Jason Reso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christian
Christian20061020.jpg
Persoonlijke informatie
Geboortenaam William Jason Reso
Bijnaam Captain Charisma
Nationaliteit Vlag van Canada Canada
Geboorteplaats Kitchener
Geboortedatum 30 november, 1973
Lengte 1,85 m
Gewicht 103 kg
Carrière
Debuut juni 1995
Ringnaam Christian Cage
Christian
Trainer/coach Ron Hutchison
Dory Funk Jr.
Tom Prichard
Discipline Professioneel worstelaar
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Sport

William Jason Reso (Kitchener, 30 november 1973), beter bekend als Christian, is een Canadees-Amerikaans professioneel worstelaar die actief is in de WWE.

Hij is vooral bekend om zijn tijd bij World Wrestling Entertainment (WWE) gewoon als Christian. Daar maakte hij vooral furore als een lid van het tag team Edge en Christian. In totaal heeft hij met zijn beste vriend en kayfabe broer Edge zeven keer de World Tag Team Championship gewonnen.

Verder is hij ook beroemd om zijn deelname in de zogezegde Tables, Ladders and Chairs Match en die een ongekende populariteit behouden bij de fans.

Nadien kreeg hij nog een kans bij de Un-Americans, een team samengesteld uit Lance Storm, William Regal, Test en hijzelf. Toen heeft hij ook nog eenmaal de WWE World Tag Team Championship gewonnen met Lance Storm, ironisch genoeg van zijn vroegere partner Edge en Hulk Hogan.

Professioneel worstelcarrière[bewerken]

Beginjaren[bewerken]

In september 1994 schreef Reso in in een worstelschool in de Sully's Gym, dat gerund werd door Ron Hutchinson. Een van Reso's vroege ringnaam, Christian Cage, was een combinatie van de namen van de acteurs, Christian Slater en Nicolas Cage. Reso's worstelcarrière begon in juni 1995 in een match tegen Zakk Wyld, die eindigde in een gelijkspel. In 1997 was hij lid van de THUG Life, een stable (of alliantie) dat Joe E. Legend (Joe Hitchen), Zakk Wyld, Rhino Richards (Terry Gerin) en Sexton Hardcastle (Adam Copeland) omvatte. Als een tag team van de Canadese independent circuit (onafhankelijke circuit), Copeland en Reso waren bekend als "High Impact" en later "The Suicide Blondes". Het duo hield titels in verscheidene professionele worstelpromoties en concurreerde in Canada, Verenigde Staten en Japan.

Wanneer Copeland een proefwedstrijd kreeg met de World Wrestling Federation (WWF), Reso ging mee met hem. Reso en Copeland namen tegen elkaar op in een proefwedstrijd, die geboekt was voor Copeland om te winnen. Na de proef ondertekende Copeland een contract met de WWf en door een goed woordje van Copeland, kreeg Reso in 1998 een uit te nodigen naar de WWF-verwante Dory Funk Jr.’s trainingskamp, "The Funking Conservatory". Na het afmaken van de trainingskamp, Reso ondertekende een contract met de WWF om een voltijdse worstelaar te bekomen.

World Wrestling Federation/Entertainment (1998–2005)[bewerken]

Wanneer Reso naar de WWF kwam, hij kortte zijn ringnaam in in Christian. Tijdens de Breakdown: In Your House pay-per-view op 27 september 1998 maakte Christian zijn televisiedebuut, leidde Edge (Copeland) af tijdens zijn match tegen Owen Hart om zijn eed naar Gangrel bekend te maken. Tijdens Judgment Day: In Your House op 18 oktober 1998 won Christian zijn debuut match van Taka Michinoku om het WWF Light Heavyweight Championship te winnen.

Christian kreeg de karakter van een vampier, vormde een alliantie met Gangrel en Edge, die beiden de The Brood oprichtte. Later vergezelde The Brood The Undertakers Ministry of Darkness. The Brood keerde zich tegen The Undertaker om Christian te redden.

