Joe Anoa'i

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roman Reigns
Roman Reigns in maart 2018
Roman Reigns in maart 2018
Persoonlijke informatie
Geboortenaam Leati Joseph "Joe" Anoa'i
Bijnaam The Big Dog
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Geboorteplaats Pensacola (Florida)
Geboortedatum 25 mei 1985
Lengte 1,91 m
Gewicht 120 kg
Carrière
Debuut 2010
Ringnaam Joe Anoa'i
Roman Leakee
Leakee
Roman Reigns
Trainer/coach Afa Anoa'i
Sika Anoa'i
FCW-staf
Overige beroep(en) Professioneel worstelaar
(en) IMDb-profiel

Leati Joseph "Joe" Anoa'i (Pensacola (Florida), 25 mei 1985) is een Amerikaans professioneel worstelaar en voormalig Canadian footballspeler, die als worstelaar sinds 2010 actief is in de WWE als Roman Reigns. Anoa'i is een gewezen WWE World Heavyweight Champion en hij was met Seth Rollins en Dean Ambrose stichtend lid van de worstelgroep The Shield.

Professioneel worstelcarrière[bewerken]

World Wrestling Entertainment/WWE (2010-heden)[bewerken]

Opleiding (2010-2012)[bewerken]

In juli 2010 ondertekende Anoa'i een opleidingscontract met World Wrestling Entertainment en werd naar hun opleidingscentrum, Florida Championship Wrestling (FCW), verwezen. Hij debuteerde onder de ringnaam Roman Leakee, op 9 september 2010 en verloor zijn eerste een-op-een wedstrijd van Richie Steamboat. In het najaar van 2011 worstelde hij meermaals in tag teamwedstrijden . In 2011 vormde hij een alliantie met Donny Marlow en daagden op 8 juli 2011 het duo Calvin Raines en Big E. Langston uit voor het FCW Florida Tag Team Championship maar slaagden niet in hun opzet.

In 2012 bereikte hij de top van de FCW en op 5 februari 2012 won hij de Triple Threat match door Dean Ambrose en Seth Rollins te verslaan. Door deze overwinning mocht hij een wedstrijd doen voor het FCW Florida Heavyweight Championship. Een week later faalde hij om kampioen Leo Kruger te verslaan voor de titel. Later veranderde hij zijn ringnaam in Leakee. Op 15 juni won hij zijn eerste worsteltitel, nadat hij samen met Mike Dalton het FCW Florida Tag Team Championship won van Corey Graves en Jake Carter. Op 13 juli 2012 moesten Leakee en Dalton hun titels afstaan aan CJ Parker en Jason Jordan.

In augustus 2012 maakte WWE bekend dat de naam "Florida Championship Wrestling" veranderd zal worden tot NXT Wrestling. In oktober 2012 maakte Anoa'i zijn NXT-debuut en worstelde onder de ringnaam Roman Reigns. In zijn debuut verloor hij van CJ Parker.

Hoofdrooster (2012-2015)[bewerken]

Op Survivor Series 2012 maakte hij net als zijn kompanen, Ambrose en Rollins zijn debuut op het hoofdrooster. Ambrose, Rollins en Anoa'i vielen Ryback aan en gooiden hem door de commentatorentafel heen. Een dag later, tijdens de Raw-aflevering verscheen het trio opnieuw en vielen Ryback aan en gooiden hem voor de tweede keer door de commentatorentafel heen. Het trio verklaarde zichzelf als The Shield. Op 19 mei 2013, op Extreme Rules, veroverde hij samen met The Shield-collega Seth Rollins het WWE Tag Team Championship door het Tornado tag team match te winnen van Team Hell No (Kane & Daniel Bryan). Op 14 oktober 2013 verloren hij en Seth Rollins de No Disqualification match van Cody Rhodes en Goldust en moesten de titel afstaan aan hen.

2016 - heden[bewerken]

