Internetmeme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Internetmeme (uitgesproken als 'internetmiem') is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven, dat zich via het internet van persoon tot persoon in een hoog tempo verspreidt. De term is verwant aan het concept van meme (rijmt op het Engelse team), hoewel deze term een veel bredere categorie van culturele informatie aanduidt. In de praktijk wordt met een internetmeme meestal een bepaalde vorm van internethumor of -grap bedoeld, die zijn oorsprong binnen of buiten het internet vindt. Voor mensen die niet actief gebruikmaken van het internet, kan de humor van memes soms vreemd of moeilijk te begrijpen zijn. Gebruikers van een oude meme of mensen die niet weten wat memes zijn, ze niet gebruiken en ook niet snappen, worden "normies" genoemd.

Kenmerken van een internetmeme

De laatste jaren is de term meme steeds rekbaarder geworden, men gaat steeds vlugger dingen benoemen als memes. Herhaling blijft echter een belangrijk element: hoe meer iets herhaald wordt, des te vlugger het een meme wordt, doch de herhaling alleen van iets is niet genoeg om een meme te worden.

Volgens Lauren Ancel Mayers, hoogleraar biologie aan de universiteit van Texas, verspreiden memes zich via de "online social networks" op dezelfde manier als ziekten. Het is de basis van virale marketing, een marketingtechniek waarbij campagnes proberen een meme te creëren.

Een meme kan zich verspreiden in de vorm van bijvoorbeeld een foto, video- of audiobestand, gerucht of citaat, via elk internetkanaal dat vrijwillig delen toelaat. Een internetmeme kan "blijven plakken", waardoor deze lang in gebruik blijft, maar meestal worden memes op den duur niet meer gebruikt en vergeten. Dit wordt dan ook wel een "dead meme" of "old meme" genoemd. De meeste memes zijn slechts enkele maanden lang populair, alhoewel een meme zelden daarna volledig 'dood' is. Een oude meme wordt vaak nog door een kleine groep mensen voort gebruikt, ook al is deze niet langer in gebruik bij een breed publiek (bijvoorbeeld YouTube Poop, humoristische remix van animatie).

Veranderende memes

Als van een bepaalde video of afbeelding in een korte tijd veel verschillende contexten opduiken, waaraan telkens iets anders is, en waaraan een groot aantal mensen deelnemen, wordt dit al vlug als meme aangeduid. Bij bepaalde memes waaraan telkens iets veranderd is ten opzichte van het origineel, wordt de context van de oorspronkelijke versie van de meme volledig naar de achtergrond verdrongen en is die niet langer belangrijk. De omvang (populariteit) van een internetmeme kan sterk variëren.

Voorbeelden van memes

Voorbeelden van zaken die weleens een meme worden:

  • broodjeaapverhalen en hoaxes
  • afbeeldingen en bewerkte afbeeldingen (bv. image macros, exploitables)
  • referenties aan populaire cultuur (muziek, tv-series, films, videogames)
  • reclame en advertenties
  • ongewilde beroemdheden
  • schaamteloze zelfpromotie
  • grappige tekstjes en/of plaatjes (meestal bewerkt)

Voor een overzicht van enkele internetmemes en -trends, onder aan het artikel bevindt zich een link naar een pagina met meer info onder 'Internetrages'.

Externe link

Zie ook

Zie de categorie Internet memes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.