Mark Calaway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Undertaker
The Undertaker
The Undertaker
Persoonlijke informatie
Geboortenaam Mark William Calaway
Bijnaam The Deadman
American Bad Ass
The Phenom
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Geboorteplaats Houston
Geboortedatum 24 maart 1965
Lengte 199 cm
Gewicht 120 kg
Carrière
Debuut 1984
Ringnaam Texas Red
The Master of Pain
The Punisher
Punisher Dice Morgan
Kane The Undertaker
Big evil
The Undertaker
Trainer/coach Don Jardine
Overige beroep(en) Professioneel worstelaar
Officiële website
(en) IMDb-profiel

Mark William Calaway (Houston, 24 maart 1965), beter bekend als The Undertaker, is een Amerikaans professioneel worstelaar die sinds 1990 actief is in de WWE. Op 24 mei zal The Deadman zijn eerste non-WWE verschijning maken tijdens Starrcast II georganiseerd door All Elite Wrestling.

The Undertaker is een zevenvoudig wereldkampioen, maar is vooral bekend om zijn 21-0 winstreeks op WrestleMania. The Undertaker bleef 21 edities ongeslagen en werd uiteindelijk pas bij WrestleMania XXX (2014) verslagen door Brock Lesnar. Momenteel staat de teller van The Undertaker op WrestleMania op 23-2. Zijn meest recente overwinning tegen John Cena dateert van WrestleMania 34 (2018). Het tweede verlies op WrestleMania kwam er bij WrestleMania 33 (2017) tegen Roman Reigns, en werd in tegenstelling tot zijn eerste verlies tegen Lesnar zeer vijandig onthaald door een significant deel van de fans, omdat zij liever een andere tegenstander hadden gezien.

Calaway is de worstelaar met de langste staat van dienst in het bedrijf van Vince McMahon, dat tot mei 2002 World Wrestling Federation heette. Calaway is al 28 jaar lang trouw op post. Calaway maakte tijdens zijn actieve carrière de vijf meest revolutionaire en bloeiende tijdperken van het Amerikaanse televisieworstelen mee: Hulkamania, New Generation, Attitude Era, Ruthless Aggression Era en het actuele Universe Era. Ook is hij de enige nog actieve worstelaar in de WWE die de allereerste aflevering van Monday Night Raw in 1993 meemaakte. Mark 'The Undertaker' Calaway wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke professioneel worstelaars van de laatste dertig jaar en hij wordt door velen gelauwerd als een van de grootste professioneel worstelaars aller tijden.

Biografie[bewerken]

In 1984 begon Calaway zijn worstelcarrière op World Class Championship Wrestling (WCCW) en vijf jaar later, in 1989, worstelde hij voor de World Championship Wrestling (WCW) als "Mean" Mark Callous. In 1990 werd zijn WCW-contract niet verlengd en ondertekende hij een nieuw contract met de World Wrestling Federation. Onder de ringnaam Kane The Undertaker maakte Calaway zijn WWF-debuut, maar al snel werd zijn ringnaam ingekort tot The Undertaker.

Professionele worstelcarrière (1984-1989)[bewerken]

In 1984 maakte Calaway onder de ringnaam Texas Red zijn debuut in de World Class Championship Wrestling (WCCW). In zijn eerste WCCW-match verloor hij van Bruiser Brody. Vier jaar later, in 1989, verliet hij de WCCW en ging aan de slag in de Continental Wrestling Association (CWA), die later door Jerry Jarrett hernoemd werd tot United States Wrestling Association (USWA) nadat de CWA en de WCCW gefuseerd werden. Op april 1989 boekte hij succes als The Master of Pain, door zijn eerste professionele worstelkampioenschap door het USWA Unified World Heavyweight Championship te veroveren nadat hij Jerry "The King" Lawler versloeg.

World Championship Wrestling (1989-1990)[bewerken]

In 1989 nam Calaway deel aan de World Championship Wrestling (WCW), waar hij al snel naar het tag team Skyscrapers werd gestuurd om de geblesseerde Sid Vicious te vervangen. Calaway adopteerde de ringnaam Mean Mark Callous. In juli 1990 worstelde hij tegen Lex Luger voor het NWA United States Heavyweight Championship op The Great American Bash, waarbij Luger won. Op 1 september 1990, in een live-evenement in Greensboro (North Carolina), verloor hij tegen Sting en paar dagen later werd zijn WCW-contract niet verlengd.