Anoa'i als Roman Reigns met het WWE Championship in 2016

Op WrestleMania 32 versloeg hij Triple H en werd voor de 3de keer WWE Champion. Die titel moest hij op Payback 2016 verdedigen tegen A.J. Styles in een No Disqualification match, hij won de match maar de vete ging door. Zo verdedigde hij opnieuw de titel tegen A.J. Styles op Extreme Rules 2016 die hij ook succesvol won, maar na de match werd hij met een Pedigree verrast door Seth Rollins die terugkwam vanuit een lange knieblessure. Ook was hij een voormalige teamgenoot van The Shield. Op de volgende afleveringen van RAW en SmackDown kwamen ze dus ook tot een vete, dus besliste Roman om het opnemen tegen Seth op het volgende event Money In The Bank 2016 voor de titel. Hij verloor die titel van Seth, maar zijn ander voormalig teamgenoot van The Shield, Dean Ambrose zette zijn Money In The Bank contract in en won zo de titel in negen seconden van Seth. Op de volgende RAW-aflevering wilde zowel Seth als Roman een herkansing. Dean besliste om het op te nemen tegen hen beide op Battleground 2016 zo wordt het een Triple threat match voor het WWE Championship. Niet veel later na die match werd hij 30 dagen geschorst: hij zou een regel overtreden hebben volgens het bedrijf, hij mocht wel nog meedoen voor de match op Battleground 2016. Roman werd op 19 juli verwezen naar RAW voor de nieuwe 'era' van WWE. Hij kon niet winnen van Dean als Seth. Zo is Dean nog steeds de champion na Battleground. Op SummerSlam 2016 zou hij het opnemen tegen Rusev voor het WWE United States Championship, dit ging niet door omdat de twee elkaar aanvielen voor de wedstrijd. Wel won Reigns van Rusev op 22 augustus 2016, op RAW. Op de RAW-aflevering van 29 augustus 2016 nam hij het op in een Fatal 4 way tegen Seth Rollins, Kevin Owens en Big Cass voor het vacant gestelde WWE Universal Championship, hij won de match niet omdat Triple H plots kwam opduiken en een Pedigree uitvoerde bij Reigns en na die Pedigree elimineerde Rollins hem die daarna ook een Pedigree kreeg en zo kon Owens gemakkelijk winnen omdat Big Cass al geëlimineerd was. Op Clash of Champions 2016 nam hij het opnieuw op tegen Rusev voor het WWE United States Championship. Reigns won de wedstrijd en was van 25 september 2016 de nieuwe titeldrager van het WWE United States Championship. Op Hell in a Cell verdedigde Reigns de titel tegen Rusev en hij kon succesvol de titel behouden. Het volgende event Surviver Series 2016 was een match tussen de brand 'RAW' en 'SMACKDOWN' maar hij verloor met zijn brand van 'SMACKDOWN'.

Roman Reigns won in februari 2017 van Braun Strowman, die nog nooit verslagen was sinds hij bij de WWE worstelde. Daarna daagde The Undertaker hem uit voor een match op Wrestlemania 33. Op WrestleMania 33 won Roman Reigns van The Undertaker. Hiermee eindigde de carrière van The Undertaker bij de WWE.

Leukemie[bewerken]

Anoa'i stopte op 22 oktober 2018 voor onbepaalde tijd met worstelen nadat bij hem opnieuw leukemie werd vastgesteld[1].

Terugkeer[bewerken]

Op 25 februari 2019 keerde Anoa'i (Roman Reigns) terug tijdens de opening van RAW en vertelde dat zijn ziekte onder controle is en hij weer kan worstelen.

Controverse[bewerken]

Kritiek op personage[bewerken]

In de loop der jaren is er al heel wat controverse ontstaan rond Joe Anoa'i. Niet zozeer rond de man zelf, maar wel omwille van zijn persona in de ring, hetwelke over het algemeen niet wordt geapprecieerd of zelfs aanvaard door een significant deel van de fans. Nadat de worstelgroep The Shield begin juni 2014 uit elkaar ging (waar Anoa'i als Roman Reigns deel van uitmaakte), behield Anoa'i grotendeels zijn ringuitrusting alsook de gedragingen en karaktertrekken. Dit terwijl zijn collega's Seth Rollins en Dean Ambrose een opmerkelijk grotere sprong namen betreffende hun persona en gimmick. Tussen december 2014 en januari 2015 verminderden de positieve reacties van de fans en waarnemers aanzienlijk. Toen hij de Slammy Award voor Superstar van het Jaar in ontvangst mocht nemen voor zijn prestaties in 2014, reageerden de fans een eerste keer furieus en koesterden ze argwaan tegenover WWE als zou er met de stemming geknoeid geweest zijn. Er werd later verklaard en bevestigd dat de stemming volkomen legitiem was verlopen.

