Internetmeme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Internetmeme is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven, dat zich via het internet van persoon tot persoon aan een hoog tempo verspreidt. De term is verwant aan het concept van memes, hoewel deze term een veel bredere categorie van culturele informatie aanduidt. In de praktijk wordt met een meme meestal een bepaalde vorm van internethumor of -grap bedoeld, die zijn oorsprong binnen of buiten het internet vindt. Voor mensen die niet actief gebruik maken van het internet, kan de humor van memes soms vreemd of moeilijk te begrijpen zijn.

De laatste jaren is de term meme steeds rekbaarder geworden, men gaat steeds vlugger dingen benoemen als memes. Voordien werd met de term internetmeme strikt een grappige afbeelding of video op het internet bedoeld, tegenwoordig wordt bijna elk merkwaardig of grappig fenomeen of gewoonte op het internet als meme benoemd. Herhaling is een belangrijk element van memes: hoe meer iets herhaald wordt, des te vlugger het een meme kan worden, doch herhaling alleen niet genoeg is opdat iets een meme kan worden.

Volgens Lauren Ancel Mayers, hoogleraar biologie aan de universiteit van Texas, verspreiden memes zich via de "online social networks" op dezelfde manier als ziekten. Het is de basis van virale marketing, een marketingtechniek waarbij campagnes proberen een meme te creëren.

Als van een bepaalde video of afbeelding op een korte tijd veel verschillende variaties opduiken, waaraan telkens iets anders is, en waaraan een groot aantal mensen deelnemen, wordt dit al vlug als meme aangeduid. Bij bepaalde memes waaraan telkens iets veranderd is t.o.v. het origineel, wordt de context van de oorspronkelijke versie van de meme volledig naar de achtergrond verdrongen en is niet langer belangrijk. De omvang (populariteit) van een internetmeme kan sterk variëren. Een meme kan zich verspreiden in de vorm van bijvoorbeeld een foto, video- of audiobestand, gerucht of citaat, via elk internetkanaal dat vrijwillig delen toelaat. Een internetmeme kan "blijven plakken", waardoor deze lang in gebruik blijft, maar meestal worden memes op den duur niet meer gebruikt en vergeten. Dit wordt dan ook wel een "dead meme" of "old meme" genoemd. De meeste memes zijn slechts enkele maanden lang populair, alhoewel een meme zelden daarna volledig 'dood' is. Een oude meme wordt vaak nog door een kleine groep mensen voort gebruikt, ook al is ze niet langer in gebruik bij een breed publiek (bijvoorbeeld YouTube poop).

Voorbeelden van zaken die wel eens een meme worden:

  • broodjeaapverhalen en hoaxes
  • afbeeldingen en bewerkte afbeeldingen (bv. image macros, exploitables)
  • referenties naar populaire cultuur (muziek, tv-series, films, video games)
  • reclame en advertenties
  • ongewilde beroemdheden
  • schaamteloze zelfpromotie

Enkele soorten memes[bewerken]

In dit onderdeel worden enkele oudere en recentere types internetmemes besproken.

Rage comics[bewerken]

Rage comics waren een soort internetstrips (webcomics), die iedereen gemakkelijk zelf kon maken (de figuren werden afgebeeld als stokventjes met te kopiëren en plakken hoofden en de strips waren niet in kleur). Ze waren populair omdat ze een eenvoudige manier waren om snel een grappige of herkenbare situatie uit te beelden. Sinds ca. 2010 zijn rage comics echter in onbruik geraakt en ze worden niet langer gemaakt.

Image macros[bewerken]

De image macro is het meest herkenbare type meme en is al vrij lang (meer dan 10 jaar) in gebruik. Een image macro is een afbeelding, met daarop bovenaan en onderaan witte tekst met een zwarte rand rond de letters in het Impact-lettertype. Dit type meme wordt echter zelden nog gebruikt en waren typerend voor het internet van vroeger (ca. 2005-2010).

YouTube poop[bewerken]

YouTube Poop, afgekort als YTP, is een meme waarbij een bepaalde wijze wordt bewerkt teneinde de video een humoristisch effect te geven dat niet in het origineel aanwezig was. Veel gebruikte technieken zijn het knippen en plakken van spraak om nieuwe zinnen te creëren ('sentence mixing'), het toepassen van geluid- en video-effecten en het toevoegen van extern videomateriaal. Aanvankelijk werd vooral gewerkt met een reeks vast videomateriaal (populair waren de cutscenes uit de laag gewaardeerde Zelda- en Mario-games voor de Philips CD-i en enkele andere laag gewaardeerde cartoons zoals The Super Mario Bros. Super Show! en Adventures of Sonic the Hedgehog). Tegenwoordig kan van bijna alles een YouTube poop gemaakt worden (van de inaugurale rede van Donald Trump tot een aflevering van Kabouter Plop).

Exploitable[bewerken]

Exploitable is een ruim begrip dat verwijst naar elke afbeelding of video op het internet, waarvan men een groot aantal versies worden geplaatst die telkens op elkaar lijken, maar toch telkens een verschil hebben dat toegepast werd door de gebruiker. Een vrij recent voorbeeld is het lied We Are Number One uit de kinderserie LazyTown. Eind 2016 werd het populair om in dit lied, waarvan het refrein We Are Number One is, elke One te veranderen in iets anders, of bij elke One een extra wijziging aan de video toe te brengen, bijvoorbeeld: We Are Number One But Every One Raises the Pitch (We are Number One, maar bij elke One wordt de toonhoogte van het lied hoger).

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]