Calaway worstelde vervolgens kort in de New Japan Pro Wrestling (NJPW) als Punisher Dice Morgan. Nadat hij de NJPW verliet, keerde hij terug naar de USWA om deel te nemen aan een toernooi voor het USWA Unified World Heavyweight Championship. Hij versloeg Bill Dundee in de eerste ronde maar verloor in de kwartfinale van Jerry Lawler. In oktober 1990 ondertekende Calaway een contract met de World Wrestling Federation (WWF).

World Wrestling Federation/Entertainment (1990–2017)[bewerken]

Eerste verhaallijnen en Attitude Era[bewerken]

In de opnames van WWF Superstars op 19 november 1990 maakte Calaway zijn WWF-debuut als Kane The Undertaker. Zijn karakter was gemodelleerd naar een begrafenisondernemer uit oude Westernfilms, zo droeg hij regenkledij, grijze handschoenen, laarzen en een zwarte hoed.

Op 22 november 1990, op Survivor Series, verscheen hij op het podium en werd door Ted DiBiase als de "mysterieuze" partner aangekondigd en dat hij lid was van DiBiase's "Million Dollar"-team. In de eerste minuut van de wedstrijd voerde hij een finisher, de "Tombstone Piledriver", uit op Koko B. Ware waarmee hij de partij tegen de veel kleinere en lichtere Koko B. Ware won. Kort na de Survivor Series werd Calaways ringnaam Kane The Undertaker ingekort tot The Undertaker.

In deze tijd verwisselde The Undertaker van manager en nam Paul Bearer de positie over van Brother Love. Bearer had de rol van een theatraal, spookachtig karakter, die altijd een gouden urn met as bij zich had waar The Undertaker 'mystieke krachten' uit kon trekken om zijn krachten te doen herleven. Tijdens Undertakers hee periode deed hij zijn verslagen tegenstanders (meestal jobbers) in een lijkzak en droeg die op zijn rug.

The Undertaker maakte zijn WrestleMania-debuut op WrestleMania VII en versloeg "Superfly" Jimmy Snuka. Hiermee begon The Undertakers ongeslagen WrestleMania-streak (21 zeges zonder nederlaag op dit jaarlijkse evenement tot in 2013). De eerste grote feud ("vete") van The Undertaker was met The Ultimate Warrior. Undertaker viel Ultimate Warrior aan en sloot hem op in een luchtdichte kist op de set van Bearers "Funeral Parlor" interviewsegment. De vete met Ultimate Warrior duurde een jaar lang en ook "Macho Man" Randy Savage, Sid Justice, Sgt. Slaughter en Hulk Hogan waren erbij betrokken. De vete werd op Survivor Series 1991 beëindigd nadat The Undertaker kampioen Hulk Hogan versloeg voor het WWF Championship en zo zijn eerste WWF-titel behaalde. Zes dagen later, op This Tuesday in Texas, moest Undertaker de titel afstaan aan Hogan, die de herkansingswedstrijd won.

Een paar maanden later, in februari 1992, probeerde The Undertakers bondgenoot Jake "The Snake" Roberts Randy Savage en zijn manager/vriendin Miss Elizabeth achter de schermen aan te vallen met een stalen stoel, maar hij werd door The Undertaker tegengehouden en kreeg hij voor de eerste keer in de WWF een face ("held" of "fanfavoriet"). Op WrestleMania VIII won Undertaker van Roberts.

In januari 1994, op Royal Rumble, verloor The Undertaker de Casket match van Yokozuna, die hulp kreeg van andere worstelaars om hem op te sluiten in de kist. Na WrestleMania X introduceerde Ted DiBiase de terugkeer van The Undertaker naar de WWF. Deze door Brian Lee gespeelde Undertaker was een bedrieger, wat leidde tot de terugkeer van de echte The Undertaker op SummerSlam. Hij verscheen als een nieuwe versie van zijn originele "Deadman" personage en de grijze tinten van zijn kledij werd vervangen door paarse tinten. The Undertaker versloeg de bedrieger na het uitvoeren van drie "Tombstone Piledrivers". Op Survivor Series had The Undertaker een herkansingsmatch tegen Yokozuna, waarbij hij de Casket match won van Yokozuna.