Anoa'i wordt fel bekritiseerd binnen de worstelwereld. Volgens collega Mikey Whipwreck heeft Anoa'i een gelimiteerde en monotone in-ring moveset, komen zijn promo's geforceerd en stereotiep over en heeft hij een balorige houding voor een fan-favoriet oftewel 'face'. Er wordt Anoa'i verweten dat hij John Cena kopieert als polariserende figuur in de WWE. Dit verbeterde er niet op toen Reigns in januari 2015 werd uitgefloten nadat hij als heroïsch karakter de Royal Rumble op zijn naam schreef. Er was veel verbolgenheid omtrent het feit dat WWE hem als een komeet leek te lanceren. Veel fans en experts vonden dit te vroeg want "Anoa'i was niet klaar". Ook vonden zij dat andere worstelaars harder moesten werken om de top te bereiken en dat Reigns alles in de schoot werd geworpen. Vanaf dit moment ging het van kwaad naar erger aangaande het onthaal van het personage van Anoa'i.

Anoa'i als Roman Reigns in 2015

Anderen zijn dan weer van mening toegedaan dat Royal Rumble 2015 niet het ijkpunt was van de enorme verdeeldheid, daar deze Royal Rumble een pijnlijk verlengstuk was van de voorgaande editie. Toen protesteerden de fans na de zege van Batista, die won ten nadele van fan-favorieten als CM Punk en Daniel Bryan. Door zijn zege op de Royal Rumble kwam Reigns in de main event van WrestleMania 31 terecht, waarin hij het zou opnemen tegen toenmalig WWE Champion Brock Lesnar. Helemaal aan het einde van deze wedstrijd nam hij het ook nog op tegen Seth Rollins, die tot ieders verbazing het duo vervoegde toen hij zijn Money in the Bank-koffer indiende voor een titelkans. Reigns verloor de wedstrijd van Rollins toen Lesnar geen uitzicht meer had op winst, tot groot jolijt van de meeste fans in het stadion. Des te pijnlijker voor Anoa'i (en WWE) was dat Rollins overspoeld werd met gejuich en positieve reacties na zijn overwinning ondanks het feit dat Rollins de 'slechterik' speelde. WWE gaf enkele dagen na Wrestlemania 31 aan dat de beslissing om Rollins in de main event te plaatsen er kwam om verdere negatieve reacties aan het adres van Reigns te vermijden.

Verdeeldheid[bewerken]

Ondanks een hernieuwd protest van de fans in het verdere verloop van 2015, prezen critici Reigns' prestaties op Fastlane en Extreme Rules. De kritiek bleef echter aanhouden en evolueerde tot een persoonlijke vete tussen Anoa'i en zijn tegenstanders. Op Money in the Bank 2015 en SummerSlam 2015 werd Reigns minutenlang uitgejouwd, zowel tijdens als na zijn wedstrijden. In het najaar van 2015 beschreven insiders Reigns als "een zeer harde werker maar een pechvogel die er maar niet in slaagt het WWE Championship te veroveren" en die evenzeer nooit "terugdeinst voor een hindernis meer of minder om zijn doel te kunnen bereiken". Op Survivor Series won Anoa'i als Roman Reigns voor de eerste keer in zijn carrière het WWE Championship door zijn vroegere The Shield-kompaan en vriend Dean Ambrose te verslaan, wat onvermijdelijk voor oproer zorgde bij zijn tegenstanders. Zij zagen in Ambrose een veel waardiger kampioen. Sheamus, een andere 'slechterik', gebruikte echter zijn Money in the Bank-koffer en diende het in om Reigns te verslaan en hem het kampioenschap afhandig te maken. Dit zorgde ervoor dat de reacties eerder verdeeld waren. Reigns won een maand later voor de tweede keer het WWE Championship op Tables, Ladders & Chairs 2015, wat voor het eerst sinds lange tijd beduidend minder ophef veroorzaakte. De beweging die WWE maakte om Sheamus in het verhaal te gooien, resulteerde in een (korte) ommekeer en werpte zijn vruchten af.

Ruzie met fans[bewerken]

Sedertdien begon WWE met het wegmoffelen van negatieve fan-reacties door het gefluit te dempen en dit subtiel te vervangen door gejuich. Zo ging Anoa'i 2016 in, een jaar waarin hij telkens betrokken was bij de main events van de eerste 7 pay-per-views. In realiteit werd hij uitgefloten in al deze wedstrijden, maar op televisie werd dit keurig bewerkt. WrestleMania 32 eindigde met een striemend fluitconcert toen Reigns zijn derde wereldtitel won na een duel met Triple H. WWE ging onverstoord verder met het volgens journalisten en waarnemers "bewegen van hemel en aarde om Reigns the face of the company te maken", terwijl de meeste fans er dan reeds van overtuigd waren dat Dean Ambrose veel meer in zijn mars had om het te maken, gezien zijn gimmick dat veel weg had van Mick Foley, zowel voor de camera als achter de schermen. Ervaringsdeskundigen en legendes als Hulk Hogan en Stone Cold Steve Austin hebben de WWE alreeds aangemoedigd om Reigns om te vormen tot slechterik, maar op dit voorstel is WWE tot op heden nog niet ingegaan. Ondertussen blijft Anoa'i strijdvaardig en belooft hij zijn tegenstanders dat "ook al blijven ze hem uitfluiten, hij gaat niet weg", gevolgd door "jullie zullen nog heel lang kwaad op mij zijn".

