruit blijkt dat het gaat om een nieuwe titel ontstaan in 2002.[1] In het midden van 2005 voegde WWE.com een Titel Geschiedenis deel aan zijn website toe voor het WCW Championship, waarbij Chris Jericho als de laatste kampioen werd genoemd en zo bewees dat het huidige World Heavyweight Championship een nieuwe titel was. Later is dit deel van de website verwijderd omdat het opnieuw verwarring creëerde.

De algemene opinie hierover is dat het huidige World Heavyweight Championship oorspronkelijk claimde dat het werkelijk de opvolger van de NWA en WCW titels was, maar dat deze claim is later vervallen toen de titel een eigen reputatie begon te krijgen. Bijvoorbeeld, toen Chris Benoit de titel won tijdens WrestleMania XX zeiden commentatoren Jim Ross en Jerry Lawler dat hij de titel voor de eerste keer won, hoewel Benoit het WCW Championship eerder had gewonnen (om precies te zijn, Benoit verliet WCW als de kampioen). De enige worstelaars die zowel de WCW World Heavyweight Championship als de World Heavyweight Championship heeft gewonnen zijn Goldberg, Kurt Angle en Benoit.

Stone Cold Steve Austin gaf op 19 mei 2003 tijdens RAW Triple H de keuze om zijn titel te verdedigen tegen een voormalige "World Champion" op de rooster. Hij noemde alle voormalige WWE kampioenen van RAW: Chris Jericho, Shawn Michaels, Kane, Kevin Nash, maar niet Booker T, Scott Steiner en Goldberg. Zij waren allemaal voormalige WCW Champions, maar hadden geen wereldtitel in de WWE gehouden, wat dus betekent dat de WWE, voormalige WCW Champions niet erkent als voormalige wereldkampioenen.

Een toevoeging aan deze interpretatie is het feit dat de WWE Randy Orton als zijn jongste World Heavyweight Champion beschouwt(hij won de titel toen hij 24 jaar oud was, mogelijk om zo Brock Lesnars "record" van het winnen van de titel op zijn 25e te overtreffen), waarbij ze het feit negeren dat The Big Show de WCW World Heavyweight titel op zijn 23e had gehouden. Dit is goed te verklaren als de WWE het WCW Championship niet telt als wereldkampioenschap.

Sommige fans claimen dat de NWA en WCW Championships doorgevoerd zijn in het World Heavyweight Championship, de herinstelling van het WWE United States Championship en het WWE Cruiserweight Championship als voorbeeld gevend, en de dat de WWE het World Heavyweight Championship zelf ook ziet als opvolging van de NWA en WCW Championships. Een voorbeeld daarvan is Batista die voor hij zijn kampioenschap vrijgaf op 10 januari 2006 in zijn toespraak Dusty Rhodes, Harley Race en Ric Flair als voormalige World Heavyweight Champions noemde, hoewel zij allen de nieuwe titel niet hebben gewonnen. Rhodes en Race hebben ook nooit het WWE Championship gewonnen, maar het waren alle drie voormalige houders van het NWA World Heavyweight Championship en Flair twee WWE Championship titels. Hieruit blijkt wellicht dat de titel zijn wortels in de NWA heeft.

Sommige fans beweren ook dat de blik die de WWE op zijn eigen titel geschiedenis heeft (en zo de afstamming) soms wat dubieus is: zoals het feit dat de WWE erkent dat The Fabulous Moolah de WWE Women's Championship voor meer dan 30 jaar heeft gehouden (het was in werkelijk gedurende de meeste tijd inactief). Of hoe de WWE het Light Heavyweight Championship niet erkent voordat het was uitgereikt aan Taka Michinoku ondanks het feit dat het daarvoor al was verdedigd als deel van de J-Crown. De WWE behandelde Chris Benoits World Heavyweight Championship overwinning tijdens WrestleMania XX als zijn "eerste" wereldkampioenschap, ondanks het feit dat hij een voormalige WCW kampioen was.