In 1995 had The Undertaker een maandenlange vete met Million Dollar Corporation, een alliantie die geleid werd door Ted DiBiase. Op WrestleMania XI, tijdens de wedstrijd tussen The Undertaker en King Kong Bundy, stal Kama de urn van The Undertaker, smolt de urn om tot een grote gouden ketting en viel hem vervolgens aan. Op SummerSlam won The Undertaker de Casketmatch van Kama. Een paar weken later blesseerde The Undertaker zijn oog, onderging een operatie en was inactief tot zijn terugkeer bij de Survivor Series.

In het voorjaar van 1996 kreeg The Undertaker een conflict met Diesel, wat leidde tot een vete en een wedstrijd op WrestleMania XII die door de Undertaker gewonnen werd. De volgende vete was met Mankind, die zijn debuut maakte en de wedstrijd verstoorde tussen The Undertaker en Justin Hawk Bradshaw. De vete tussen The Undertaker en Mankind nam toe en dit leidde tot een Boiler Room Brawl match op SummerSlam. Daar verloor The Undertaker van Mankind nadat Undertakers manager, Bearer, hem bedroog en Mankind hielp om de wedstrijd te winnen. Na Bearers verraad, nam de rivaliteit tussen The Undertaker en Mankind verder toe en dat resulteerde in een Buried Alive match op In Your House: Buried Alive. Undertaker won de wedstrijd nadat hij Mankind een "Chokselam" gaf en in een open kuil belandde, maar na de wedstrijd werd hij door The Executioner en een aantal worstelaars Buried Alive ("Levend Begraven"). Op Survivor Series keerde hij terug en nam opnieuw tegen Mankind op, maar Mankinds manager Bearer was zes meter boven de ring opgeknoopt en als Undertaker de wedstrijd won, zou hij in staat zijn om Bearer op te hangen. Hoewel The Undertaker de wedstrijd won, mengde Executioner zich er in en bevrijdde Bearer. Vervolgens richtte The Undertaker kort zijn aandacht op Executioner, die sinds zijn debuut een doorn in zijn oog was geworden. Op In Your House: It's Time versloeg The Undertaker Executioner in een Armageddon Rulesmatch. In de laatste weken van 1996 begon The Undertaker een vete met Vader en in januari 1997 verloor Undertaker op de Royal Rumble van Vader, die hulp kreeg Bearer. Na zijn verlies begon hij zijn aandacht te richten op het WWF Championship.

Op WrestleMania 13 versloeg The Undertaker Sycho Sid voor het WWF Championship en werd zo voor de tweede keer WWF Champion. Na het evenement probeerde Paul Bearer The Undertakers "grootste geheim" bekend te maken: The Undertaker zou een moordenaar zijn, die als kind het begrafenisbedrijf waar Bearer werkte in brand had gestoken, waarbij zijn ouders en zijn jonge halfbroer om het leven kwamen. Uiteindelijk kondigde Bearer aan dat The Undertakers halfbroer, Kane, nog in leven was, maar door de brand werd hij vreselijk verbrand en verminkt. Na al die jaren wou Kane wraak nemen op The Undertaker. Hij verdedigde zich en verklaarde dat Kane een pyromaan was, die van de ene naar de andere brand ging en onmogelijk kon overleven.

Op Badd Blood: In Your House daagde The Undertaker Shawn Michaels uit voor een Hell in a Cell match. Tijdens de wedstrijd maakte Kane zijn debuut, rukte de deur van de kooi af en viel The Undertaker aan. Naarmate de verhaallijn vorderde daagde Kane The Undertaker meermaals uit voor een wedstrijd maar die weigerde telkens. Uiteindelijk vond een wedstrijd plaats tussen de twee op WrestleMania XIV, die The Undertaker won. Later, op Unforgiven: In Your House, nam hij het opnieuw op tegen Kane in een Inferno-wedstrijd. Hij won de wedstrijd nadat Kanes rechterarm in brand vloog.

The Undertaker kreeg een conflict met Mankind, wat resulteerde in een vete en daarna een Hell in a Cell match op King of the Ring 1998. Tijdens de wedstrijd gooide The Undertaker Mankind van het dak van de kooi af, die 4,9 m hoog was, in de richting van de Spaanse commentatorentafel. Later voerde The Undertaker een "Chokeslam" uit op Mankind, die door het dak van de kooi naar de ring werd gegooid. De wedstrijd eindigde met een overwinning voor hem, nadat hij de "Tombstone Piledriver" uitvoerde op Mankind.