In 1999 eindigde Christian en Edge hun weg met Gangrel, die zich verenigde met Hardy Boyz (Jeff en Matt Hardy) om The New Brood te vormen. Als resultaat, Edge en Christian vormde een tag team en begon te ruziën met Hardy Boyz. Op WrestleMania 2000, Edge en Christian versloegen Hardy Boyz en Dudley Boyz (Bubba Ray en D-Von) in een Triangle Ladder match om het WWF Tag Team Championship te winnen, dat uiteindelijk leidde tot het vormen van het Tables, Ladders and Chairs match.

Door hun zege, Edge en Christian bekwamen een heel (schurk). Op SummerSlam 2000 verdedigde het duo met succes hun titel in de eerste TLC match door Hardy Boyz en Dudley Boyz te verslaan. Op Royal Rumble 2001 verloor het duo hun titel nadat ze door Dudley Boyz werden verslagen. Op No Way Out waren Edge en Christian niet succesvol om de titel te herwinnen, maar het duo won het WWF Tag Team Championship in een tweede TLC match ooit door Dudley Boyz en Hardy Boyz te verslaan. Tijdens de aflevering van SmackDown! op 19 april 2001, het duo verloren hun titel aan Brothers of Destruction (Kane en The Undertaker). Tijdens de "The Invasion" verhaallijn bekwam Edge een face (held) en Christian keerde kort achterna zich tegen Edge. Dit leidde tot een vete tussen de twee voor Edge's WWF Intercontinental Championship. De vete duurde verscheidene maanden en de titel werd twee keer van handen veranderd.

Christian begon in oktober 2001 dan een één-op-één carrière door het WWF European Championship te winnen van Bradshaw. In januari 2002 verloor Christian zijn titel aan Diamond Dallas Page. Na het opeenstapeling van verliezen, Christian kondigde zijn WWF-vertrek aan maar Page nam hem op als zijn protegé. Tijdens de WrestleMania X8 verloor Christian van Page voor het European Championship maar won op dezelfde avond het WWF Hardcore Championship door Mighty Molly te verslaan en verloor later op dat avond alsnog zijn titel aan Maven.

In juni 2002 vormde Christian een alliantie met Canadese worstelaars Lance Storm en Test en noemdem zichzelf The Un-Americans. Op Vengeance van 21 juli 2002, Christian en Storm wonnen het WWE World Tag Team Championship (vroeger WWF Tag Team Championship) en verloren de titel tijdens de aflevering van Raw op 23 september 2002 aan The Hurricane en Kane. Dan vormde Christian een team met Chris Jericho won samen met hem een keer het Tag Team Championship.

In 2003, na het verkrijgen van advies van The Rock, Christian verklaarde zichzelf als de nieuwe "People's Champion" en begon de fans "The Peeps" te noemen. Tijdens de Judgment Day won Christian voor de derde keer het vacante Intercontinetal Championship nadat hij de battle royal won. Hij verloor op 7 juli 2003 zijn titel aan Booker T.

In oktober 2004 veranderde Christian zijn bijnaam in "Captain Charisma" en droeg sindsdien een kostuum van een superheld. In april 2005 nam Christian deel aan de eerste Money in the Bank ladder match ooit op WrestleMania 21, waar hij op die avond een vete begon met de SmackDown-ster John Cena. Op 30 juni 2005 werd Christian door de Draft naar SmackDown gestuurd. Op 31 oktober 2005 was de WWE-contract van Christian afgelopen en verklaarde in een interview dat hij de verlenging afwees.

Total Nonstop Action Wrestling (2005–2008)[bewerken]

Reso als Christian Cage in 2008

Reso maakte op 13 november 2005 op TNA's pay-per-view Genesis zijn debuut in de Total Nonstop Action Wrestling (TNA) onder zijn oude ringnaam Christian Cage. Al snel was Cage lid van Team Canada, een alliantie met Canadese worstelaars, en kreeg een Canadese T-shirt van Coach Scott D'Amore. Op 12 februari 2006, tijdens de Against All Odds, Christian behaalde zijn eerste TNA-titel door kampioen Jeff Jarrett te verslaan voor het NWA World Heavyweight Championship. Tijdens de Slammiversary op 18 juni 2006 verloor Cage zijn titel in een King of the Mountain match aan Jarrett, mede dankzij de verstoring van scheidsrechter Earl Hebner. Cage herwon de titel nadat hij toenmalig kampioen Abys versloeg tijdens de Final Resolution op 14 januari 2007.

