Ice Bucket Challenge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Iemand die de Ice Bucket Challenge doet

De Ice Bucket Challenge (letterlijk: ijsemmeruitdaging) is een actie en internetmeme die in juli en augustus 2014 in omloop raakte. Degene die de uitdaging accepteert, wordt geacht een emmer ijswater over zijn hoofd te gieten dan wel een donatie te doen ten behoeve van ALS-patiënten. Latere nominaties hadden meestal de combinatie van en een ijsemmer over je heen laten gooien en een donatie aan een ALS-organisatie.

De hype is afkomstig uit de Verenigde Staten en sloeg half augustus over naar Nederland en België.[1][2] In 2013 was er al een soortgelijke hype die de Cold Water Challenge werd genoemd.

Werkwijze[bewerken]

Deelnemers voor de Ice Bucket Challenge worden door hun voorganger uitgedaagd ("genomineerd") om binnen 24 uur een filmpje van zichzelf op internet (meestal YouTube of een sociaalnetwerksite) te plaatsen waarin ze een emmer ijswater over zichzelf heen gieten en vervolgens een drietal nieuwe mensen uitdagen met dit fenomeen mee te doen. Wanneer iemand de uitdaging niet aangaat of dit niet binnen 24 uur voor elkaar krijgt, dient hij/zij geld te schenken aan het goede doel: in de Verenigde Staten honderd dollar aan de ALS Association. Wanneer iemand de uitdaging wél aangaat, hoeft deze niet te doneren. Veel deelnemers plaatsten echter én een filmpje én zeiden een (soms kleinere) donatie gedaan te hebben.

Effect[bewerken]

De Ice Bucket Challenge zorgde in augustus 2014 in vier weken tijd voor $79,9 miljoen aan donaties aan de ALS Association, waar dat in diezelfde periode een jaar eerder $2,5 miljoen betrof.[3] De Stichting ALS Nederland telde sinds het begin van de rage in juli 51.000 donaties met een totale waarde van één miljoen euro. Dit terwijl de stichting normaal gesproken ongeveer 200 donaties per maand te verwerken krijgt.[4] De stichting moest extra vrijwilligers inzetten om de hoeveelheid binnengekomen machtigingen te verwerken.[2]

Op 31 augustus 2014 werd bekend dat de Belgische ALS Liga 123.000 euro aan donaties had ontvangen.[5] De ALS Liga maakte eerder bekend dat de opbrengst aan het DNA-onderzoek Project MinE geschonken wordt.