Ministry of darkness 1999[bewerken]

Op januari 1999 introduceerde The Undertaker een vernieuwde versie van The Deadman, de donkere priester van het mysterie. Door de Gimmick is hij een bijzondere aanwezigheid in de WWE, Hij beweerde vaak dat hij orders aan neemt van een "hogere macht" Bovendien is The Undertaker vaak te zien met een zwarte kap. Met hulp van zijn handlangers maakt hij offers van worstelaars. Dit gebeurde door middel van magische worden en bezweringen om de duistere kant van de worstelaars naar boven te halen. De groep "Ministry of Darkness" bestond uit " The Brood (Gangrel, Edge en Christian), The Acolytes (Bradshaw en Faarooq), Mideon en Nelson Frazier Jr.". De wens van The Undertaker was om wwf van zijn eigenaar te ontdoen en zelf alle controle te krijgen. Dit resulteerde in een gevecht tussen The Undertaker en de oprichter van de groep The Corporation (Big boss man. Dit gevecht vond plaats tijdens WrestleMania XV in een hell in a cell match, welke The Undertaker won. tijdens WWE Backlash, won de undertaker van The Corporation lid Ken Shamrock door hulp van Bradshaw.

Daarna heeft de The Undertaker Stephanie McMahon gekidnapt en dwong Vince McMahon om zich aan te sluiten bij de groep Alliance samen met zijn aards rivaal Stone Cold Steve Austin. The undertaker heeft geprobeerd om met Stephanie McMahon te trouwen met een griezelachtige plechtigheid onderleinding van Paul Bearer, dit lukte niet omdat Stone Cold Steve Austin instaat was haar te redden. Tijdens de Over the Edge pay-per-view, versloeg The Undertaker Stone Cold Steve Austin om vervolgens voor de derde keer de WWF championchip te winnen met hulp van de gast scheidsrechter Shane McMahon. Later maakte De undertaker bekend dat zijn "hogere macht" Shane McMahon was. De Ministry of Darkness en The Corporation fuseerde en er ontstond een nieuwe groep met de naam "Corporate Ministry". Nadat The Undertaker had verloren van Stone Cold Steve Austin tijdens de ppv King of the Ring en WWF Fully Loaded met een first blood match, werden de banden met de McMahons slechter en de groep Corporate Ministry ging uit elkaar.

Hierna begon The Undertaker een stroyline waar in hij een team vormde met Big show beter bekend als "The Unholy Alliance", samen wonnen ze twee keer de WWF Tag Team Championship. Na hun overwinning op Summerslam (1999), liep The Undertaker een liesbreuk op en liep in diverse gevechten als een manke. In september 1999 op Smackdown tijdens een interview achter de schermen weigerde hij om deel te nemen aan een casket match en als gevolg werd hij ontslagen. In werkelijkheid moest hij 4 maanden herstellen van zijn liesbreuk. In januari 2000, een week voor de geplande verrassende terugkeer in de Royal Rumble, scheurde hij zijn borstspier.

American Bad Ass/Big Evil (2000-2003)[bewerken]

Bij zijn terugkeer in mei 2000 heeft The Undertaker zich een ander identiteit aangenomen. Niet meer het angst aanjagende/begrafenis thema, maar in plaats daarvan was The undertaker veranderd in een "biker" met de ring naam 'American Bad Ass'. ook zijn muziek werd veranderd in rocknummers van die tijd. Hij droeg een zonnebril en reed met een motor naar de ring.

Tijdens zijn terugkeer in mei 2000, schakelde hij alle leden van Stephanie McMahon-Helmsley uit, wat ervoor zorgde dat hij opnieuw een favoriet werd bij de fans. Tijdens de ppv King of the ring vormde The American Bas Ass samen met Kane en The Rock een team en versloegen het team Triple H (worstelaar), Shane McMahon en Vince McMahon. Later werd de American Bad Ass in een match gestopt met Kane als zijn partner, ze wonnen van Edge en Christian en kregen het recht om tegen hen te worstelen de week erop voor de WWF tag team championship, die ze verloren. Op 14 augustus tijdens de uitzending van RAW is WAR verraadde Kane De American Bad Ass door hem twee keer een Chokeslam te geven. Dit incident leidde tot een gevecht tussen de twee op Summerslam. Helaas was er geen winnaar, omdat De American Bad Ass het masker van Kane eraf haalde en Kane rende vervolgens weg.