Op 8 maart 2007 richtte Cage een alliantie op, Christian's Coalition, en voegde eerst Scott Steiner en Travis Tomko en later A.J. Styles, Robert Roode, Abyss en James Storm toe in zijn alliantie. Tussendoor had de groep een vete met de groep van Kurt Angle, The Angle Alliance. Op 19 april 2007 werd Abyss uit de groep gezet nadat hij Cage aanviel. Steiner was de volgende die de groep verliet nadat hij aangevallen werd door Tomko. Op 13 mei 2007 beëindigde de National Wrestling Alliance (NWA), de eigenaars van het NWA World Heavyweight en het NWA World Tag Team Championship, hun samenwerking met TNA en dus verloren Cage en Dudley Boyz hun respectievelijke titels. Later verlieten Styles en Tomko de groep en ging naar de groep van Angle. De andere leden verlieten ook de groep.

Op 9 maart 2008 hernoemde Cage zijn alliantie in Team Cage en voegde Kevin Nash, Rhino, Sting en Matt Morgan toe. Cage en zijn leden deden mee aan verscheidene tag team matchen. In het najaar van 2008 werd de groep ontbonden en het TNA-contract van Reso liep af.

World Wrestling Entertainment / WWE (2009-heden)[bewerken]

Tijdens een interview met TNA-voorzitter Dixie Carter , ze bevestigde dat Reso's contract met TNA afliep en dat hij een contract opnieuw ondertekende met World Wrestling Entertainment (WWE). Reso keerde tijdens de aflevering van ECW op 10 februari 2008 terug onder zijn oude ringnaam Christian als een face. Hij confronteerde Jack Swagger, die toen in bezit was van het ECW Championship, en versloeg later op dat avond Swagger. Tijdens de Backlash versloeg Christian kampioen Swagger om het ECW Championship te winnen. Tijdens Extreme Rules op 7 juni 2009 verloor Christian zijn titel aan Tommy Dreamer en herwon van hem de titel tijdens Night of Champions op 26 juni 2009. Dan kreeg Christian een rivaliteit met William Regal voor het ECW Championship. Christian verdedigde twee keer met succes het ECW Championship tegen Regal. De eerste keer was op SummerSlam van 23 augustus 2009 en de tweede op Breaking Point van 13 september 2009. Op 16 februari 2010 verloor Christian in een Extreme Rules match zijn titel aan Ezekiel Jackson. Het was ook de laatste avond onder de ECW, dat door Vince McMahon werd afgesloten.

Na de sluiting van ECW, Christian ging op 22 februari 2010 naar Raw. Later op diezelfde avond, Christian versloeg Carlito voor een plek voor de Money in the Bank ladder match op WrestleMania XXVI, waar hij faalde om te winnen. Later was Christian aangewezen als een "Pro" op WWE NXT en Heath Slater was zijn mentor. In september 2010 liep Christian een blessure op en was zes maanden inactief.

Tijdens de Elimination Chamber op 20 februari 2011, Christian redde Edge van een aanval van Alberto Del Rio. Dan vormde Christian samen met Edge om te worstelen tegen Del Rio en Brodus Clay. Christian nam de plaats in van Edge, die reeds zijn pensioen aankondigde, op Extreme Rules. Tijdens de Extreme Rules op 1 mei 2011 versloeg Christian Del Rio om het vacante WWE World Heavyweight Championship voor de eerste keer te winnen. Tijdens de aflevering van SmackDown op 6 mei 2011 verloor Christian zijn World Heavyweight Championship aan Randy Orton. Dit leidde later tot een vete tussen Christian en Orton. Op Money in the Bank won Christian voor de tweede keer het World Heavyweight Championship nadat Orton gediskwalificeerd werd voor het trappen op Christians kruis. Op SummerSlam verloor Christian zijn titel aan Orton.

In het najaar van 2011 was Christian wegens enkelblessure maandenlang inactief. Hij maakte zijn terugkeer in maart 2012. Op Over the Limit won hij de battle royal en daagde Cody Rhodes uit om het Intercontinental Championship dat later op de avond plaatsvond. Christian versloeg Rhodes en werd zo voor de vierde keer Intercontinental Champion.