Lijst van World Heavyweight Champions[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van World Heavyweight Champions (WWE) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Overzicht van worstelaars die het World Heavyweight Championship veroverden.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Het volgende beschouwt alleen de geschiedenis van de titel sinds de herintroductie in 2002 door de WWE:

Record Recordhouder Gegevens Aantekeningen
Meeste periodes Edge 7 Triple h volgt met 5 periodes
Langste periode Batista 282 dagen Batista moest zijn titel opgeven wegens een blessure aan zijn triceps
Kortste periode Big Show 45 seconden Daniel Bryan gebruikte zijn Money in the Bank contract en won in TLC: Tables, Ladders & Chairs (2011)
Oudste kampioen The Undertaker 44 jaar, 198 dagen Won van CM Punk de Hell in a Cell match tijdens Hell in a Cell op 4 oktober 2009.
Jongste kampioen Randy Orton 24 jaar, 136 dagen Orton won de titel van Chris Benoit tijdens SummerSlam op 15 augustus 2004
Zwaarste kampioen Big Show 200 kg Won de titel door Mark Henry te verslaan tijdens de TLC: Tables, Ladders & Chairs (2011) ppv
Lichtste kampioen Rey Mysterio 79 kg Mysterio won de titel tijdens WrestleMania 22 in een Triple Threat match tegen Kurt Angle en Randy Orton.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Er zijn dertien worstelaars die zowel het World Heavyweight Championship als het WWE Championship in hun carrière hebben gehouden. Dat zijn Chris Jericho, Daniel Bryan, Triple H, Shawn Michaels, Kurt Angle, John Cena, Rey Mysterio, Edge, Randy Orton, The Undertaker, Batista, Jeff Hardy en CM Punk
 • Chris Jericho, Booker T, Goldberg, Kurt Angle en Chris Benoit zijn de enige voormalige WCW World Champions die de titel hebben gehouden.
 • Kurt Angle en Chris Jericho zijn de enige personen die zowel het WWE Championship, WCW World Heavyweight Championship en World Heavyweight Championship hebben gehouden, Kurt Angle als enige Olympische gouden medaillehouder die de titel heeft gewonnen.
 • Zowel Shawn Michaels als Triple H als Chris Jericho hebben de World title gewonnen in een Elimination Chamber match of een Steel Cage Match, waardoor ze de enige worstelaars in de geschiedenis van de WWE zijn die de heavyweight championship hebben gewonnen in een kooi match.
 • Kurt Angle, Chris Jericho, The Great Khali, CM Punk, Triple H, Edge en Randy Orton zijn de enige worstelaars die de titel hebben gewonnen in een match die niet tijdens een pay-per-view was. Kurt Angle won hem in een 20-man Battle Royal op SmackDown!. Chris Jericho won op de 800ste aflevering van RAW een steel cage match van Batista. The Great Khali won een battle royal op SmackDown! nadat Edge zijn titel had opgegeven. CM Punk gebruikte zijn Money in the Bank-contract een jaar later tegen Edge. Triple H kreeg de titel uitgereikt van Eric Bischoff op RAW. Edge won hem door zijn Money in the Bank-contract te verzilveren na een zware match van The Undertaker, waardoor The Undertaker erg verzwakt aan de match tegen Edge begon. Randy Orton won de titel, nadat hij een match kreeg van Teddy Long tegen Christian.
 • Bill Goldberg is de enige Joods-Amerikaan die het World Heavyweight Championship heeft gehouden.
 • Chris Benoit, Chris Jericho, Edge en Christian zijn de enige geboren Canadezen die tot nu toe het World Heavyweight Championship hebben gehouden.
 • Batista is de eerste van zowel Europese als Aziatische afstamming die het World Heavyweight Championship heeft gewonnen.
 • Rey Mysterio is de eerste Mexicaans-Amerikaanse, gemaskerde worstelaar en voormalige WWE Cruiserweight Champion die het World Heavyweight Championship heeft gehouden.
 • In 6 achtereenvolgende jaren (2004 t/m 2009) hebben de winnaars Rey Mysterio, Batista, The Undertaker (2x), John Cena en Chris Benoit tijdens Wrestlemania 20 t/m 26 in het main event, het World Heavyweight Championship gewonnen. Chris Benoit verhuisde hiervoor van SmackDown! naar RAW.
 • Triple H en Edge zijn de enige persoon die de titel meer dan 5 maal hebben gehouden.
 • De titel is drie maal verhuisd van brand. De 1e keer was in 2005 toen hij van RAW naar Smackdown ging, toen de toenmalige kampioen Batista geloot werd in de WWE Draft. De 2e keer was in 2008 toen CM Punk de titel won op RAW, toen de toenmalige kampioen Edge daar was. De derde keer was in 2009, toen Edge de titel van John Cena won op Backlash.
 • Er zijn 2 superstars die de WWE, ECW en World Heavyweight Championships hebben gewonnen. Dit zijn Kane en Big Show.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

 • (en) WWE.com - Officiële website