De Amderican Bad Ass daagde Kurt Angle uit voor de WWF championship op ppv Survivor Series. Kurt Angle versloeg De American Bad Ass nadat Kurt van plaats wisselde met zijn echte broer Eric Angle. De American Bad Ass eiste en kreeg een plek in een Six Man Hell in a Cell match voor de WWF championship op PPV armageddon. De American Bad Ass beloofde iemand beroemd te maken een deed dit door Rikishi van het dak van de kooi te gooien.

In 2001 vormde De American Bad Ass een team met Kane onder de naam Brothers of Destruction en ze verdiende een match voor de WWF tag team championship op de ppv No Way Out, de Brothers of Destruction ze vochten tegen Edge en Christian en de WWF tag team champions Dudley Boyz. De Brothers of Destruction domineerde bijna de hele wedstrijd maar wonnen niet. Tijdens WrestleMania X-Seven won de American Bad Ass van Triple H. De American Bad Ass en Kane vervolgden hun verhaallijn die gericht was op Triple H. Triple H en WWF-kampioen Stone Cold Steve Austin vormden samen een groep. De Brothers of Destruction kregen de kans om te vechten tegen Triple H en Stone Cold Steve Austin voor hun titels. Nadat de Brothers of Destruction de WWF-tagteamtitels hadden gewonnen van Edge en Christian, won Triple H van Kane tijdens de ppv Backlash door hem met een voorhamer aan te vallen. Omdat Kane geblesseerd was en niet kon vechten, ontstond er een feud tussen de American Bad Ass en Stone Cold Steve Austin voor zijn WWF championship, maar tijdens de ppv Judgment Day won Stone Cold Steve Austin en behield hij zijn titel.

Als onderdeel van "The Invasion" verhaallijn was de eerstvolgende aartsvijand van De American Bad Ass Diamond Dallas Page, hij was geobsedeerd en stalkte de Americans Bad Ass zijn vrouw Sara. (In het begin van deze verhaallijn waren De American Bad Ass en Sara getrouwd, maar in werkelijkheid trouwden ze pas halverwege de feud). Tijdens de PPV Summerslam wonnen De Brothers of Destruction van de WCW tag team champions Diamond Dallas Page en zijn partner Chris Kanyon in een stalen kooi, en wonnen hier mee de WWF tag team championship. Tijdens de ppv Survivor Series, namen De American Bad Ass, Kane, The Rock, Chris Jericho en De Big Show het op tegen leden van de groep De Alliance waaronder Booker T, Rob Van Dam, Shane McMahon en Kurt Angle. (Tevens was dit voorlopig de laatste keer dat De American Bad Ass samen met Kane een team vormde). Kurt Angle pinde De American Bad Ass door bemoeienissen bij de ring van Stone Cold Steve Austin. Later nadat de Alliance verslagen was, veranderde de American Bad Ass terug in een heel, omdat hij de commentator Jim Ross ("J.R.") beval en dwong Vince McMahon om zijn kont te kussen. Dit was het begin van een nieuwe personage van de American Bad Ass, zijn lange haren waren kort geschoren en hij noemde zich zelf "Big Evill". Tijdens de PPV Vengeance, versloeg Big Evill Rob Van Dam om zo de WWF hardcore Championship te winnen.

De volgende verhaallijn begon tijdens de ppv Royal Rumble in 2002. Big Evill werd geëlimineerd door Maven door hem een dropkick van achter te geven. Vervolgens heeft Big evil Maven geëlimineerd door hem achter de schermen brutaal aan te vallen.

Vete met Brock Lesnar & Shane McMahon (2015-2016)[bewerken]

Na een jaar afwezigheid kwam The Undertaker terug voor een wedstrijd tegen Bray Wyatt en voor een volgepakt stadion (ruim 77.000 bezoekers) maakte hij er op 29 maart 2015, tijdens WrestleMania 31, 22-1 van. Tijdens WWE Battleground 2015 keerde The Undertaker terug om wraak te nemen op Brock Lesnar voor het verlies op Wrestlemania 30 (21-1). Na een tik in het kruis van Lesnar, voerde The Undertaker een paar van zijn beste technieken uit (2× een tombstome piledriver en een chokeslam) op Lesnar, zodat de wedstrijd gestopt werd en Seth Rollins kampioen bleef. Lesnar had de wedstrijd bijna gewonnen toen The Undertaker hem opeens aanviel.