In het worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Superman punch
  • Spear
 • Kenmerkende bewegingen
  • Leaping clothesline
  • Running dropkick
  • Samoan drop
  • Moment of Silence
  • Checkmate (Als Leakee)
  • Triple Powerbomb (samen met Dean Ambrose en Seth Rollins)
  • Sit-out powerpomb

Persoonlijk leven[bewerken]

Anoa'i is lid van de Anoa'i familie. Hij is de zoon van Sika (bekend van Wild Samoans) en de broer van Matt Anoa'i. Beiden zijn of waren professioneel worstelaars. Hij is een neef van The Rock en van de tweeling Jonathan Fatu en Joshua Fatu, beter bekend als The Usos. Hun vader Rikishi is de oom van Anoa'i.

Prestaties[bewerken]

Roman Reigns won met Seth Rollins één keer het WWE Tag Team Championship als lid van The Shield

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

WWE-werknemers
Hoofdrooster
Supersterren:Adam Rose · Bad News Barrett · Big E · Big Show · Bo Dallas · Braun Strowman · Bray Wyatt · Brock Lesnar · Bubba Ray Dudley · Cesaro · Chris Jericho · Christian · Curtis Axel · Damien Mizdow · Daniel Bryan · Darren Young · Dean Ambrose · Diego · Dolph Ziggler · D-Von Dudley · Epico · Erick Rowan · Fandango · Fernando · Finn Bálor · Goldust · Heath Slater · Jack Swagger · Jey Uso · Jimmy Uso · Jinder Mahal · John Cena · Kalisto · Kane · Kevin Owens · Kofi Kingston · Konnor · Luke Harper · Mark Henry · The Miz · Neville · R-Truth · Randy Orton · The Rock · Roman Reigns · Rusev · Ryback · Seth Rollins · Sheamus · Sin Cara · Stardust · Sting · Titus O'Neil · Triple H · Tyson Kidd · The Undertaker · Viktor · Xavier Woods · Zack Ryder
Diva's:Alicia Fox · Brie Bella · Cameron · Charlotte · Emma · Eva Marie · Layla · Naomi · Natalya · Nikki Bella · Paige · Rosa Mendes · Summer Rae · Tamina Snuka
Andere:El Torito · Hornswoggle · Jamie Noble · Joey Mercury · Lana · Paul Heyman · Stephanie McMahon · William Regal · Zeb Colter
Televisieteam:Booker T · Byron Saxton · Carlos Cabrera · Corey Graves · David Otunga · Jason Albert · Jerry Lawler · Jerry Soto · John "Bradshaw" Layfield · Kyle Edwards · Marcelo Rodriguez · Michael Cole · Renee Young · Scott Stanford · Tom Phillips
Ringaankondigers:Eden · JoJo · Lilian Garcia
Scheidsrechters:Chad Patton · Charles Robinson · John Cone · Mike Chioda · Rod Zapata · Scott Armstrong
Worstelteams:The Ascension · The Authority · The Bella Twins · Los Matadores · The Lucha Dragons · The New Day · Prime Time Players · Tyson Kidd & Cesaro · The Usos
NXT Wrestling (opleidingsrooster)
Worstelaars:Aiden English · Alex Riley · Baron Corbin · Blake · Brian Kendrick · Bull Dempsey · Colin Cassady · Enzo Amore · Finn Bálor · Hideo Itami · Kevin Owens · Mojo Rawley · Murphy · Rhino · Sami Zayn · Solomon Crowe · Sylvester Lefort · Tye Dillinger · Tyler Breeze
NXT Diva's:Alexa Bliss · Aliyah · Asuka · Bayley · Becky Lynch · Billie Kay · Carmella · Dana Brooke · Liv Morgan · Mandy Rose · Peyton Royce · Sasha Banks
Staf:Bill DeMott · Billy Gunn · Canyon Ceman · Dusty Rhodes · Gerald Brisco · Norman Smiley · Sara Amato