In het worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Killswitch (ECW) / Unprettier (WWE/TNA) / Impaler (WWF)
  • Spear
 • Signature moves
  • One man con–chair–to (Gebruikt alleen in hardcore matchen)
  • Cloverleaf
  • Diving corkscrew European uppercut (2007–huidig)
  • Diving headbutt
  • Fireman's carry gutbuster
  • Inverted facelock backbreaker
  • Missile dropkick
  • Multiple DDT variations
   • Falling inverted
   • Implant
   • Inverted tornado
  • Sitout inverted suplex slam
 • Bijnamen
  • "C–Squared" (TNA)
  • "Captain Charisma" (WWE)
  • "The Champ" (TNA)
  • "The Instant Classic" (TNA)
  • "The Showstealer" (WWE)

Prestaties[bewerken]

Christian met het ECW Championship
 • East Coast Wrestling Association
  • ECWA Heavyweight Championship (1 keer)
 • Insane Championship Wrestling
  • ICW Streetfight Tag Team Championship (2 keer met Sexton Hardcastle)
 • New Tokyo Pro Wrestling
  • NTPW Pro Tag Team Championship (1 keer met Sexton Hardcastle)
 • Pennsylvania Championship Wrestling
  • PCW Heavyweight Championship (1 keer)
 • Southern States Wrestling
  • SSW Tag Team Championship (1 keer)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Hoofdrooster
Supersterren: Adam Rose · Bad News Barrett · Big E · Big Show · Bo Dallas · Bray Wyatt · Brock Lesnar · Cesaro · Christian · Curtis Axel · Damien Mizdow · Daniel Bryan · Darren Young · Dean Ambrose · Diego · Dolph Ziggler · Erick Rowan · Fandango · Fernando · Goldust · Heath Slater · Jack Swagger · Jey Uso · Jimmy Uso · John Cena · Kalisto · Kane · Kofi Kingston · Konnor · Luke Harper · Mark Henry · The Miz · Neville · R-Truth · Randy Orton · The Rock · Roman Reigns · Rusev · Ryback · Seth Rollins · Sheamus · Sin Cara · Stardust · Sting · Titus O'Neil · Triple H · Tyson Kidd · The Undertaker · Viktor · Xavier Woods · Zack Ryder
Diva's: Alicia Fox · Brie Bella · Cameron · Emma · Eva Marie · Layla · Naomi · Natalya · Nikki Bella · Paige · Rosa Mendes · Summer Rae · Tamina Snuka
Andere: El Torito · Hornswoggle · Jamie Noble · Joey Mercury · Lana · Paul Heyman · Stephanie McMahon · William Regal · Zeb Colter
Televisieteam: Booker T · Byron Saxton · Carlos Cabrera · Corey Graves · David Otunga · Jason Albert · Jerry Lawler · Jerry Soto · John "Bradshaw" Layfield · Kyle Edwards · Marcelo Rodriguez · Michael Cole · Renee Young · Scott Stanford · Tom Phillips
Ringaankondigers: Eden · JoJo · Lilian Garcia
Scheidsrechters: Chad Patton · Charles Robinson · John Cone · Mike Chioda · Rod Zapata · Scott Armstrong
Worstelteams: The Ascension · The Authority · The Bella Twins · Los Matadores · The Lucha Dragons · The New Day · Prime Time Players · Tyson Kidd & Cesaro · The Usos
NXT Wrestling (opleidingsrooster)
Worstelaars: Aiden English · Alex Riley · Baron Corbin · Blake · Brian Kendrick · Bull Dempsey · Colin Cassady · Enzo Amore · Finn Bálor · Hideo Itami · Kevin Owens · Mojo Rawley · Murphy · Rhino · Sami Zayn · Solomon Crowe · Sylvester Lefort · Tye Dillinger · Tyler Breeze
NXT Diva's: Alexa Bliss · Bayley · Becky Lynch · Carmella · Charlotte · Dana Brooke · Sasha Banks
Staf: Bill DeMott · Billy Gunn · Canyon Ceman · Dusty Rhodes · Gerald Brisco · Norman Smiley · Sara Amato