Op 20 juli 2015, op WWE RAW, daagde de manager van Brock Lesnar, Paul Heyman, The Undertaker uit om naar de ring te komen. Na een hoop geschreeuw van de manager ging het licht uit en stond, toen het licht weer aanging, The Undertaker in de ring. Heyman kroop weg en opeens kwam Lesnar aangerend en viel Undertaker aan. Er werd flink gevochten en de gehele security probeerde de twee uit elkaar te halen. Er waren nog ongeveer 15 worstelaars nodig om de twee te scheiden, hoewel Lesnar tot 2× toe nog loskwam, waarvan 1× met hulp van directeur Triple H. Lesnar en Undertaker zullen elkaar weer treffen op Summerslam 2015.

Op 23 augustus 2015, op SummerSlam 2015, treffen The Undertaker en Brock Lesnar elkaar weer. Het gevecht wordt door sommige fans aanschouwd als een gevecht tussen leven en dood. De wedstrijd gaat over en weer en er valt nog niet te voorspellen wie er als winnaar uit de ring gaat komen. Dan houdt Lesnar The Undertaker in zijn wel bekende 'submission hold' (in dit geval een armklem). Vervolgens drukt The Undertaker Lesnar met zijn schouders tegen de mat en de scheidsrechter start met het tellen van 1 tot 3. Op het moment dat de scheidsrechter begint met tellen, geeft The Undertaker op door met zijn hand af te tikken op het been van Lesnar. De man die de bel luidt, als de wedstrijd over is, ziet dit en luidt de bel dus, wat zou betekenen dat Brock Lesnar heeft gewonnen omdat The Undertaker opgeeft. De scheidsrechter gaat in gesprek met de man die de bel luidde en Lesnar denkt dat hij gewonnen heeft. Op het moment dat de scheidsrechter met de rug naar Lesnar toe staat, gaat The Undertaker voor een 'Low Blow' (een verboden klap, stoot of trap in het kruis) en vervolgens voor 'Hells gate' (een variant op de wurggreep gogoplata). Lesnar raakt buiten bewustzijn en daardoor wint The Undertaker, door een (al dan niet opzettelijk) misverstand, de wedstrijd.

Op 24 oktober 2015 ontmoetten Lesnar en Undertaker elkaar weer, maar dan in 'Hell in a Cell', een gevecht binnen de ring met een kooi om de ring heen, Undertaker verloor. Terwijl Lesnar weg was en Undertaker opstond van zijn verlies viel The Wyatt Family hem aan en droegen hem uit de ring, net zoals Kane de dag erna, Wyatt zou nu over de zielen van beide broers (kayfabe) beschikken. Op 22 november namen The Undertaker en Kane het op tegen 2 leden van The Wyatt Family tijdens Survivor Series. The Brothers of Destruction (Kane en The Undertaker) wonnen van Luke Harper en Bray Wyatt van The Wyatt Family.

Wrestlemania 32, op 3 april 2016, bracht The Undertaker weer een zege, zijn 23e, in de reeks die één keer verbroken is door Brock Lesnar op WrestleMania XXX. Nu op Shane McMahon, de zoon van Vince McMahon. Vince McMahon zette het veelbekeken 'Raw' van de WWE op het spel voor zijn zoon, als hij niet van The Undertaker zou winnen, na een ruzie met zijn zoon, die vroeger ook worstelde. Tijdens de wedstrijd 'Hell in a Cell' belandde beide worstelaars buiten de kooi. Nadat Shane McMahon enkele zware voorwerpen, zoals gevulde stalen gereedschapskisten, tegen The Undertaker sloeg, klauterde hij de kooi van bijna 6,30 meter op en sprong hij met zijn elleboog boven op een commentatorentafel waar The Undertaker op lag. Vlak voor de landing ging The Undertaker opzij, waardoor hij genoeg tijd had om te herstellen en het karwei af te maken in de ring met kooi.

Ruzie met Roman Reigns (2017)[bewerken]

Na een terugkeer op Smackdown Live was nu ook RAW aan de beurt in de aflevering van 9 januari 2017, melde The Undertaker die een lange tijd uit beeld was een deelname in de Royal Rumble (2017). Echter elimineerde Roman Reigns hem van de Rumble, wat leidde tot een wedstrijd op WrestleMania 33. Dit was zijn laatste wedstrijd voor de WWE in zijn 25-jarige carrière, waar hij op gepaste wijze afscheid nam onder een overweldigend applaus na het verlies tegen Roman Reigns.

Alhoewel hij zijn hoed, zijn handschoenen en zijn jas in de ring achterliet als symbool van zijn afscheid, is het nooit officieel bekend gemaakt of The Undertaker daadwerkelijk met pensioen is gegaan.

The Streak & WrestleMania (1991-heden)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Streak voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
The Undertaker met de Tombstone Piledriver op Ric Flair in WrestleMania X8

The Undertaker legde in 1991 de basis aan een indrukwekkende winstreeks op Wrestlemania, het belangrijkste evenement dat door de WWE wordt georganiseerd. De eerste overwinnning die The Undertaker boekte op Wrestlemania kwam er op WrestleMania VII tegen Jimmy Snuka. Hierna volgden nog 20 opeenvolgende zeges. De laatste worstelaar in een sequentie van 21 wedstrijden die van The Undertaker verloor, was CM Punk in 2013 op WrestleMania 29. Op 6 april 2014 (WrestleMania XXX) werd de reeks van overwinningen op WrestleMania (21x) van Undertaker doorbroken door Brock Lesnar, die de 22e wedstrijd van The Undertaker op WrestleMania won en na een lang gevecht de schouders van The Undertaker drie tellen tegen de mat wist te houden.

The Undertaker bleef 21 edities lang ongeslagen op Wrestlemania. Deze winstreeks liep over een periode van 22 jaar, tussen 1991 en 2013. Enkel in 1994 en 2000 was The Undertaker er niet bij. Veel wedstrijden uit The Streak groeiden uit tot klassiekers waar nog veel over wordt gesproken. De wedstrijd tussen hem en Shawn Michaels op Wrestlemania XXV won de Slammy Award voor Match van het Jaar in 2009. Calaway heeft tot en met WrestleMania 29 elke wedstrijd gewonnen, tot Brock Lesnar in 2014 de Streak verbrak op de jubileumeditie WrestleMania XXX[1]. De aanwezige fans in het stadion waren geschokt en konden hun ogen niet geloven. Tevens viel er een kille stilte in het stadion die enige tijd duurde. Op WrestleMania 33, op 2 april 2017, verloor Calaway voor de tweede keer en nam zo afscheid van de WWE. Calaway heeft op Wrestlemania volgende tegenstanders verslagen:

Worstelaar WrestleMania Jaar Opmerkingen
Jimmy "Superfly" Snuka VII 1991
Jake "The Snake" Roberts VIII 1992
Giant Gonzales IX 1993 Door diskwalificatie, Giant Gonzales gebruikte chloroform om The Undertaker uit te schakelen.
King Kong Bundy XI 1995
Diesel XII 1996
Sycho Sid 13 1997 Voor het WWF Championship
Kane XIV 1998
Big Boss Man XV 1999 Hell in a Cell match
Triple H X-Seven 2001
Ric Flair X8 2002 No Disqualification match
A-Train en Big Show XIX 2003 Handicap match
Kane XX 2004
Randy Orton 21 2005
Mark Henry 22 2006 Casket match
Batista 23 2007 Match voor de World Heavyweight Championship
Edge XXIV 2008 Match voor de World Heavyweight Championship
Shawn Michaels XXV 2009
Shawn Michaels XXVI 2010 Streak vs. Career, Shawn Micheals is met pensioen door verlies
Triple H XXVII 2011 No Holds Barred match
Triple H XXVIII 2012 Hell in a Cell match
CM Punk 29 2013 een-op-eenmatch
Brock Lesnar WrestleMania 30 2014 Brock Lesnar won de match en verbrak hierdoor de Streak.
Bray Wyatt 31 2015 een-op-eenmatch
Shane McMahon 32 2016 een-op-een match Shane moest winnen om Raw over te nemen, terwijl The Undertaker vocht om niet zijn laatste Wrestlemania te worstelen.
Einde carrière Undertaker: (Roman Reigns winnaar) 33 2017 een-op-een match Roman Reigns won de wedstrijd, deze 25e wedstrijd op WrestleMania voor The Undertaker. Hij legde na zijn verlies zijn hoed, zijn handschoenen en zijn jas neer in de ring wat symbool staat voor zijn definitief afscheid.

In het worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Tombstone Piledriver
  • The Last Ride
  • Chokeslam
  • Hell's Gate (Triangle Stretch/Gogoplata) - 2007/2008 (werd op 2 mei 2008 verboden door Vickie Guerrero, maar wordt inmiddels weer gebruikt onder de naam Hell's Gate)
The Undertaker met de Tombstone Piledriver op Edge
 • Kenmerkende bewegingen
  • Snake Eyes
  • Old School (Arm twist ropewalk chop)
  • Corner clothesline
  • Fujiwara armbar
  • Guillotine leg drop op een liggende tegenstander
  • Guillotine leg drop op een tegenstander die over de rand van de ring ligt
  • Leaping flying clothesline
  • Over the top rope suicide dive
  • Running corner body splash
  • Running DDT
  • Running jumping leg drop
  • Sidewalk slam
  • Wrist–lock hold gevolgd door meerdere shoulder blocks
  • Big boot
  • Ringside Leg Drop
  • Ringside Big Boot
Intrede van The Undertaker.

Prestaties[bewerken]

The Undertaker als World Heavyweight Champion in 2008

Externe links[bewerken]

WWE-werknemers
Hoofdrooster
Supersterren:Adam Rose · Bad News Barrett · Big E · Big Show · Bo Dallas · Braun Strowman · Bray Wyatt · Brock Lesnar · Bubba Ray Dudley · Cesaro · Chris Jericho · Christian · Curtis Axel · Damien Mizdow · Daniel Bryan · Darren Young · Dean Ambrose · Diego · Dolph Ziggler · D-Von Dudley · Epico · Erick Rowan · Fandango · Fernando · Finn Bálor · Goldust · Heath Slater · Jack Swagger · Jey Uso · Jimmy Uso · Jinder Mahal · John Cena · Kalisto · Kane · Kevin Owens · Kofi Kingston · Konnor · Luke Harper · Mark Henry · The Miz · Neville · R-Truth · Randy Orton · The Rock · Roman Reigns · Rusev · Ryback · Seth Rollins · Sheamus · Sin Cara · Stardust · Sting · Titus O'Neil · Triple H · Tyson Kidd · The Undertaker · Viktor · Xavier Woods · Zack Ryder
Diva's:Alicia Fox · Brie Bella · Cameron · Charlotte · Emma · Eva Marie · Layla · Naomi · Natalya · Nikki Bella · Paige · Rosa Mendes · Summer Rae · Tamina Snuka
Andere:El Torito · Hornswoggle · Jamie Noble · Joey Mercury · Lana · Paul Heyman · Stephanie McMahon · William Regal · Zeb Colter
Televisieteam:Booker T · Byron Saxton · Carlos Cabrera · Corey Graves · David Otunga · Jason Albert · Jerry Lawler · Jerry Soto · John "Bradshaw" Layfield · Kyle Edwards · Marcelo Rodriguez · Michael Cole · Renee Young · Scott Stanford · Tom Phillips
Ringaankondigers:Eden · JoJo · Lilian Garcia
Scheidsrechters:Chad Patton · Charles Robinson · John Cone · Mike Chioda · Rod Zapata · Scott Armstrong
Worstelteams:The Ascension · The Authority · The Bella Twins · Los Matadores · The Lucha Dragons · The New Day · Prime Time Players · Tyson Kidd & Cesaro · The Usos
NXT Wrestling (opleidingsrooster)
Worstelaars:Aiden English · Alex Riley · Baron Corbin · Blake · Brian Kendrick · Bull Dempsey · Colin Cassady · Enzo Amore · Finn Bálor · Hideo Itami · Kevin Owens · Mojo Rawley · Murphy · Rhino · Sami Zayn · Solomon Crowe · Sylvester Lefort · Tye Dillinger · Tyler Breeze
NXT Diva's:Alexa Bliss · Aliyah · Asuka · Bayley · Becky Lynch · Billie Kay · Carmella · Dana Brooke · Liv Morgan · Mandy Rose · Peyton Royce · Sasha Banks
Staf:Bill DeMott · Billy Gunn · Canyon Ceman · Dusty Rhodes · Gerald Brisco · Norman Smiley · Sara Amato